設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

前天空喇叭唔夠聲問題

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟現用AVR-X7200WA有個問題,我用M&K M4T做後置
距離皇帝位差唔多2m會唔會有d遠?前天空喇叭我用M5已經推到最大聲都好似唔多夠聲
(已用音錶75db都不到)後天空我用JBL CONTROL X推唔夠一半都好夠聲,呢個係單元大少定頻率問題?

讚助版主

Hi laiho ,

1) MK M4T 距離聆聽位 2M 是稍遠,因為此喇叭效率很低 ( 85dB ) ,最好能拉近至 1M 。
2) 其實天空喇叭一般都是同牌子同型號會有好效果的,請考慮更換。
3) 我們調試時把擴音機的音量 set 到 80 或 0dB ,在這參考音量得出 75dB 才正確。

Denon1

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

多謝指教, 如後置不能移近建議換什麼喇叭?JBL es10可以嗎?因為我是用它做surround 喇叭

讚助版主

laiho 發表於 2020-5-15 16:39
多謝指教, 如後置不能移近建議換什麼喇叭?JBL es10可以嗎?因為我是用它做surround 喇叭 ...

Hi laiho ,

JBL ES10 應該可以的,Surround Back 和 Surround 都採用同型號是好的。

Denon1

黑鑽玩家

AV道友

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

DenonI 發表於 2020-5-15 10:49
Hi laiho ,

1) MK M4T 距離聆聽位 2M 是稍遠,因為此喇叭效率很低 ( 85dB ) ,最好能拉近至 1M 。

唔好意思,小弟Top middle speaker都覺得唔夠聲,請問有乜方法改善?
另外小弟只係玩7.1.2(Top middle speaker),好後悔當時唔玩4隻speaker,如果現在想再裝Front heght speaker,請問播放Dolby Atmos效果會如何?
Denon:X7200WA
Marantz :MA500 x3
CDP:7003  BDP:OPPO93  
JVC X30B+OS幕
MK系列: 前750,中750,後55T(4隻)
Sub:JL 110
SINE系列:30A, 牆插:SW-2 LP
PC:CANTON,OTHELLO,LOUIS x2

讚助版主

CrazyBull 發表於 2020-5-15 23:53
唔好意思,小弟Top middle speaker都覺得唔夠聲,請問有乜方法改善?
另外小弟只係玩7.1.2(Top middle sp ...

Hi CrazyBull ,

我們有一些建議:
1)採用更好的 HDMI 線可以將更多聲音數據帶到頂部聲道。
2)播放Atmos音軌時設置環繞聲參數:
Setup->Audio->Surround Parameter->Loudness Management->OFF
3)在HDMI設置中進行設置:
Setup->Video-> HDMI Setup-> HDMI Pass Through-> AUX1
4)  將 Top Middle 聲道的分頻頻率調整為100或110Hz

AVR-X7200W 有結合了Front Height和Top Middle的揚聲器佈局,
它有助於改善頂部聲道的包圍感

Denon1

黑鑽玩家

AV道友

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

DenonI 發表於 2020-5-17 14:40

我們有一些建議:

先謝回覆,唔知點解冇你所講Loudness Management
WhatsApp Image 2020-05-18 at 00.59.22.jpeg
Denon:X7200WA
Marantz :MA500 x3
CDP:7003  BDP:OPPO93  
JVC X30B+OS幕
MK系列: 前750,中750,後55T(4隻)
Sub:JL 110
SINE系列:30A, 牆插:SW-2 LP
PC:CANTON,OTHELLO,LOUIS x2

讚助版主

CrazyBull 發表於 2020-5-18 01:02
先謝回覆,唔知點解冇你所講Loudness Management

Loudness Management 只會在播放Atmos碟片時才出現。

Denon1