設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wslalan

[討論] 4K 60P 高水準 Sammi 演唱會 FollowMi

星級玩家

sky-rossi 發表於 2020-6-25 10:25
闻说MI既现场唱功差左  快歌5够气

吓 佢今次唱功反而覺得好咗好多喎(唔計快歌hea)同埋對比起touch mi 1已經好多首唱返原key 同埋起碼用心唱

鑽石玩家

首先利申小弟器材關係可能未必夠力看到這碟的威力,同時亦只是個人感覺,唔啱聽唔好打面。

看完第一個感覺就像上一款iphone, camera 咁,初出好勁,出新model 就自然outdate

出場個幕白裙我覺得爆了少少光,後段紅裙射燈射住裙腳部份亦是

有些較dark 的scene 有noise,同時亦有些較soft, 夠光的就好清

快舞動作唔清,若不是樓主提過60p, 我仲以為睇緊24p

信者得愛:我也不然一起唱:低音落左架,高音這麼差

最後,本地制作來說我也覺得是超班,sammi fans 唔會買錯,但相比外國的如taylor swift 就顯得遜色了
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

gamma 發表於 2020-10-5 12:49
首先利申小弟器材關係可能未必夠力看到這碟的威力,同時亦只是個人感覺,唔啱聽唔好打面。

看完第一個感覺 ...

根本成個演唱會冇一秒係60P動作,明顯只係30P動作,
佢宣傳係4K60P編碼,呢樣又的確冇假,
可惜個片源只係30P,唔知係母帶拍攝時已經只係4K30P拍攝,
定後制剪輯時用咗4K30P設定(呢個可能性好大),
就算最後用番4K60P編碼亦都毫無意義!

鑽石玩家

rickytang 發表於 2020-10-5 22:23
根本成個演唱會冇一秒係60P動作,明顯只係30P動作,
佢宣傳係4K60P編碼,呢樣又的確冇假,
可惜個片源只係30P ...

我懷疑不是全部camera 都是4k(又或者sensor細),爆光不知是否用錯exposure,聲就真的有點兒失望。不過和netflix 相比又唔係太公平,人地一集一求美金budget, d camera 閒閒地50-60萬一部,所以以local 制作來說,可以接受,但若我是producer, 我0願用24p但在聲方面提升
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鉑金玩家

HURTS 2B HUMAN

請允許我掘一掘墳...

隻碟4K/60p底下只出到SDR係咪我部X1100ES唔正常?

片頭公司反盜版聲明4K/24p就正常出到HDR!?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

icq00000 發表於 2020-10-15 20:00
請允許我掘一掘墳...

隻碟4K/60p底下只出到SDR係咪我部X1100ES唔正常?

試下player唔好set 444 set 422 或 420

鉑金玩家

chhanthony 發表於 2020-10-15 20:18
試下player唔好set 444 set 422 或 420

set過唔得

SONY疑似只有
AUTO
RGB

冇得熄

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

icq00000 發表於 2020-10-15 22:30
set過唔得

player一方,不是VW1100ES
有無試過其他4K60p HDR 戲?

鉑金玩家

chhanthony 發表於 2020-10-15 23:29
player一方,不是VW1100ES
有無試過其他4K60p HDR 戲?

我都知係Player嘅事

其實我都係第二次播隻碟

我都唔記得第一次播嘅時候出唔出到HDR

我冇其他4K/60p HDR嘅碟喇

其他全部都淨係4K/24p HDR

本身買呢隻碟都係貪佢高階咋

睇咗一次之後入倉,今日先打算重溫吓,所以先發現呢個問題...

我部Player係SONY X1100ES

唔係Projector

鑽石玩家

話說4k 10bit 420不是hdmi legal mode (yes 完全反智),有些機食到,有些唔得,若能set 到422 ,也可試下,主要是用少d bandwidth