設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

鉑金玩家

yatyat 發表於 2020-11-23 14:30
琴晚睇睇下戲,自動跳咗去最大音量兩次
唔知D單元有冇壞😓
有冇ching試過類似情況  ...

應該無咁易壞~ reset setting 再CALABRATE 試下
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黑鑽玩家

yatyat 發表於 2020-11-21 02:15
ching請問soundbar 顯示atmos係咪真係atmos
因為我見bluray 顯示出緊7.1
thx!!

Ambeo SB轉成Dolby / DTS會有顯示, 但轉返PCM就唔顯示, 你可以入去個Sennheiser個手機App入面檢查一下, 主版面右上角有個齒輪, 你點一下入去, 中間"Source" 有顯示Codec係乜, 係Atmos佢會顯示Dolby Atmos. 下圖顯示為PCM.

黑鑽玩家

yatyat 發表於 2020-11-23 14:30
琴晚睇睇下戲,自動跳咗去最大音量兩次
唔知D單元有冇壞😓
有冇ching試過類似情況  ...

我未試過咁樣, 不過除個跟機搖空, 電視機, BD機, Apple TV等都可以搖控到個音量, 會唔會其他搖控或個App揩一揩變最大音量?

我只係試過幾次, 原本聲源好細聲, 要開到音量好高,  然後轉另一個輸入, 但個聲源好大聲, 嗰一下就變到好大聲, 大聲到嚇親就試過.   

黑鑽玩家

yatyat 發表於 2020-11-21 11:55
ching知唔知this soundbar 8字頭電源線邊一邊係L同R

我唔記得啦, 其實都冇好真正去理邊一邊L/N, 你兩邊都試吓啦, 我覺得有一邊會動態好啲, 邊一邊鐘意咪keep住用嗰邊囉.

銀級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-11-24 10:29
我唔記得啦, 其實都冇好真正去理邊一邊L/N, 你兩邊都試吓啦, 我覺得有一邊會動態好啲, 邊一邊鐘意咪keep ...

thx ching

琴晚開著冇耐
Sound bar顯示Bluetooth
Lock死左
之後乜都禁唔到
要拔電源缐先得

其實呢條soundbar多唔多問題
希望reset 再搞搞會正常返

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我正正發生過兩次聲音突然上到max ,一次係開機時另外一次係我行開去廁所時不過唔知係咪唔小心手機摸到調高左!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

另外覺唔覺得佢切換hdmi頻道有點慢?會唔會係咁成日辨別唔到訊號

銀級玩家

ngong 發表於 2020-11-25 08:14
另外覺唔覺得佢切換hdmi頻道有點慢?會唔會係咁成日辨別唔到訊號

開頭有呢個情況
之後hdmi調下位就冇事了

黑鑽玩家

yatyat 發表於 2020-11-24 14:11
thx ching

琴晚開著冇耐

我都覺得佢軟件上多bug....之前我唔開佢Eco, 唸住快啲開機, 但間中就會有問題, 有時hang咗, 有時冇聲出, 所以最後都係開返Eco, 等佢每次熄機都全熄.

最初我買返嚟頭幾日, 試好多setting 同將線插嚟插去, 結果玩到完全冇聲, 又係要甩線電線先得.

黑鑽玩家

ngong 發表於 2020-11-25 08:14

可能係有少少慢, 我發覺佢有時如果用到熱咗, 試過有兩次偵測唔到HDMI訊號.

我BD一直覺自動, Apple TV 較咗4:2:2, 有試過兩三次睇完套戲, 跳去第二個輸入, 又跳返轉頭就偵測唔到訊號, 熄咗佢就by pass到個訊號去電視. 後來發現4:2:0好似冇試過偵測唔到, 但4:2:2就間中會出現問題. 亦都試過有時睇睇下電視會跳一跳偵測訊號, 換咗條線, 或轉第二個HDMI有幫助, 好似有機會有少少接觸不良都會有問題.

不過佢聲真係好, 連老婆都話唔開佢, 用電視喇叭發聲覺得好怪.