設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: FaiWong@FB

[合併式擴音機] Marantz 和Luxman -〉Mcintosh

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

買部好amp 遲下先慢慢換其他,無問題丫,我買左Luxman之後玩到依家都好滿意

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

我係Marantz 用家,如果係的話照買pm8006,再升級埋nd8006,仲可以用埋roon ,真係好玩又好聽,仲有一個原因繼續用Marantz ,就係Marantz 用B&W調音,應該有唔錯嘅效果😄

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都係Marantz 用家,nd8006+ki ruby+chario hiper3000...新手都幾滿意阿😆

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
FaiWong@FB + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

鍾意日本聲~ 咪試下Soulnote A1  同價位 日系機佢真係唔錯~

而且又唔算貴~ 而家應該做緊16K左右     Luxman 505uxii 都要21K左右

上友誠11樓睇囉        都有代理Soulnote A1  同Luxman 505uxii     一次試曬

評分

查看全部評分

鉑金玩家

FaiWong@FB 發表於 2020-6-29 21:08
這一個都有興趣。要比多少少但唔識玩tube....

唔洗識,聽聲收貨就得啦,D膽到期咪買原廠膽換囉,無咩特別野要注意。

黃金玩家

chrischan0630 發表於 2020-7-4 22:16
唔洗識,聽聲收貨就得啦,D膽到期咪買原廠膽換囉,無咩特別野要注意。

Thanks. 其實係最緊要啱聽

鉑金玩家

aronchee0599 發表於 2020-7-2 21:35
我係Marantz 用家,如果係的話照買pm8006,再升級埋nd8006,仲可以用埋roon ,真係好玩又好聽,仲有一個原 ...

如果Marantz真係用B&W調音,咁真係好失敗,因為Marantz的機推B&W只可以話係有聲出,簡直係侮辱左B&W的喇叭。

黃金玩家

chrischan0630 發表於 2020-7-8 16:26
如果Marantz真係用B&W調音,咁真係好失敗,因為Marantz的機推B&W只可以話係有聲出,簡直係侮辱左B&W的喇 ...

又唔係。因為marantz ki ruby。pm12ose 之後都係用class Ab preamp.class D amp after amp. 所以部機冇大水塘。冇大牛。問題係class D 可能冇咁長命耐用。。其實marantz 好先進。B&w 都比sound United買咗。家下一家人。B&W 一直都係Marantz 或McIntosh partner in Average sound signature or tone. Marantz ki ruby pm12有bi amp 開關。就是買兩部比人biamp 推 。係性價比問題。日本人係這樣想。如果兩部pm12ose=hkd44000 推一對805d3問題不大。性價極高。如果兩部pm10 加起八萬蚊。推坐地。大部份都推到.。

鉑金玩家

FaiWong@FB 發表於 2020-7-9 22:44
又唔係。因為marantz ki ruby。pm12ose 之後都係用class Ab preamp.class D amp after amp. 所以部機冇大 ...

各有所好,家父係馬仔高階機用家,die hard fans,因為佢停留起青年時期美國的馬仔回憶。我聽了馬仔機20幾年,實在無辦法再接受呢個牌子的表現。

黃金玩家

chrischan0630 發表於 2020-7-10 22:54
各有所好,家父係馬仔高階機用家,die hard fans,因為佢停留起青年時期美國的馬仔回憶。我聽了馬仔機20 ...

師兄。可否講下有什麼另你覺得marantz 在那一方面不太好。我明白當然是主觀意見。但我都好想知道。Thank You.