設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[Soundbar] 無線後置 + 反射天花 JBL BAR 9.1 Soundbar 輕鬆即玩 5.1.4 無線影院

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

玩左呢呢條bar都有差唔多一年,比我既感覺係好壞參半,好既係簡單易setup,聲音將價就貨我覺得比到應有既水準 (睇戲或打機),玩到既功能都算全面,其實係收貨。不過唔好既都有唔小,睇到唔同師兄都有講斷聲、好多開機時connect唔到,要Off成左電源再開至可以connect翻,其實我每日都做緊呢樣野,問過代理維持部,可能Earc係兼容既問題,又話駁左PS5又可能有影響,又叫我試下條bar每次都off左電源,其實最終都係唔知同解決唔到問題,我仲試過去整過一次個後置金屬接觸位,因為彈唔翻出黎所以connect唔到,其實維修部d同事係nice同helpful (其實聯絡親都係果個人),不過軟件上既問題佢都幫忙解決唔到,所以其實好似上面位師兄都咁講玩到有d灰,如果有機會比我再選擇,呢條bar我未必會考慮,我玩得soundbar都係想方便,但出黎係困擾比方便多。

一個玩左JBL bar 9.1既無聊人感受

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cbr600rr + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

星級玩家

lkljason 發表於 2021-11-30 17:42
玩左呢呢條bar都有差唔多一年,比我既感覺係好壞參半,好既係簡單易setup,聲音將價就貨我覺得比到應有既水 ...

冇錯⋯其實條sound bar都算交足貨,係冇聲問題同斷聲問題比較煩。係望遲d software update 解決到(TV or sound bar)

評分

lkljason + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

lkljason 發表於 2021-11-30 17:42
玩左呢呢條bar都有差唔多一年,比我既感覺係好壞參半,好既係簡單易setup,聲音將價就貨我覺得比到應有既水 ...

同個代理傾原則上都係浪費時間,講黎講去都係推落電視既問題,話電視和soundbar每日都最好要斷電,等佢地個連接訊號有reset,我話電器有待機都幾十年啦… 插座依家都藏晒入櫃煩唔煩D呀,我問佢你每日出門都關大制咩?8月新firmware後除了窒聲無改善外,仲多左hang機同"o拍""o拍"聲,我寫個email去jbl.com反映,佢覆我叫我聯系代理,我問代理會做到firmware咩,佢就無再回覆我。 我只想提醒各大師兄除非係果D幾舊喇叭仔,唔係就千祈唔好買JBL野,無咁既技術就唔好攪啦…

評分

lkljason + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

條 bar 係咪唔會再有新 firmware?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

oh... want to buy bar 9.1... but learnt from you guys that the software is so unreliable....
quite disappointed of JBL product.

may go for Samsung Q950A now
退燒人士

高級玩家

原來大家都有咁嘅問題
我電視係SONY A8H
我finally得返DISNEY+先有斷聲
迫住$10 買條CAT6 LAN線比電視駁ROUTER
一天都光哂
係間唔中要reset下
so far so good

不過見到有師兄個連接位凹咗彈唔返出來,都有啲驚

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Stanley12 發表於 2022-3-10 18:29
原來大家都有咁嘅問題

唔使驚,整完 so far冇再有問題
近期斷聲情況小左好多,係間唔屎唔知忽然connect唔到, 都係reset吓佢就ok!

2萬

三潮玩家

J J

原來大家都有咁嘅問題

唔使驚,整完 so far冇再有問題
近期斷聲情況小左好多,係間唔屎唔知忽然connect唔到部電視,個人估計都係eARC或者Wi-Fi Connect問題, 都係reset吓佢就ok!

高級玩家

唔好嚇親啲未買的玩家
全真無線後置,這個仍然係好好的選擇
唔明點解SAMSUNG唔出埋後置電源都係無線
明明JBL就係三星的

星級玩家

原來大家都有咁嘅問題

反而係lan 駁電視?之前d ching 話用lan 駁sound bar會改善,但都仲有斷聲。
即係電視, soundbar, PS5都係駁lan先穩定🤣

Reset 問題就買左個HomeKit 插座, set 每星期二凌晨斷電一個鐘