設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] Sony A9F 出雪花

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我部 A9F 呢幾日睇 Apple TV 4K 同 Bluray 突然有好多 noise, 兩樣都係經光纖 hdmi 入 Sony ST5000 soundbar 出 A9F, 試試下發現 set 1080p 就冇事,於是今日頂唔順 hard reset 咗 Apple TV 同 A9F, 發現 Apple TV 再唔可以響 setting set 4K dolby vision 60Hz, 而且搞下搞下發現原來 A9F set 咗 hdmi enhanced mode 就會有 noise, 而家 Apple TV 只能 set 4K SDR 4:2:0, 不過睇 iTunes movie 同 Netflix 出 4K dolby vision 係正常出到,響 A9F 個 info 可以 confirm...

呢大半年一切正常 setting 最高同 hdmi enhanced 都可以,唔知關唔關早幾日 A9F firmware update 事...
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我部A9F 上星期都 up-date 咗 firmware 之後出現好多問題,但就同 CHING 的情况唔同!
無雪花問題但經常電視無咗聲,一次係睇完 Apple TV 之後轉去睇電視、一次就係睇完
Blu-ray 機之後轉去睇電視、連電視內置嘅 YouTube 同 Netflix 都播唔到!
一星期做咗三次 reset

今日打電話去 SONY ,佢叫我試吓張所有connect 電視嘅HDMI 綫拔掉,然後做 reset
做完先至上番晒啲綫!今晚返屋企會試吓,希望解决到問題
TV  - SONY 65A9F
BD  - PIONEER LX500
APPLE TV 4K
AV AMP  - YAMAHA RX-A3080
2CH - KRELL S300i
SPK - PROAC D2R
SUB - REL T/7i

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

borisli 發表於 2020-6-15 17:04
我部A9F 上星期都 up-date 咗 firmware 之後出現好多問題,但就同 CHING 的情况唔同!
無雪花問題但經常電 ...

C-Hing,

有结果嗎 ? 我也是A9F用家.

謝謝!

黑鑽玩家

依兩日部電視都無出現問題所以我就無做拔綫reset動作!
觀察多一兩日,如果又出現異常情况先至做。
APPLE TV 4K

黑鑽玩家

請問樓主解决咗APPLE TV  set 唔4K dolby vision  60Hz 呢個問題未 ?
我昨天發現原來部 APPLE TV 都係自動跳返落去 4K SDR
但我部APPLE TV 係駁去AV AMP 再上電視,點解電視顯示唔到 4K HDR訊號
唔知樓主部 APPLE TV 係直上電視定係經 AV AMP 呢 ?

好煩,一個 Firmware 產生咁多問題
APPLE TV 4K

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄,我想問下係點樣既noise,影唔影到黎睇?

鉑金玩家

啱啱七月十五號有新 firmware 出,OTA 未有,我響 Sony HK download 用 USB update 咗,而家所有嘢正常返哂,開心!
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3