設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JP1

[4K/8K電視] 買電視要買幾大尺吋?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

追求畫質又想打機怕消印係
Panasonic 65GZ2000H
900nits 比普通oled光30-40%

https://av.watch.impress.co.jp/docs/series/avt/1191423.html

銀級玩家

JP1 發表於 2020-5-17 20:12
正呀,幾得意。

X1 ultimate無咗動畫模式,你用咩模式睇動畫?

我用custom模式自己校咋,其實我只係一個新手,都係跟rtings咁樣校,校完出來都幾滿意,LED來講絕對收貨了。
打switch的話,以我有的game來講,mario maker 2、smash ultimate絕對係靚的😉

鑽石玩家

另外一樣要留意:panel viewing angle

睇片的話led tv 我會揀多local dimming zones, 同一糸,大d會多d

但打機為主oled low input lag 較好
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

2475017 發表於 2020-5-12 16:59
65比較好,但最重要4K 基本要求,唔好再用d過時1080p

無錯呀,D1080機應該全部送去堆田區,不可以作出售用途

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-17 22:35
我用custom模式自己校咋,其實我只係一個新手,都係跟rtings咁樣校,校完出來都幾滿意,LED來講絕對收貨 ...

Rtings 靠得住。
我主要玩曠野之息、奧得賽、風花雪月、pokemon劍。
TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2020-5-18 08:40
另外一樣要留意:panel viewing angle

睇片的話led tv 我會揀多local dimming zones, 同一糸,大d會多d

三叔機有LFC。
Sony下年啲機可能都有LFC。

唔計oled,最少都要用VA,ips可視角好但對比度得1:1xxx。
TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

銀級玩家

JP1 發表於 2020-5-19 16:41
Rtings 靠得住。
我主要玩曠野之息、奧得賽、風花雪月、pokemon劍。

係呀,跟rtings 校無死👍某啲位迫近OLED。
奧德賽的畫面都好好,如果你係買VA panel的LED電視,應該唔會令你失望。
目前我覺得switch最靚畫質的遊戲係大亂鬥,之後係mario maker 2/奧德賽,佢啲色好實正,mario kart都無佢咁靚啲色。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-19 20:01
係呀,跟rtings 校無死👍某啲位迫近OLED。
奧德賽的畫面都好好,如果你係買VA panel的LED電視,應該唔會 ...

我都有跟rtings啲建議轉模式。
我依家用49吋X9000F,都係VA led。如果轉用65吋機玩switch 同睇動畫,會唔會正好多?
Switch好多遊戲都好正。遲吓3D world 都會移植到switch,又可以再買黎重溫啦。

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

JP1 發表於 2020-5-15 18:45
75吋 led同65吋oled,邊樣正啲?

我最後揀咗邊75 LCD
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

JP1 發表於 2020-5-19 20:59
我都有跟rtings啲建議轉模式。
我依家用49吋X9000F,都係VA led。如果轉用65吋機玩switch 同睇動畫,會唔 ...

打機同睇動畫當然係越大越正😁
我以前用55吋,最近買左部65吋,都有點後悔買細左,不過畫質就有大提升,以前部機出唔到咁鮮艷的顏色,睇動畫失色好多,同埋以前睇人臉有好多細節都睇唔到,而家毛孔都睇到。😅
我屋企離電視只有2.2米左右的距離,初時諗75吋應該太大,會睇得好辛苦,所以最後買左65吋,點知原來而家D 4K電視唔需要好遠距離咁睇,就算坐到好近睇(1.5米左右)都唔會話好辛苦。所以如果你有2.9米的距離的話,畀我揀就一定直上75吋,不過價錢可能都係一個大考慮,畢竟75吋係65吋的DOUBLE價錢,絕對係一個爭紮位。假如價錢唔係一個大考慮,我真心推薦你買75吋。