設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 鑽石唱片大合集 - 有意外驚喜!

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2020-5-24 22:24
真是很神奇.
前者好似平日用洗衣機, 後者的反應我看還真是要靠師傅經驗吧?

(可能不是間間都係)
做染廠
或者舊式染廠
真係好花氣力
(不論高度,個個都好有氣力,我最差果個)
很重(因有水份)
又有霧氣,因有熱
我要戴眼鏡,好麻煩
還有氣味強烈
當時時常喉嚨不適
如有皮膚有敏感,實在想留你工作都唔可能

師傅要有好好的眼力,
因要看布料上色,
自問樣樣5惦
😀

評分

參與人數 2威望 +160 金錢 +160 收起 理由
ernietse + 80 + 80 蘋果牌積牌奔騰多文牛仔褲係荃灣做?.
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡, 經驗心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2020-5-24 22:01
看江玲容貌和裝扮,
有點像看媽媽那年代的舊照片
往昔媽媽也像當年時代穿上短袖裙衣拍照

我想現在應沒人留下當時人江玲台上的花姿吧?  印象中她不只是站著唱的味板, 也沒潘迪華那樣跳得熱情
Portrait of my Love 原唱是 Matt Monro
那個年代要在香港見外國名星不易,  所以多了這些唱英文歌在香港演出 , 那上Big Band 也大多都是來自Philippine的
也因為外國人對香港這個會說英文的地方很有幻想, 故意多用女士來出唱片.

Diamond 和 幸運, 如樂, 等唱片公司不同的地方, 是它比較西化/洋化,
它10年的風光中真是在香港在西化和階級中的娛樂見證 , 當時能和它能同場比較量是 EMI / 百代.
當中的歌手和樂隊大多都是在 高級酒店的night club 出沒的,   有異於出沒在中式夜總會的小鳳姐以及大笪地或YMT榕樹下賣唱的 ,
也想當然這眾唱片的主力購買者也是在這等night club 中出沒的大班, 又或者跟班(我), 以及聽了收音機後而買的人(始終去night club 也是高消費地方)
當年還有些大班是會用鬥送花束大小來表示喜歡的地步.

一般馬姐, 或者對西樂不感興趣的人會找幸運, 如樂, 等唱片聽粵曲又或者是灰諧曲
今天才會有兩大boxset 出場 差不多集齊了它那個10年的功力.
感謝UMG這個功德把這個在當代大家都已不太知道, 忘記, 又或者可以說是有些陌生的回憶帶回.

原來你老爹當年是雲吞麵舖?說不定當時也有找過你爹
當年近過年的時代, 不少店都有加價,
昔日我家附近的早在年廿五起加一, 廿八加三 你大年初一早上起連休五(還是七?)日

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 馬姐係舊香港 又係另1奇特的文化.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2020-5-24 23:01
我想現在應沒人留下當時人江玲台上的花姿吧?  印象中她不只是站著唱的味板, 也沒潘迪華那樣跳得熱情
Por ...

如果原唱片公司
因財力物力而
出不到往昔的唱片
(有市場大家都想要)
(不是濫出碟那種)
由大集團承辦
未嘗不是好事

自己不是馮舊必收藏
只是想喜歡的東西知多d
(有這儲舊物習慣,
回想應是廿多歲時開始有這心態)

老父當年除打8號風外
不用休息
並不是他是超人
而是有2個太太及其子女
輪流開檔罷了

如老父前年未去世
應已過90多歲
KL兄未必見過面
加上我們是在大窩口開舖
(當時寫地址,必先寫荃灣再大窩口)
所以未有正正式式在荃灣開店
可能令你誤導。

評分

kl122002 + 80 + 80 真是又一個時代
ernietse + 80 + 80 咁我第日嚟荃灣探你你要好好招呼我啦.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2020-5-24 23:52
如果原唱片公司
因財力物力而
出不到往昔的唱片

換句話說, 你家即是當時新市鎮的開拓者?
因為60年代的大窩口才剛有大窩口村 (最早期數層高的那種) , 附近還是有不少木屋仔
出入荃灣, 元朗等地還真是要靠青山公路, 還很記得以前美孚油庫付近有田有河的日子.
再早少少巴士不多的年代, 有些老村民是走山路出入, 由屯門, 元朗等地出市區做買賣,
那止山路, 有些就是今天的行山徑了, 有些就已是廢路了  

昔日我很少去荃灣等地, 印象中人生大多都在港島渡過
乃因我要是過了界限街還是會迷路的那種. 除非我知那條是大路.

當時70年代Diamond 聞說是主動賣了給寶麗金(外國)的, 另成香港寶麗金公司.
只是寶麗金根本寧要轉入口外國唱片到港, 還有簽許冠傑就轉型了 ,  
許冠傑的歌....我並不是很喜歡. 他們不是沒有好曲詞, 只是大體覺很市俗的感覺
也因此, 70年代一直是我不喜歡的時代.

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
dc903 + 80 + 80 那時香港處處充滿活力生機

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2020-5-25 07:12
換句話說, 你家即是當時新市鎮的開拓者?  
因為60年代的大窩口才剛有大窩口村 (最早期數層高的 ...

