設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 窮人DAC 開箱

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

之前幫部天龍SACD 唱盤換鐳射光頭, 希望解播放SACD碟時跳線問題. 換左之後係有好大改善, 但某D 碟都硬係要隨機窒一秒半秒咁, 搞到影響聽歌的心情. 做左好多功課, 發覺好多用中價 (一至兩萬) SACD 機的師兄都有唔少類似經驗 (當然亦有人用好多年乜事都無), 搞到我對換機有戒心. 最後決定走小徑, 唔行大路.

平價藍光機 出 HDMI DSD STREAM > HDMI AUDIO 轉 HDMI IIS 轉換器 > 有 HDMI IIS 輸入的DAC > 合併AMP

[更新] 因為有好幾個CHING 問個轉換器, 索性POST 出黎, 如果有違版規我會再刪除:

https://item.taobao.com/item.htm ... tm_source=post76.hk

喺淘寶用百幾蚊買左個轉換器,試左屋企部先鋒同SONY 藍光機, 都順利可以經 IIS 出到DSD bit stream 訊號. 下一步就係搵DAC. 之前服役中的係 Pro-ject Pre Box S2 Digital. 可以解到DSD 同MQA (full decoder 352.8kHz). 但就無 IIS. 疫情問題唔想洗咁多錢, 盡量搵平價DAC, 搵左個幾月, 突然見到國內品子 Topping 的 D90 會出MQA 版本, 前日21日剛上架, 第一時間俾錢, 尋日已經由順豐派件了.

開箱圖:
外箱

原廠外箱

原廠外箱

內箱唔錯, 起碼無異味先

個箱好靚好實淨, 竟然無異味

個箱好靚好實淨, 竟然無異味

好簡單, DAC 本體, 英式電源線, USB 線, 藍牙天線, 遙控

好簡單, DAC 主體, 英式電源線, 一條USB 線, 一條藍牙天線

好簡單, DAC 主體, 英式電源線, 一條USB 線, 一條藍牙天線

機仔細細但都幾重

機仔細細但都幾重

機仔細細但都幾重

用藍光機播放SACD 碟

藍光機STREAM SACD 碟, 硬解DSD

藍光機STREAM SACD 碟, 硬解DSD

用USB 出MQA 352.8kHz 檔案

USB 播放 352.8kHz MQA 檔案

USB 播放 352.8kHz MQA 檔案

用USB 出 DSD256  檔案

USB 播放DSD256檔案

USB 播放DSD256檔案

試聽報告我就唔班門弄釜了, 網上有好多比較專業的分析可以參考:

https://www.audiosciencereview.c ... b-dac-review.10519/

https://soundnews.net/sources/da ... iew-a-genre-master/

我想簡單講講聽感:

只係聽左兩隻碟, 未有時間比較唔同的輸入的表現. 合併係入門級的 Creek 50A + Q Acoustic 3050i 座地喇叭. 對比起之前的 Pro-ject 解碼, 低頻感覺好舒服, 唔係拿埋一舊, 亦唔係打心口果種, 係一浸浸滲出黎. 人聲分別都唔少: 演唱者企前左, 合埋眼聽覺得空間感大左深左, 無之前咁平面. 咬字清清楚楚(個人口味), 之前總係收尾時有D 含糊不清的. 高音似乎更加發揮到對喇叭的超高音部份, 唔係夾硬將 Treble 拉高果隻, 清脆唔刺耳, 亦無所謂的毛噪感. 雖然未誇到好似換左套系統, 但我就非常滿意. 尤其係在淘寶落單時, 發覺MQA 版本本應貴五舊水, 但又無, 問下店主, 原來因為新品上架七日內有優惠, 包順豐運費到香港(部機連包裝 5kg). 真係 no brainer.

謝謝收看

評分

參與人數 10威望 +210 金錢 +210 收起 理由
WongMo@G + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
philipwg + 10 + 10
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
keke323 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
leo25 + 40 + 40
168sum + 10 + 10
raylee + 10 + 10 超正, 一定要加分
pinkspider + 20 + 20
smalltortoise + 10 + 10
LYNGDORF + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄,上淘宝網MQA要加多幾舊水,粒晶片用新嘢4499,似好正,你所講hdmi轉換器,可杏send條Link給我,再問條白痴問題,你由轉換器去解碼嗰條hdmi係咪一定要用i2S?

鑽石玩家

smalltortoise 發表於 2020-4-26 13:55
師兄,上淘宝網MQA要加多幾舊水,粒晶片用新嘢4499,似好正,你所講hdmi轉換器,可杏send條Link給我,再問 ...

師兄, 已覆你PM. 暫時我只係用兩舊水的HDMI 線, 未試IIS 專用的線會唔會有好大分別. 始終我都係用緊入門的器材

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄我都想要HDMI轉換器條Link,可否給我.

鑽石玩家

lok501 發表於 2020-4-26 17:47

師兄請睇PM

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lok501 + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄我都想要HDMI轉換器條Link, 請PM, THANKS

鑽石玩家

leo25 發表於 2020-4-26 23:52
師兄我都想要HDMI轉換器條Link, 請PM, THANKS

已回覆,師兄請看pm

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
leo25 + 80 + 80 THX

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Amp:DENON AVC-X6500H
Int. AMP:YAMAHA A-S2100

進階玩家

good stuff, i will buy it to try

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

可否send條hdmi轉換器淘仔link給我,感激