設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: calbee1128

[教學] 電源分配問題

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

calbee1128 發表於 2020-6-1 13:54
我仲以為MS 2160P 個拖板應該係俾 AMP 同個 10仔。原來我錯晒

冇話一定那個接法是 錯或對... 個人經驗去估下一個方法...

簡 MS 2160P 個拖板 俾 source ...主要系 訊原優先習慣...上游乜都比好少少...

而因為 Amp 同 10仔都系比較食電... 故獨立比較好少少...

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

avsuperman 發表於 2020-6-1 17:09
現時金仔同十仔獨立插牆身,因牆身只淨兩個牆身,故只能用萬能蘇比AB後级+203  另一個8500+D類,声音表現 ...

+拖板 或 電處 都不會提升(只會有機會下降)可用電量...

特別系迅變大時...

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

calbee1128 發表於 2020-4-18 15:33
咁師兄,係點樣先check到?

你一定要去個電箱到睇一睇隻fuse制係幾多A 先 因為正常10a起跳
到30a倒大約 當然可以40 60 a 100a 都有,比如30a制計 30a x220=6600火,當過所有電器用電過6600就會跳,來電(大廈入戶)單相正常60a 一條,但一啲比較新嘅大廈就會去到120=2條或者180三條 所以有分叫單相電同三相 我住村屋嘅就180,但其實可以加大到80a一條但一定要持牌人士去機電處申請!,同埋亦要去解釋嘅 甚至乎可以加多一組60a電 好啦講得太遠入番正題先,之前講過超過6600w就會跳制,咁就好啦而家可以計數,你要計嘅係個一组電所有電器嘅用電量,但係你要明白每一件電器會分待機用電量,峰值用電量,行常用電量,所以有時你加埋一齊可能會超額,但係你可以計一下會唔會經常三樣一齊開,另外就係你要知道條電幾粗,係單支定散芯線,串聯,并聯,唔識都係揾專業人事

白鑽玩家

俾著我會先歸三類招呼佢
1.行真火牛
AVamp
後級
行LPS嘅source
sub仔(裏面行火牛嗰種)

2. 行電子牛嘅AV
PS4
xbox
now / magic TV
播放器
冇lps嘅BDP
TV/Projector

3. 低耗電行電子牛與聲話無關嘅輔助配件
switch
modem
router
nas

第1類會同一個位攞電
千祈唔好用過啲大陸平價
自稱裏面有濾波乜乜物物嘅電處
正正經經搵個純音響用嘅拖板

第2類同一個位
用個有質素嘅影音拖板
可以考慮用啲有質素嘅
有濾波功能for av用拖板

第3類
搵一個位插個類似隆乳嗰種
單位拖個普通拖板又得
貴少少買過多位隆乳又得
目的係要將呢類型電子牛嘅噪音鎖死
唔會直接倒灌去其他影音器材

至於裏面行電子牛嗰種sub仔
就要自己實試下
到底跟第1類定跟第2類好啲

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
Ep-71 + 3 + 3 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2020-6-3 13:18
俾著我會先歸三類招呼佢
1.行真火牛
AVamp

師兄,如果講返第一類,我而家MS power 2160p 可唔可以可以應付得到呢?

白鑽玩家

calbee1128 發表於 2020-6-3 18:24
師兄,如果講返第一類,我而家MS power 2160p 可唔可以可以應付得到呢?

規格上無問題
但我就一定一定
唔用佢俾合併機、後級、sub仔
呢種動取電机種用

反且用喺第2類會啱

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2020-6-3 20:01
規格上無問題
但我就一定一定
唔用佢俾合併機、後級、sub仔

咁師兄我牆蘇得兩個,兩個拖板係唯一選擇,而家只係諗用咩拖板分開部AMP同隻10仔。
但係我又新手咩都唔識,所以多口想請教吓師兄們有咩拖板推介係唔會壓縮動態同PUNCH,當然都要安全啦
窮人音響組合......

白鑽玩家

兩個長蘇兩個拖板冇問題
總之動態供電拖板唔可以有濾波

再買多一個平價有濾波功能
例如隆乳之類
插喺個第二類功能拖板
給上述第三類電器用

黑鑽玩家

calbee1128 發表於 2020-6-3 18:24

MS power 2160p係濾波拖板,可以搵下呢啲器材插濾波會點,普常會cut頻同腳軟,所以師兄就提議你唔好張第一類插個拖板,加牆蘇真係要睇睇個電箱,個制負唔負荷你全部器材.搵個師父睇下.

白鑽玩家

正常牆蘇
合併機加隻普通超低音
就算加埋部電視機投影機
正常都夠做有餘