設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ocicattt

[請教] DAC Streamer 連接 及 牌子 意見 (更新2)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

20120820 發表於 2020-5-17 22:33
朋友用緊NT-505 + 10m clock,他曾說在showroom試過Pro idsd聲音質素好高,
可改用LPS供電亦可加10m clock將 ...

Thx for comment. 請問朋友用ifi 定第三方 app 控制?
http://www.avantgardehongkong.com/en/product/ifi/pro-series

有兩部pro idsd, 4.4, 2.5.
初學,2.5 夠玩吧?

銀級玩家

純屬小弟個人分享,如果玩file streaming, 有幾點可以考慮:

1 control 用 Roon. 用一部 intel nuc 做core, 加 SSD 儲存歌曲。唔計 Roon license, 太約係$4000. 會喺music control 同處理file 最佳選擇。
你點樣升級streamer同DAC,都唔會重複。

2 Roon core 去streamer 我只係用LAN。 中間個network switch 用純 network switch. 唔好用WiFi router. 有分別。我只係用一隻$1xx linksys switch,當然只係插streamer, roon core 同internet 返router. 有好多師兄話 audio grade switch 有唔同,但我冇用,分別可能有,但我寧願將啲錢upgrade第二樣嘢! 效果更化算,性價比問題。

3 有LPS 比intel nuc 同 switch 就用。數千元,可後加。

4 我未試過貴lan cable, 但覺得唔值!返而dCS 嘅 Andrew 講得好好, LAN cable 最緊要跟spec,如果唔係佢就變成一條perfect 嘅天線,你聽到唔同嘅聲音只係唔同嘅noise level。 你條Oyaide咪用住先囉。  個人經驗換inter connect 效果會有天地分別!

4 streamer 睇budget買。一分錢一分貨!分析力,空間感,3D感好大分別。呢個係你要花錢嘅地方! 但以目前科技要support Roon Ready 同 MQA. Tidal 播MQA 係好靚聲。所以整套系統我只係玩LAN. USB 經電腦,多好多複雜嘅嘢,noise 亦大好多。玩好USB 唔係咁易。用一部好嘅streamer 唔單止解決大部份問題,D/A 效果先係重點! Cambridge streamer 都ok. 本來想建議你買Edge NQ, 但你好似用 integrated amp,有D重覆。streamer/DAC 一定要試,source 係你其中一個好重要嘅投資。我由macbook 經hiface evo 入 dac 到 naim ndx ,再到目前dCS Bartok 分別好大。

小小建議!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kelvinsin + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
ocicattt + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

dCS Bartok
YS Audio Real Pre-amp + Real 300B
Cambridge Audio Edge W
QB8 + 4xQV2
Wilson Benesch Arc

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

ocicattt 發表於 2020-5-18 17:15
Thx for comment. 請問朋友用ifi 定第三方 app 控制?
http://www.avantgardehongkong.com/en/product/if ...

當曰駁usb線試 , 一般iem冇問題但高阻抗大耳牛t1mk2,hd800s等等就不用有期望,
想推得好獨立耳擴都需要.

銀級玩家

我用coaxial 比CD 去DAC。用Wireworld 效果很好!

同你想法一樣,CD已經不再考慮升級。Digital interconnect 已冇乜研究。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟以前都叫做試過同出過啲垃圾post:
https://post76.hk/thread-286039-1-1.html

希望幫到樓主~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ocicattt + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

ykluk 發表於 2020-5-19 15:13
https://post76.hk/thread-286039-1-1.html

萬歲!萬分感激!
我google咗好多本地丶海外forum 同article, 睇到眼king king....

黃金玩家

dinosaurat 發表於 2020-5-19 09:43
我用coaxial 比CD 去DAC。用Wireworld 效果很好!

同你想法一樣,CD已經不再考慮升級。Digital interconne ...

Thx! 我用過wireworld speaker wires 同 power cord.

仲有考慮緊古河,因為用過power cord, jumper 等,覺得性價比高啲。個人意見。

黃金玩家

內容更新

鉑金玩家

ykluk 發表於 2020-5-19 15:13

T2咩價錢? 上網price.com.hk搵過唔見有售

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

crab939 發表於 2020-5-23 15:18
T2咩價錢? 上網price.com.hk搵過唔見有售

Lumin T2

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wklie + 10 + 10

查看全部評分