設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 虎年第一擊升級,JBL LS40 LSC(已出報告)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

喇叭剛剛到手,拆箱裝好,影幾張相比大家分享下
LS系列中置
書架喇叭有袋袋住
全家幅
最後拆網
岩岩放好位,試完再同大家分享下,真係好興奮

估唔到一晚時間咁多人留意,由於尼對係小弟生平第2對喇叭,加上本人AV年資尚淺
全靠感覺回覆,不太專業請勿見怪

今次我揀左容祖兒STAR LIGHT,功夫熊貓,變形金剛1做測試
首先係STAR LIGHT
係STAR LIGHT我揀左第2首唇樓,同第8首逃做測試
之前本人用tannoy sensys DC1 中置tannoy sensys DCC未升級之前睇演唱會總係欠缺一D現場氣氛,
換上JBL之後,由開場音樂已經聽出有大不同了,喇叭一開聲第一個比我感覺,空間感大左好多,
之前tannoy對喇叭聽尼首歌高音唔尖,中音OK但就係無左演唱會既感覺,用左尼組JBL之後,紅館終於返來喇,
因為係開場第一首歌D觀眾都乖乖地咁聽(包括我在內 )頭半首歌都係無咩音樂既情況下聰到既聲都比之前多,
最大既分別係迴音有一種比容小姐歌聲包圍既感覺,歌聲填滿客廳無間斷,好有演唱會FEEL,高音方面其實本人好簡單,
只要唔尖就OK,尼對喇叭絕無問題,慢歌試完,到揀隻快歌試試,逃尼隻歌有好多唔同既MIX,尼對喇叭都輕易咁比你聽到所有既野,
觀眾既呼叫聲包圍住全個空間,加上節奏快既音樂都清楚表現,一D亂既感覺都無,試到尼度終於知道原來演唱會係咁架

第2隻就係功夫熊貓
尼隻我揀左逃獄個段來試,大豹鬆開鐵鏈烈開既聲,鐵鏈磨擦既聲都清楚細緻(之前磨擦同烈開既聲唔太清楚)
跟住同西牛守衛戰鬥,拳聲快,實,仲有小許打心口FEEL 尼D都係之前無既感覺,好過癮
跟住到項個段,西牛守衛放箭,由守衛拉弓,弦線拉緊既"勒勒"聲,箭由上而下落既"速速"聲,放向力度空間感都好好,
比之前睇得更緊湊,連山洞內既迴音都好自然,對白清楚唔睇字幕都聽得清楚對白

到最後孌型金剛
我揀左沙漠打蠍子果段,試過頭2隻都心中有數會點樣,不出所料電影配樂加連場爆破大家和諧共存,令現場氣氛十分緊湊
美軍同蠍子搏火既子彈聲,子彈由搶管射出既"叔"一聲,子彈橫飛既方向都好清楚,令我投入到差D都要避
再來到主角CALL去五角大樓同個CS講電話,佢粗聲粗氣果段我仔仔比佢鬧喊左(佢以為個主角鬧佢)
最後到射串甲彈果架飛機,沙粒亂飛既還完度高,

整體來講,今次換左尼組喇叭空間感提升左好多,中低音快,實,高音方面唔尖聲,由於本人80%睇戲
所以今次升級絕對無投訴,仲超出預期既好,所以有興趣既朋友真係值得試,尼組喇叭我係旺角華X影音買,
係水貨,價錢唔知報唔報得,不過3隻唔過$!$))),真係相當抵玩
最後要多謝帶比我戲院FEEL既好拍擋VSX-LX70同埋BDP-05
估唔到LX70原來可以咁樣架,其他大大有用尼對都交流下
亦都多謝咁多位既期待,小弟既唔專業報告請勿見怪(全個報告都係本人感覺)
希望大家睇完對買喇叭有多個選擇同埋幫助,仲有要多謝大大肯批買喇叭

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
qq1122yq + 6

查看全部評分

進階玩家

好正呀!!~~ching

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

升得好.

星級玩家

c-hing 從外國郵購或是在本港購買?
外形幾靚仔,小巧。
如果,聲線又正斗。
咁就一流了。
可否告知價錢大約多少?因小弟正尋找合適的喇叭。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

great choice

鉑金玩家

幾$$
好正WO

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

型仔

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

JBL好

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

呢隻jbl幾靚仔喎....配p記amp正呀!

進階玩家

有品味..........正