設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: faifai1975

[合併式擴音機] 請問六千內二手兩聲道合拼amp要有AV BYPASS推LS50有乜選擇?🙇🏻‍♂️🙏🏻

星級玩家

kl122002 發表於 2020-5-9 08:03
其實如果唔心急的話, 不如儲多少少錢先?

其實錢我已有,不過驚買錯,所以先諗6-7千呢個budget,如果唔計budget要玩得好LS50,又可以日後升級喇叭時用返個amp,其實有冇選擇?或可唔可以咁諗去買amp?

星級玩家

🙇🏻‍♂️🙏🏻

鑽石玩家

faifai1975 發表於 2020-5-18 12:10
其實錢我已有,不過驚買錯,所以先諗6-7千呢個budget,如果唔計budget要玩得好LS50,又可以日後升級喇叭時 ...

如錢不是問題,亦打算將來留amp升級喇叭,不妨睇啱邊部就去馬,但最好百幾瓦起錶,咁就推ls50或將來換喇喇叭的彈性都高點。

星級玩家

koalaau 發表於 2020-5-18 12:26
如錢不是問題,亦打算將來留amp升級喇叭,不妨睇啱邊部就去馬,但最好百幾瓦起錶,咁就推ls50或將來換喇 ...

好呀,多謝寶貴意見🙇🏻‍♂️🙏🏻

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

CHING 想請問呢類機, 唔知各位CHING 知唔知, 如果用AMP BY PASS
呢D只有前2, 聽歌上會好(如秦記5400A)呢D 後級幾多呢?
諗緊入後級定, 呢類可做AV BY PASS 既2CH 機
TKS

1萬

白鑽玩家

老而不

faifai1975 發表於 2020-5-18 12:10
其實錢我已有,不過驚買錯,所以先諗6-7千呢個budget,如果唔計budget要玩得好LS50,又可以日後升級喇叭時 ...

呢個問題太開放性了

你在 #19 說
我之前去B&W聽過705S2,其實都幾啱聽,不過諗住最後都會升級喇叭,諗住玩盡對LS50,因為之前聽過D師兄講可以發揮到佢會好靚聲咋

那麼是不是該說 "盡量試下留低?"  之後留amp 換喇叭?  
如另一位師兄說, 要找>100W 的amp不是少,  

我現用的Rega Elicit-R 可以參考, 之不過金額會過了你的標準了.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

faifai1975 發表於 2020-5-18 11:52
我而家用緊二手atoll in100se, 人聲變咗好尖聲,因為我只係聽蔡琴、陳潔麗...呢類歌,低音我就覺得好足夠 ...

友誠又一檔唔記得邊層, demo 隻AUDIO FLIGHT 3s 配LS50......       人聲真係好正..............   令我唔信係LS50 出既聲...       不過成20K 結果無買到.

再UPGRADE, 我同你諗既一樣... 上705S2 / 805D3 好過, 無ls50 咁難服侍......     

星級玩家

ericjoe 發表於 2020-5-19 01:48
友誠又一檔唔記得邊層, demo 隻AUDIO FLIGHT 3s 配LS50......       人聲真係好正..............   令我 ...

705s2用rotel $10000機都好靚聲,我去過av life用marantz嘅幾千70w多媒體機放都ok靚聲,但個喇叭都$25000,等我又研究下audio flight 3s先🙇🏻‍♂️🙏🏻

星級玩家

kl122002 發表於 2020-5-18 20:11
呢個問題太開放性了  

你在 #19 說

我有budget原因係因為唔知咁去試,唔敢買新買二新價,如果可以有得試而知一定靚聲,我兩三萬都ok嘅,因為諗住amp買靚D第日升級喇叭都可以咋,唔知咁諗方向有冇錯

1萬

白鑽玩家

老而不

faifai1975 發表於 2020-5-19 08:31
我有budget原因係因為唔知咁去試,唔敢買新買二新價,如果可以有得試而知一定靚聲,我兩三萬都ok嘅,因為 ...

其實我和另一位師兄講的, 係因你表達左“遲d都會換”的圈點地方
因為你在他日一換其中一樣, 到時候又要再想方法去再夾聲

我自己不希望令你很快又花一筆買喇叭去就一台剛換的amp
不然你好易跌入這個 “amp->喇叭->amp->喇叭...”的輪迴中沒完沒了。

所以如果你唔就對喇叭, 而是一次過喇叭和amp一齊換的話, 或者會收到更好的意見?