設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 投影機 Vertical Offset

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想買部Benq W5700投影機, 發覺有一個vertical offset的參數, 用Benq的calculator計, 最大4吋
這個應該怎麼理解?
是超過了這個offset, 就不能用lens shift補償, 而必須用keystone correction?

黑鑽玩家

w5700 個 vertical offset 真係好有限,好過無咁解!即係個 vertical lens shift 可上下移動範圍好有限, 裝 projector 時要留意!
我祗是普通會員,唔係版主

黑鑽玩家

咁即係話過左4吋vertical shift救唔番?

鉑金玩家

Overnite007 發表於 2020-5-24 15:45
咁即係話過左4吋vertical shift救唔番?

官網上嘅 spec 話 max. vertical lens shift 係 +/- 60% (即 60% of image height),但冇講有 vertical offset。如果有 offset (如 4 吋),通常係指當 lens 嘅中心點對正 screen 中心點而完全冇 vertical lens shift 嘅情況下,個 projected image 係唔會完全對齊個 screen, 而係會高咗 4 吋。呢個 offset 喺計算投影機嘅高度時要考慮。

黑鑽玩家

以下是有關的截圖:

鉑金玩家

Overnite007 發表於 2020-5-24 22:30
以下是有關的截圖:

Vertical lens shift 60% (of 41” image height) = 24.6”

Distance between the Centre and the Bottom (or Top) of the screen = 20.5”

所以:Max. distance that the projector can be placed below the bottom (or above the top) of the screen = 24.6 - 20.5 = 4.1”

但要留意 2 點:

1. 上面嘅計法係假設你沒有用任何 horizontal lens shift。如果有嘅話,咁用倒嘅 vertical lens shift 係會少於 60%

2. 唔好預得太「忟」,因為每部 projector 都可能同個 spec 有少少差距。

黑鑽玩家

dominickwok 發表於 2020-5-24 23:23
Vertical lens shift 60% (of 41” image height) = 24.6”

Distance between the Centre and the Botto ...

謝謝回覆, 看來幕的高度跟投影機的高度之間不夠vertical offset la

鉑金玩家

Overnite007 發表於 2020-5-25 22:30
謝謝回覆, 看來幕的高度跟投影機的高度之間不夠vertical offset la

師兄投影機放枱面?如果投影機吊天花,可用可調節長度吊架

黑鑽玩家

accesshk 發表於 2020-5-25 22:43
師兄投影機放枱面?如果投影機吊天花,可用可調節長度吊架

謝謝師兄提議。但我部投影機要嵌入後面房牆中,所以用不著。
唯有down tilt再用perspective correction,希望唔會點影響畫質。