設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: TauKokSha@FB

[4K/8K電視] Sony 9000h

進階玩家

想問下之前話更新4K 120hz有模糊問題, 而家解決左未? 有更新照可upgrade?

今日收機 ^^

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wesleytong 發表於 2021-1-12 17:25
我將條soundbar插去電視earc hdmi 位, 大家有無試過睇睇下無左聲或者無左低音之類? ...

岩岩入手左jbl bar 9.1
發現幾個問題

首先我無插其他裝置
只有一部電視, 插一隻soundbar, 用arc個hdmi輸入
設置無特別攪過, 全部係自動偵察

1. atmos係可以成功點燈, 不過無論開netflix定yt
聲音都係會斷下斷下咁, 過幾分鐘就會斷一秒, 又馬上有返聲
而個bar就會顯示聲音制式

2. 有幾次甚至突然無左聲,
跟住我去設定度想轉個喇叭輸出, 佢又突然認到條soundbar做輸出
又正常返一陣

3. 我熄左電視, 條soundbar一齊熄,
過左一分鐘條soundbar自己開返...

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HenryLAM@G 發表於 2021-1-13 11:56
發現幾個問題

唔知係咪應該用光纖線出聲
如果用光纖應該可以點到atmos吧?

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

JBL 9.1 有好多問題 都不怕入手 強

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avgod 發表於 2021-1-13 14:55
JBL 9.1 有好多問題 都不怕入手 強

有咩問題?

星級玩家

HenryLAM@G 發表於 2021-1-13 11:56
發現幾個問題

我個電視同soundbar都試過幾次無啦啦著左,以為係自己hi到,即係電視問題, soundbar 又係斷下斷下,即係又關電視事

星級玩家

X9000H 個FIRMWARE 開左EARC 後夾SB更多問題 (reddit 好多國外用家都咁講)

我用XBOX SX , 如果開4K120 +DA , SB會不斷自已斷聲

轉做4K60 好D , 半個鐘無一次。

結果要轉返用遠古DD , DTS 先叫做正常少少 (間中要REBOOT )

睇NETFLIX, 港人話電視 APK , 又係間中可能兩三個鐘會無聲, 要REBOOT

希望佢真係FIX到啦

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

henryhh 發表於 2021-1-14 16:37
X9000H 個FIRMWARE 開左EARC 後夾SB更多問題 (reddit 好多國外用家都咁講)

我用XBOX SX , 如果開4K120 +DA ...

似乎只係電視機既eArc問題..
無計, 要等新update,

好彩我仲可以插fire tv stick黎睇
我發覺好似睇youtube先斷聲斷得勁
netflix都好少
睇電視從未斷過

但係令sb自動開機真係好困擾
因為要熄左先充到電....

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wesleytong 發表於 2021-1-14 15:05
我個電視同soundbar都試過幾次無啦啦著左,以為係自己hi到,即係電視問題, soundbar 又係斷下斷下,即係 ...

你邊隻sb?

星級玩家

HenryLAM@G 發表於 2021-1-14 17:01
你邊隻sb?

LG SN11R 7.1.4, 淘寶買
我一個fd電視用x9500無事
另一個用LG 65sm9000 都無事,都係用呢條sb
係呢部x9000h 咁多問題