設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: laiho

[電源線] 請教獨立電問題

銀級玩家

我五,六前新屋裝修, 當時買左:
五隻siemens cryo MCB ,一隻RCCD

牆插:
一隻Sine UK Platinum牆插
三隻Furutech, GTX-D(R)連碳纖維面板
一隻 tesla plex

線材:
Sommer 4mm
Sommer 2.5mm 5G
Alpha3
Northwire 8

我本身唔識技術野,所以呢方面幫唔到你!
當時係我朋友幫手同個電燈師傅講要點整。
剩係記得話美式同英式牆插相位唔同,要駁啱相位。

有少少體驗可以分享下:
唔同線材唔同牆插都有本身取向/味道。
我2ch只有三部機最終都係插哂入 tesla plex 到:
Devialet  - - > tesla plex
Aurender - - >隔離牛--> Tesla plex
同意其他post Ching講, 最好搵d較為中性、冇性格既線材同牆插好。
其實Furutech, GTX-D(R)都係有質素(當時未出NCF) ,如果比我再裝會裝一個當調味咁玩。

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

多謝上面咁多位ching分享,小弟只看電影好少聽音樂,要求係要爆得夠力
咁牆蘇同線材應該點配搭呢?仲有個問題我用M&K M4T做後置
距離皇帝位差唔多2m會唔會有d遠?前天空喇叭我用M5已經推到最大聲都好似唔多夠聲
後天空我用JBL CONTROL X推唔夠一半都好夠聲,呢個係單元大少定頻率問題?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50 AB比較太殘酷

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

JacobTang@FB 發表於 2020-4-26 23:31
謝ching,咁其實對影音應該較好了?有冇其他建議,用d貴少少拖版?定果d濾波拖板就足夠? ...

換了線以有很明顯分別,如想更好當然是選購一些有冷凍的發燒產品來用,而我只是在電器鋪選購普通的牆蘇和插腳/拖板用,不過是選擇英國做價錢$100內的。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
Ep-71 + 5 + 5 認同到一個點呀

查看全部評分

小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

白鑽玩家

icefalling 發表於 2020-4-28 18:22
我五,六前新屋裝修, 當時買左:
五隻siemens cryo MCB ,一隻RCCD

將音響嘢插曬落去同一個位非常明智
我覺得牆插去到頂級嗰啲
付出多咗嘅錢只係買多一些音染

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Ep-71 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得....我重以為得我系.
samyiu + 10 + 10 大師名言,一定要聽,唔跟就係你地唔識野?.

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

剛剛裝修好: 基於冇預算同冇時間

普通的菲士及牆蘇

18隻 Doepke 16A MCB ,一隻 40 2p  ELCB ( ONS  made in Germany ) 廿蚊一條..出入接駁位紫銅無電鍍鉻處理  私人珍藏

線材:

AEI 2.5mm cable ( ONS  made in  England)   私人珍藏...   

ps 專登吾用 4mm  

三相入屋揾吾到好野就求奇  

牆插:

分左幾種牆插

英式 MK  不绣鋼面 13A x2  made in UK   3套

美式 HUBBELL  8300RMRI  x  n個

美式 乜乜 佬白金IEC so底    x  4 個

獨立電箱内有水线加接细地盒..

吾知乜牌子人買我買電處

房內另有 diy 大地盒接前级..電處 及 source..

我本身有小小電知識,所以呢方面我教電燈師傅講要點整。
fuse 一定用金屬... fuse 要用 ABB 紫銅巴 U型  jumper  比電.. 吾用 跳線..
其本上每個牆插 對應反一條 fuse 去管 ..
美式同相位唔同,要用checker check 返 相位。

評分

MDLP + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

Ep-71 發表於 2020-4-30 12:53

HUBBELL好正路

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Ep-71 發表於 2020-4-30 12:53

影相分享一下

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

糸~!!平靚正...

正路... smple is the best ..

[將音響嘢插曬落去同一個位非常明智
我覺得牆插去到頂級嗰啲
付出多咗嘅錢只係買多一些音染]

真系有D 感觸...事缘系咁...

因為十幾年前 有個玩2ch音響老死.....有日突然話佢大佬(都系玩2ch音響)想見下我同倾下..

半知情下去左佢大佬屋企.. .

器材約莫200有找少少...聆聽地方約180尺...正方型 mm 裝修好... 有造左少少調音硬件 ( 一睇都知奶奶地)..

一開聲 (咁似聴收音機咁聲!!????) o_O'.....

聴左一陣就問我有乜意見??? ... (上去之前佢細佬都己經通左水....話 發蕉陰嚮前主編 上去睇過判左死症冇得救) ...

咁我話全套野冇一件吾系靓野..你本身亦有揾過幾個高手睇過(包括佢細佬....玩緊全套 Goldmund )

咁盲都估到系地方天花電源等等 問题....check過有三相電...接駁上可以話糸亂七八糟...

check 到個厨房用電同音響同相... 吾死有鬼...

評分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

咁初步check完...約莫比左d 意見...

叫佢吾好再 sin 錢買 power filter / power cord 或其他 accories ...更加吾好信某條傻仔咁用UPS..(20萬 MGE UPS 我試過托套機去玩...衰聲到暈低..)

唯有等下次装修時我重新幇你唸過...

结果2星期後....接到電話...决定即刻重新装修...

裝修期間佢問左我 幾個問题..

2.5mm/4mm/6mm???  英國定美國線? ??  

安什麼牌子插座?? 泠涑?金?銀?白金? 乜乜物物???   安幾 多個?? 位置如何???

我話好簡單...用最蠢方法...

线分各4組 A/B/C/D

左4個中4個右4個 ..total 12個...你自己去 秋姐 到由100~2000蚊乜款都各買一個

反尼到時我先幇你安好...你自己試到飽先最後决定.用乜野最like  反正穿線造喉再拆再安!!  

雖然你 咁多都诜得.但都要合用合理D 吾好估估下~!!

最後....

個答案..

..就系~!!!

試完試白...

[覺得牆插去到頂級嗰啲
付出多咗嘅錢只係買多一些音染]

評分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

冇乜特別..

因為冇時間設計... 所以全間房4邊 上下左中右都安定的蘇底... (並不是因為要玩 7.4.4 有源 )
又系用最蠢但穩陣d 方法...

評分

查看全部評分