設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 有關前級與其他器材的關係

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟為音響初哥,想請教下一些關於器材配合的問題。

主要想入手玩下兩聲道,聽CD及無損檔案為主。(SACD有就當然好,但就不是必須。)

如果咁係咪應該買一部有CD播放及Dac解碼的前級就可以呢?

還是應該前級還前級,CD 播放還CD播放,解碼還解碼呢?

仲有係假設我將比較多的錢投放於好少少前級($20000左右),再買一部相對係普通中規中矩的Cd播放器($5000),出來的聲音會比較將錢平均分配買前級及CD播放,要好一些還是差一些。

當然明白係耳聽為實,但也想聽聽大家的經驗。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你可以買chord Hugo tt2 前級+解碼大約35k,再加iodata +CD-ROM 可播file及cd大約$3000-$4000,視乎你用咩cd-rom,咁就可以満足你嘅要求,有排都吾駛換機

1萬

白鑽玩家

老而不

呢個問題有少少複雜. 當然每件買是最好, 只是這樣我覺有點沒必要.

DAC 這個東西如今在不少機中也可以有: pre-amp, CD機等
如果是依我自己的取態來說, DAC 的地方還是留回在CD機吧? 至少CD機在播CD時要走的DAC 線路用得比較少,
一般的CD機內其實都有Text-Clock (鐘) 負責保持DAC 和 CD讀取時同步處理而安裝, 也即是說CD出來的聲音我信應會有保障多少少 .
是有些CD機的設計不同而可能要另外置Text-Clock 才可以好一些, 這個情況在今天CD已不再是大風潮下已很鮮見了.
好的CD機有North Star design , 也有Luxman 等主流大牌子, 視乎你的取向了

如果是在pre-amp 中用DAC, 那麼 CD與Pre-amp 之間的連接應是用同軸或光纖, 但這樣用digitial 方式的連接會易有jitter?
傳統上好的前級不會加DAC 或黑膠用的phono , 這點你可以留意一下,  當然今天或者因為技術改進已有點不同吧?  

還是好音樂最好.

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jackybee 發表於 2020-6-25 20:28
你可以買chord Hugo tt2 前級+解碼大約35k,再加iodata +CD-ROM 可播file及cd大約$3000-$4000,視乎你用咩cd ...

感謝回覆,去睇下你所推介的機先。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-6-25 20:54
呢個問題有少少複雜. 當然每件買是最好, 只是這樣我覺有點沒必要.

DAC 這個東西如今在不少機中也可以有:  ...

感謝回覆,在接駁上真係完全無概念,
所以真係無乜諗過應該係點。🤔🤔

我見現在普遍網上介紹那些新機,好多都係多功能的合拼機咁。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-6-25 20:54

DAC 這個東西如今在不少機中也可以有:  ...

最初我嘅諗法同你一樣,覺得前級內置解碼嘅機,好極有限,但當用了chord Hugo tt2後立即改觀,tt2是一部完全被低估嘅機,可能好多人買tt2只用來當headphone amp用而chord 在香港亦不是什麼一缐品牌,但我可以話你知佢嘅解碼+前級係比佢嘅headphone amp嗰parts更強,我用tt2前級+dac入Eso F03a(有獨立後級功能)比較原本用緊國產旗艦解碼+F03a 嘅表現更好無論音場,分析力,立體感,音樂感都全面嬴哂只是人聲冇咁甜美及無咁Analog,(但吾代表數碼聲)而iodata嘅性價比更無話可說$3000頭嘅價錢(2tb型號$2780+$240cd-Rom)可以rip碟及play file及cd,基本上冇機可以做到,

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Chord一套三件

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
samuelt + 10 + 10 超正, 一定要加分
黑色幽默 + 10 + 10 感謝分享

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

同埋tt2是可以吾用前級部份直接當一部純dac

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多功能的合拼機 可能仲平仲好玩

1萬

白鑽玩家

老而不

黑色幽默 發表於 2020-6-25 21:33
感謝回覆,在接駁上真係完全無概念,
所以真係無乜諗過應該係點。🤔🤔

現在不少線路是微型化, 是的確可以一兩台機就可以一口氣集齊所有。

如果想知一套機可以怎樣組合, 我會推介Naim作為參考它們的產品組合和配對方式? Naim 出了些產品是應對今日的CD+CAS 的玩法, 而且有些可以接喇叭再玩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
黑色幽默 + 10 + 10 感謝分享

查看全部評分