設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: YorkTang@G

[Soundbar] Samsung Q95T 配JBl9.1用電視睇NETFLIX睇任何片都出唔到DOLBY ATMOS,

星級玩家

YorkTang@G 發表於 2020-7-11 17:24
你有冇試過唔得呀?

未有netflix試!hdmi入就冇問题

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ching,我都係用 A9F + JBL 9.1,我將 4K 機 + Apple TV 駁去電視經 eARC 出都可以完美出到 Atmos 或 DTS X,唯獨 A9F 嘅 Netflix 當初出唔到 Atmos。
自己摸咗陣,用圖中嘅 setting(我估主要關「數位音訊輸出」同「傳遞模式」事)就出到 Atmos 了;至於你話冇聲出嘅問題,我有時都會遇到,有時甚至係 Apple TV 會出怪聲,都係重新開吓機就冇事。希望幫到你

專業玩家

nicotine 發表於 2020-7-12 03:03
Ching,我都係用 A9F + JBL 9.1,我將 4K 機 + Apple TV 駁去電視經 eARC 出都可以完美出到 Atmos 或 D ...

咁我係咪買一新apple tv就可解決到問題,定係要再買4k機

專業玩家

nicotine 發表於 2020-7-12 03:03
Ching,我都係用 A9F + JBL 9.1,我將 4K 機 + Apple TV 駁去電視經 eARC 出都可以完美出到 Atmos 或 D ...

我都係咁Set,睇Netflix同youtube反而唔算大問題,但而家每逢開三至四次電視就有一次冇聲,下下要去櫃後面熄電制reboot條bar真心覺得好煩

新仔玩家

fkylai 發表於 2020-7-11 13:06
吓!我用sony 9000f + jb91,大o樂

我同你一樣用 9000f + jbl 9.1, 完全無無啦啦無聲,要熄機開機先有返聲既問題,放心. 不過內置Netflix app 應該就出唔到Atmos, 我上網search 過下外國d site, 個apps 唔會through DD+出atmos, 但係我見到有個中文site cap左幅圖x9000f用Netflix app係可以用DD+出atmos . 我就唔知邊個真

星級玩家

woonhey 發表於 2020-7-13 10:56
我同你一樣用 9000f + jbl 9.1, 完全無無啦啦無聲,要熄機開機先有返聲既問題,放心. 不過內置Netflix a ...

9000f 要手動升級firmware先有DD+;我用kodi都出唔到atmos

專業玩家

ChowHin@FB 發表於 2020-7-13 03:45
我都係咁Set,睇Netflix同youtube反而唔算大問題,但而家每逢開三至四次電視就有一次冇聲,下下要去櫃後 ...

其實大家係咪可以一齊投訴佢啦

新仔玩家

fkylai 發表於 2020-7-13 20:54
9000f 要手動升級firmware先有DD+;我用kodi都出唔到atmos

我3月幾個時係Sony website download最新firmware都無,佢係有得揀DD+但係都出唔到atmos,師兄你講個個firmware 係邊度Download?

新仔玩家

YorkTang@G 發表於 2020-7-13 21:04
其實大家係咪可以一齊投訴佢啦

你個case 會唔會係電視個app已經出唔到atmos, 有無試過用Apple TV 4k or BD player 直插soundbar, earc 本身係幾煩,久唔久就見到d post 話出唔到atmos. 我個TV app 本身都出唔到,所以無得投訴

星級玩家

woonhey 發表於 2020-7-14 12:59
我3月幾個時係Sony website download最新firmware都無,佢係有得揀DD+但係都出唔到atmos,師兄你講個個fi ...

3月个version應該係最新,之前嘅係冇得揀dd+

喺官網question見到有網友咁寫

To confirm the lack of Atmos is normally due to the device sending the audio/video. Full Atmos requires HDMI 2.1 and eARC features. I doubt these older sticks/boxes support eARC. So streaming apps use 'Dolby Digital Plus' compression so only need ARC to work which could be detected by the Bar for upmixing to 'Dolby Surround' so technically working.

呢个可能就係終極原因