設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 初次玩音響

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今天打掃家裡既然發現一套naim 音響,其實我不懂如何連結,如何使用想請教各位師兄教教本人。
Naim cd5si
Naim Nait XS 2
Naim Nap 250
我這樣子連結有錯誤嗎?

Cd5si 5din cable 插 nait xs2 CD in 然後L/R 出喇叭有聲音,但是不能控制音量,是不是錯誤?
第二個問題 nait xs2 前面一排mute/CD/tune/hdd/av/aux1/aux2 全部亮燈,但是我按了沒反應?
剛開始mute button 一直閃,如果按mute 大概幾秒,完全就沒事volume 其他都沒任何反應,如果再按mute幾秒全部沒燈?
到底怎麼一回事

第三個問題 耳機孔怎麼沒聲音??
上網找了說明書看了很多扁都不明白

星級玩家

點解我屋企打掃剩係得D塵....

cd5si => Nait XS 2 => Nap 250 => speaker

AVBYPASS係ON定OFF?會唔會因為咁BYPASS左份前級?(估下咋)

1萬

白鑽玩家

老而不

掃塵都可以掃到甘大台機真是厲害....

我不是Naim 用家. 只是如果不用Naim Nap 250的話..  我印象中Nait XS2 的 Power amp In 和 Pre-amp out 之間應有個大圓插應是有個東西?
看看英文說明書的P. E12:
Note: The link plug should be removed only if a power supply upgrade is to be used, an alternative preamplifier is to use the Nait XS 2 power amplifier section, or an alternative power amplifier is to use the Nait XS 2 preamplifier section. It should remain fitted in all other circumstances.

https://www.naimaudio.com/sites/ ... sh%20Issue%201K.pdf

而如果用上Nap 250, 應是由 Nait XS2 的Pre-amp out (圓)  接去Nap 250 的Input 位置 (圓)
還是好音樂最好.

高級玩家

sin324 發表於 2020-5-2 13:36
點解我屋企打掃剩係得D塵....

cd5si => Nait XS 2 => Nap 250 => speaker

哈哈
問了原來是以前我大哥買的,然後升級家裡影音系統所以放在閣樓上,只是一條,剛剛好打掃時候發現到。目前為止4/5 pin din Cable 沒有,唯有就上網買。

高級玩家

kl122002 發表於 2020-5-3 09:18
掃塵都可以掃到甘大台機真是厲害....

我不是Naim 用家. 只是如果不用Naim Nap 250的話..  我印象 ...

是的應該以前買二手機,用了一段時間沒有用時候弄不見。cable ..

黑鑽玩家

即刻返屋企打掃下先, 人又打掃, 我又打掃, 點解我得張棉胎?……😭

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50 大師安好

查看全部評分

白鑽玩家

一休大師 發表於 2020-5-4 01:22
即刻返屋企打掃下先, 人又打掃, 我又打掃, 點解我得張棉胎?……😭

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

我掃咗四日都係得塵同垃圾

鉑金玩家

搞唔掂我幫你,攞嚟我要我幫你