設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] Teac NT505 加10M clock

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請教用過既師兄, BT505加clock, 是否只有對USB輸入有用?
假如光纖 airplay 藍芽等,  clock也會支援嗎 ??

另外用過clock既師兄, 大家覺得效果如何 ?

謝謝

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

作為用家說加鐘一聽就知係好左,至於好左幾多就看個鐘規格來定,
試過1k,5k,7k,10k,35k鐘,鐘規格越高出來聲音越好,
至於需不需要用到35k的鐘自己衡量啦~
每人聽感不同結果不同,ching去大昌試下聲音怎樣耳聽為實.

星級玩家

我淨係玩耳機, 用UD505
加鐘... 老實講, 我真係木耳, 聽唔到有分別

鉑金玩家

師兄
小弟同你都幾似
用UD505+耳機 (有時會開AMP玩SPEAKER)
用電腦USB做source (如果師兄USB既意思唔係CAS 下面可能唔岩師兄睇)
之前都考慮過升級方向
因為505都係買左大半年 所以都係Base on 505做升級
爬過好多文 以下少少心得 不喜勿插

玩鐘都幾一闊三大 小弟自問認為505級數唔算HI-END級
當然呢個價位佢優勢都好大
玩鐘 要鐘線 電源線 1萬蚊買隻鐘 再加幾千首至過萬買線
咁樣升級小弟認為有D妹仔大過主人婆
TOTAL 2萬蚊 好似一部好D 既DAC會更吸引?
呢樣野師兄要諗諗先
但咁樣無令到小弟放棄升級 繼續爬文
發現原來好多發燒玩家玩CAS第一環落手係優化USB既連接
例如ifi ig3.0, iso regen等等
小弟玩過IFI IG3.0 不過唔知係咪同我部機有D相衝 用果時有D問題放棄左
最近入左ISO REGEN+LPS1.2 試完發覺個背景真係靜左
信噪比高左 聽既野真係多左 一插就明顯FEEL到
佢都有鐘既功能 暫時小弟玩都幾滿意今次升級
不過ISO REGEN係幾年前既產物

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

加鐘聽高質音樂有幫助,鐘綫我都係買咗$2000樓下,如果只聽耳機可能真係冇分別

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

NT505 加10M clock可以用係network, USB, Airplay上, 係兩聲道系統上用效果好明顯. 開鐘之後立體感, 真實感升一個level. 比起線材, 電源升級, 加clock係更具成效. Build in clock係極難做到好, 石英要高精度需要恆温. 精準石英亦非常貴. CG-10M係clock黎講唔算貴啦.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

charliey 發表於 2020-6-4 21:29
加鐘聽高質音樂有幫助,鐘綫我都係買咗$2000樓下,如果只聽耳機可能真係冇分別 ...

因為耳機唔算立體聲, 更加冇得講樂器定位, 音牆等等.

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

自己用於獨立耳擴比直接於dac耳筒出係好好多.

白鑽玩家

鐘明顯高這是鐘作用完全正路的,現在usb優化產品,switch,ddc全部都可以加鐘玩,
將它們一起使用效果更好,費用當然要多付要不要追求就自己衡量啦~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主你好
我係nt-503用家, 我以上所說的說話只係講自己部503出來的聲音, 不代表其他機!

我嘗試過問其他朋友借個時鐘返嚟玩過, 確實係 聲音好咗, 但係 係唔係好突出呢, 我覺得 唔係! 如果要投資這個價錢值唔值得呢, 在我本人覺得唔值得!

仲有就係 本人部503 用usb連接電腦 出來的聲音 比行 network  好聲! 我唔知到nt-505有沒有改善, 或者只係我部nt-503先出現這個問題!

只是本人意見,只供參考不歡勿插!