設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 磨劍八年,終於齊腳 - Rel T/7i

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說亞女出世,7.1變咗做3.0,呢個故事都講咗幾次⋯⋯

最近疫情肆虐,大家留喺屋企嘅時間都多咗。

聽講正因為咁,影音嘅市道反而好咗,無他嘅,留喺屋企,不外乎煲劇、睇碟、上網,上網睇咩啊?Post76囉!
睇得多自然中毒,只係估唔到,我都唔例外⋯⋯

前前後後,加咗對環繞喇叭、加咗對front height,回復 7 聲道之餘,最重要嘅,係加返隻 .1 /超低音喇叭,704無貨咋!唔係我換埋添啊,唔係咩啊!(講下笑啫⋯⋯)
講返前少少,換超低音條筋挑起咗之後,揀嚟揀去揀唔到啱心水嘅,點解呢?

事源係搵勻全廳,度嚟度去,得一個位可以擺⋯⋯,就係梳化側邊條罅,可惜呢個黃金空隙,只得一尺⋯⋯
老實講,咁大限制之下,取向我已經無乜要求,但求擺得落,有返啲低頻點綴下已經心滿意足。

做完一輪功課,發覺細尺寸超低音又唔係無,6”?喂電腦喇叭咩?咁8”、10”都有嘅,吓?千幾蚊?!喂你見我又 4K 電視又 front height 又剩,千幾蚊隻超低點對得住我個屋企啊?
徬徨無助之際,唯有搵wil總斟斟,副版管真係唔係浪得虛名,眨下眼就搵到幾隻畀我揀,其中一隻叫 Rel T/7i,比較冷門,老實講我連名都未聽過,一於起下佢底,原來係一間專做超低音喇叭嘅英國品牌。呢隻 Rel T/7i 仲要攞晒獎,一問之下原來仲可以駁埋嚟聽歌,最緊要係擺得落吖嘛 (雖然最後都要再推出少少張梳化),價錢唔算貴,六字頭,有興趣可以上輝煌搵東哥研究下。

講多無謂,開箱實際啲。

超低音嚟講唔算太重,16.3kg,鋼琴面,靚係靚,不過難打理,我揀咗大路啲嘅黑色,成個外觀好靚仔,四隻方腳四平八穩,仲每隻腳都有個皇冠標誌,底一隻 10”單元,前面一隻 8”單元,開個網嚟睇下先。
嘩,不得了!大大隻皇冠印住,成件事即刻好香港,真身比睇相靚仔好多,造工好好!

駁線開聲,又搞一大輪,具體感覺我唔識寫嘞,總之唔係打心口型,但出嚟嘅低音好乾淨,唔會“立”,氣氛同包圍感一流。
而令我最驚喜嘅一定係聽歌,佢嘅 High level input 用落兩聲道真係同之前兩個世界,我已經係座地喇叭,但多咗呢浸低音完全係之前畀唔到,最重要係佢嘅 High level input 同 LFE 可以分開調校,兩聲道同 AV 無衝突,相信用過 Rel 我諗都幾難轉會。

好嘞,講下故仔我就得,寫用後感我真係唔係好識,不過可以講少少秘密畀大家知,大王見我玩得咁開心,佢已經攞咗隻 T/5i 返去煲緊,等睇佢嘅 report 好過啦,我都係返去聽歌先喇,煲返佢百零二百個鐘先,拜~

走之前去下相先:

IMG_7990.JPG 唔算太重。

有一條 High level input 嘅專用線。
估唔到連本說明書都有印花。

底部嘅 10"單元。

鋼琴面,點影都反晒光⋯⋯

應該有嘅嘢都有。
值得一提:佢盞 power 燈光得好離譜⋯⋯

埋位。

越睇越靚~

評分

參與人數 5威望 +960 金錢 +960 收起 理由
小瑟 + 900 + 900 睇左好多次, 依家先記得比分!
pinkspider + 20 + 20
Jerrywu + 10 + 10 恭喜哂Ching
oakley999 + 10 + 10 超正, 一定要加分
matt88p + 20 + 20 恭喜哂Ching

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

沙發

黃金玩家

有VGA 甘特別

黃金玩家

ekek 發表於 2020-4-25 12:47
吾係VGA..
係無線用的....

原來係甘
REL 套無線kit 係要有呢個插先用到 ?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

請教 C-HING

如果2聲道想加十仔要怎樣接線 ?
隻十仔要有咩工能或者input先玩到?
TV  - SONY 65A9F
BD  - PIONEER LX500
APPLE TV 4K
AV AMP  - YAMAHA RX-A3080
2CH - KRELL S300i
SPK - PROAC D2R
SUB - REL T/7i

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

borisli 發表於 2020-4-25 12:56
請教 C-HING

如果2聲道想加十仔要怎樣接線 ?

佢有條專用線畀你駁amp的。

大至係咁駁。
螢幕截圖 2020-04-25 13.19.38.png
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

245141525 發表於 2020-4-25 13:21
佢有條專用線畀你駁amp的。

大至係咁駁。

Thank you C-Hing  !   小弟仲有一個問題唔之你幫唔幫到手

我左右喇叭係由 AV amp pre-out 去部 2-ch amp (聽歌都係用呢部2-ch amp)
睇戲時 Low Level + Hi Level 是否同時都會有訊號?對低音效果有影响嗎?
TV  - SONY 65A9F
BD  - PIONEER LX500
APPLE TV 4K
AV AMP  - YAMAHA RX-A3080
2CH - KRELL S300i
SPK - PROAC D2R
SUB - REL T/7i

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

borisli 發表於 2020-4-27 14:44
Thank you C-Hing  !   小弟仲有一個問題唔之你幫唔幫到手

我左右喇叭係由 AV amp pre-out 去 ...

我都係咁駁。
都係pre-out 去 2-ch amp

銀級玩家

AV 新仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

borisli 發表於 2020-4-27 14:44

我左右喇叭係由 AV amp pre-out 去 ...

只可以同時接high level同 .1 input. 唔可以同時high and low level一齊用!
TVC: Promitheus Signature Mono Block
Poweramp: Creek 100P X 2
CDT: MIC
DAC: 丁丁
Turntable : Rega P8
Phone : Fine Audio PH-100
FS: Wharfedale EVO 4.4
Surround: Klipsch RP-502S
Front High: Mirage OS