的確係
父母大約50年代分別由大陸來港
(佢地都不願說從前,無學識
又生很多,掛住搵食)
佢地住近城門水塘的梨木樹村屋
返工廠(都係布廠果類)
之後61年大姐姐出世
便有得上樓住7層廉租徙置區
(不知何年入伙)
但肯定係首批入村
我就67年出生
只記起讀幼稚園低班的瑣碎事片段

這村什麼人都有
有些人富貴d
有些獨居人要和另一對人(較年長)
同住一屋(只百多尺仲要分房)
今天好多後生的都想像不到
接受不到

生活不佳但大家都快活
最重要不是有自由
(都重要)而係有真實希望
有人工加有升職.....有好多選擇
例如做小販

如果識投資和好運
隨時手執物業

媽媽常說說某某賣菜
有樓可均分數子女
當然我細細過就有得分...分工作
因返下午班
放學後要幫手
初時是10點...11點
週5,6就做到收檔(約12點)
好彩不是日日都要
我又喜歡周街逛
所以老父都儘量找姐姐哥哥
但我記性不錯和計數快
好多時回家後仍記得邊個叫邊碗麵
最喜歡係早收(例如11點)
經樓下士多(已半關門)買啫喱加汔水同放入膠袋內
.....

評分

參與人數 3威望 +210 金錢 +210 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 七層徙置屋?駛唔駛門口煮飯?.
ernietse + 80 + 80 童年時小羊已經鍾意啜汽水含啫喱.
kl122002 + 80 + 80 認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2020-5-25 10:41
的確係
父母大約50年代分別由大陸來港
(佢地都不願說從前,無學識

你應是第一代入住大窩口的人

我是戰時出世的一代. 對我來說 ,撐得過來就已是等同在死裡活過來
我見過兒時同伴昨天還是好好的, 明天就一整家不見了 , 連大人們都不敢說
所以我認為每得得好好的活下去, 事非對錯黑白一定要搞清

重光後20年是一個不論你有學識還是有氣力都可以有溫飽的
如是說, 或者當時不知明天會是如何, 但至少你可以知你走的路不會是不明不白

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 我老豆係灣仔見幾個炸彈就死咗幾百人!.
dc903 + 80 + 80 戰爭只有狂人才喜歡

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我年代下的一個縮照:

打字機要分期 , 係真的.  不然買2手
當時我對我自己可以有一台收音機(膽)已是很自豪的事....
之後應是在日本見過的洗衣機, 電飯煲, 雪櫃 . 最省時間是洗衣機, 電飯煲
電視機是很後期才入手.

那時候我未打算用原子粒收音機. 換成原子粒好似已是70年代之後的事了.

題外話,
今日你叫我用$800幾買台甘大的收音機都覺貴左少少 (不如去買部平板電腦了?)....
反而座地果台大的才$2000幾就好似平少少?

評分

參與人數 3威望 +210 金錢 +210 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 當時原子粒收音機要去政府領牌呢!.
ernietse + 80 + 80 今時信用卡免息分期買電動搞搞震棒飛機杯.
dc903 + 80 + 80 當然正 但要多付2千 大部分人只能選平價了.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2020-5-27 07:14
我年代下的一個縮照:

細過約3,4年級
家中特然多了部座地黑膠機
仲有張碟(男星國語)可以播的
但唔知可否聽電台
不知怎來
又隔一段時間不見了

又大約5,6年級
家姐有部手打的打字
是二手的,都用左幾年,之後唔知去左邊

電視機就好似2,3年級就有
有拉扇門
媽媽裝了鎖
夜晚去幫手開檔才關上
但無幾耐,姐姐又識得開鎖
真神奇
到媽媽爸爸回來
就被他們責罵
心想無理由
姐姐聽到回家聲音已關了電視和鎖門
大過後才回想
係喎,用手摸電視咪知囉
仍然熱

收音機不知多少錢
放在麵檔讓人聽
又讓父親聽(跑馬)
係入大電蕊的
因我要時常買電

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 電視機,身份像徵嚟,我去人屋企睇咋!.
ernietse + 80 + 80 係咪買香港製造高力電芯

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2020-5-27 09:32
細過約3,4年級
家中特然多了部座地黑膠機
仲有張碟(男星國語)可以播的

當時我都疑惑, 為什麼電視機要門和鎖?
因為家中沒小孩, 打開了就沒關過
甚至根本連歡樂今宵, 什麼電視劇都沒仔細看過
反正飯後會行開洗碗, 那麼我去開台收音機似乎實用少少

這個年代回想起,那個拍電視機的動作已是一個經典。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 電視機喺家中一種擺設嘅稼私嚟^_^.

查看全部評分

白鑽玩家

覆E兄, 多數買555,間中買樂聲,其它牌子唔記得了,我只喜歡到玩具店潛玩具金絲貓....

覆C兄,梗係出面煮飯啦,我識炒冷飯,放罐頭在火水爐加熱便放便開餐(當然不正確),煮爐一定左右各一,又要煲水(飲用和冬天沖涼)或煲湯,另一邊炒餸。再加單邊近樓梯有一氣泵火水爐(用來煮麵檔野如牛腩豬手)

覆KL兄, 7層我住610室,樓上係小學,我讀對面天台幼稚園,小學就隔離座地下,記得麥綺梅係小1班主任,歐陽(笑)芬係教數學........

評分

ernietse + 80 + 80 嗰陣買高力電池平啲可以去沙灘炸機聲寶牌77.
kl122002 + 80 + 80 好記性

查看全部評分