設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tiggerjason

[4K/8K電視] 可能是世界第一部流落民間的飛利浦 - 55OLED805

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

唔好意思因為收機後太忙,  以致未能出包膠
呢次換機是非常偶然的. 因為小弟一向都是飛利浦的鐵粉, 所以一路都是用飛利浦電視, 未換55OLED805之前, 小弟是用大陸版的55OLED901F/T3. 由於當時我見到呢部901F係可以接收香港數碼電視; 再加上係OLED, 所以我差不多係第一批機買入. 要成18000人仔! 貴到嘔 亦由於心急, 結果出咗事..........
原來大陸版同歐洲差咁遠! 操作系統雖然類似, 但很多功能被閹割, 最經典係HDR不能以HDMI方式接收!? 只能夠以 USB或串流方式啟動.  或者很多師兄都以NAS去播4K戲, 咁應該影響不大...... 但實情係唔得嘅!!! WTF!! 這一刻我的心情跌落了谷底 即是HDR有等如冇
好啦, 嘅然USB呢條路行唔通, 便唯有打NETFLIX主意啦, 點知原來個OS只支援 Andriod 5.0.0!! WTF 即是裝唔到4K版本的APK!
HDMI只可以出4K但沒有HDR.......... 而大陸版的OS, 我真的覺得非常討厭.
由於買之前沒有親自試機, 誤信網上廣告, 結果瀨晒嘢
由於上述種種的不快, 令我有換樹的意念. 但奈何由於其他牌子港版不便宜及剛換機不是很久, 再換會冇命, 所以只係KEEP住留意市場動態便算.........
就係上個月, 一次偶然情況下識到一位朋友, 佢識人可以直接從飛利浦電視工廠內攞到歐洲頂級版, 而且價錢唔貴!
幾經掙扎, 我終於下定決心換機, 初時, 我是買 55OLED803的, 因為價錢太吸引!
點知俾訂後, 第二日同我講啱啱有部2020年款的 805有多, 問我要唔要? 仲要係現貨, 唔使等!!!
我二話不說即轉! 佢話呢部機原先係出口歐洲作市場推廣用, 但某啲原因留下來.

言歸正傳, 呢部805最大賣點係AI, 而且 Andriod 係9.0, 內置最新版本 NETFLIX, 一天光晒! 而且內置播放器可以直讀ts file! 真係爽死
喇叭方面當然冇, 有內置B&W SOUND BAR 的 934或984咁正啦. 基本OK, 但唔好期待 呢個RMS 30W的拾仔會有乜野驚喜
畫面方面, 唔知點解, 我搵極都搵唔到點樣啟動 AI畫面功能 而說明都冇講........ 我朋友話可能到正式發售時會有多啲資料.
而畫面的設定非常豐富, 當中有一個功能係可以把SDR信號轉成HDR! 我老闆話畫面立體咗, 個女都話唔同咗
今次換機行動非常滿意. 希望可以捱多幾年!

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
pinkspider + 20 + 20
chhanthony + 80 + 80
Samson2011 + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

其實係咪即係外國型號嘅(854/804)機背有喇叭。。。
佢機背D燈光效果真係好正

鉑金玩家

coffee430coffee 發表於 2020-4-21 22:00
其實係咪即係外國型號嘅(854/804)機背有喇叭。。。
佢機背D燈光效果真係好正 ...

804係2019年的款式。同803最大分別係支援Doby Vision. 而且CPU係第五代,快啲。

鉑金玩家

飛利浦電視的背光燈效果,係一樣毒性好強的feature. 用過番唔到轉頭

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜師兄,好可惜Philips 高階機只著重歐洲,好似Toshiba 只重日本...

鉑金玩家

vincent369 發表於 2020-4-22 20:10
恭喜師兄,好可惜Philips 高階機只著重歐洲,好似Toshiba 只重日本...

我真係唔係好明飛利浦的Marketing 班人諗咩,只要做好亞洲市場,大把錢搵🧐

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tiggerjason 發表於 2020-4-22 22:14
我真係唔係好明飛利浦的Marketing 班人諗咩,只要做好亞洲市場,大把錢搵🧐 ...

師兄,冇辦法,供過於求,睇下部Phillips 70寸水機香港6仟有找...舉步維艱...

鉑金玩家

vincent369 發表於 2020-4-22 22:54
師兄,冇辦法,供過於求,睇下部Phillips 70寸水機香港6仟有找...舉步維艱... ...

這些都是低型號的LCD/LED TV,差好遠

銀級玩家

vincent369 發表於 2020-4-22 20:10

有攻大陸市場, 1111/618 活動時幾千蚊人仔一部 (時款 OLED), 我同事早兩年買左用得好 happy.

鉑金玩家

miipp 發表於 2020-4-24 00:40
有攻大陸市場, 1111/618 活動時幾千蚊人仔一部 (時款 OLED), 我同事早兩年買左用得好 happy. ...

但國行版本同歐版差太遠了。我是用家,兩個版本用過,感受最深。歐版是面向國際的最高版本,同大陸版冇 Google Play Store, Netflix. 自帶大陸版的apps 使用上,又會因Ip address 問題又開唔到。搞到一肚氣