設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kahanglam

[喇叭組合] 求 5.1 器材 推介 🙇🏿‍♂️🙏🏿

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

kahanglam 發表於 2020-4-10 20:36
淨係計喇叭,想控制係10000以內

$10000夠囇玩, 建議全用同一牌子, 避免唔夾聲情況, 每隻牌子有唔同聲底, 要Ching自己親耳試才可😉

銀級玩家

CalixLau@G 發表於 2020-4-10 18:56
真係入門野我自己用開
睇戲又聽歌Polk audio signature series
睇戲為主就Klipsch reference series

其實我都上網做左唔少功課, 我都知道可能真係要聽過至真, 最怕係買貴左就唔抵!
不過都想知道如果預算唔多, 有咩比價比喇叭牌子可以推介下

見師兄有推介 Polk audio signature series, 價錢同網上風評又真係幾吸引!!
等疫情好反少少去試下先!

謝謝

銀級玩家

calbee1128 發表於 2020-4-10 20:17
師兄買呢啲音響嘢最緊要自己試,好難問人😅
因為口味嘅嘢人人唔同,唔同amp,都唔同味道。📺 你睇吓我簽名 ...

感謝師兄分享! 我係度求教都希望唔好買錯野後悔~
新居將入伙, 每一分一毫都好緊湊

鑽石玩家

kahanglam 發表於 2020-4-10 22:28
感謝師兄分享! 我係度求教都希望唔好買錯野後悔~
新居將入伙, 每一分一毫都好緊湊   ...

師兄只玩5.1?有冇預留天花出綫位?唔想買錯就一定係親自去試下!不過一萬要買齊5.1真係有D難度,淨係個十仔都冇乜選擇,可以比多少少就最好,唔建議套裝5.1,因為好快就唔滿意又想升級.
Mission,Dali,Wharfedale同polk嘅入門喇叭性價比都非常高,十仔就跟大黃蜂師兄建議,去雅詠訂大地震ff系列,有位放就12吋都唔駛三千!前置想聽歌好少少就Mission qx-2!

鑽石玩家

kahanglam 發表於 2020-4-10 21:23
amp 其實睇中左 先鋒VSX-LX503 馬蘭士SR5014

yamaha 2080 係咪即係 RXA2080?

咁呢兩部都ok嘅, 依你自己口味選擇

鑽石玩家

kahanglam 發表於 2020-4-10 20:36
淨係計喇叭,想控制係10000以內

呢個價錢連唔連埋十仔?

銀級玩家

小邪ktm 發表於 2020-4-11 07:18
師兄只玩5.1?有冇預留天花出綫位?唔想買錯就一定係親自去試下!不過一萬要買齊5.1真係有D難度,淨係個十仔 ...

我玩5.1就好了,全新樓唔想搞呢牆同天花🙈
我第一次玩音響,所以我要求唔會好高。
不過經各位師兄介紹同自己做過下功課以上介紹既牌子,連重低音,10000多少少應該可以接受。

多謝大大🙇🏿‍♂️

銀級玩家

matt88p 發表於 2020-4-11 10:57
呢個價錢連唔連埋十仔?

睇到樓上有師兄介紹,我自己又上網計過,多少少可以買到個十仔🙏🏿

白鑽玩家

上次上廣州音展聽過呢對
一對CP值極高嘅喇叭
聽歌表現起碼值三四千蚊以上嘅效果
而聽歌低音量用嚟睇戲杜絕對唔失禮
上次影低咗佢張卡片但搵唔返張相
不過就上網搵到條link
有興趣就自己聯絡佢
買三對都係二千零蚊
買隻ff12做sub仔
都仲有五千蚊買部中階擴音機
當然唔計線材

[url=https://primeaudio.org/summer-audio-a-401-review/]https://primeaudio.org/summer-audio-a-401-review/[/url]

呢段片係我當時拍大個耳機自己聽下判斷

銀級玩家

MDLP 發表於 2020-4-11 12:31
上次上廣州音展聽過呢對
一對CP值極高嘅喇叭
聽歌表現起碼值三四千蚊以上嘅效果

cp值高完全滿足我需求,玩幾年有少少心得經驗先再慢慢升級都可以!

多謝師兄介紹🙏🏿