設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Zidoo Z9s Movie Wall

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位ching,

小弟仲用緊12年前嘅M3用得好地地, 但近年嘅 BD menu開始display唔倒, 其他HD聲效都解碼到(當然唔支援新聲效), 3年前用過嘅Onkyo 706又壞左, 跟住換左Pioneer Lx501, 如果而家買過隻新media box, 建唔建議買呢隻? M3都support movie wall, 用開Zappiti, 覺得幾滿意, 呢隻自身都有movie wall, 但有冇英文介面, 唔要中文。另外電影及劇集資訊係咪黎自 IMDB, TVDB等等?

唔該哂!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

師兄用緊Zappiti? 請教一下原盤係咪掛唔到外掛字幕?

鑽石玩家

toms110 發表於 2020-4-10 11:43
師兄用緊Zappiti? 請教一下原盤係咪掛唔到外掛字幕?

掛到,秘訣係字幕檔名要同你播嘅 media 檔一樣嘅 filename

鑽石玩家

hellolee 發表於 2020-4-11 00:30
掛到,秘訣係字幕檔名要同你播嘅 media 檔一樣嘅 filename

我意思係原盤,即係ISO、BDMV,試過唔得。。。

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 09:44
即係你個iso或Bdmv檔乜名,個字幕檔改返同一個名後加.srt尾就得

師兄,我係由A5上Zappiti SE,我都以為係同A5一樣改返同一個名咁簡單,但事實係套戲開始時按字幕選單是見不到外掛字幕的選項,亦都電郵過官方詢問,官方回答暫不可以,請問師兄係用邊個型號?

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 14:23
全部media playre都係咁用,唔得就係Zappiti問題!可以當垃圾了🤭我用過Ziddo Z10同Egteat A5.現用A11同M ...

師兄你有用過Zappiti? 可能我真係有問題啦, 但我都唔係第一日用呢啲機, 如果樓主不嬲睇開.mp4或.mkv就真係可以靠改名出外掛, 但我試咗幾個方法套入ISO同BDMV原盤都唔得, 問埋官方獲回覆都確認埋"暫不可以", 咁樓主話得, 我梗係直接請教佢啦, 難道師兄話得但未試過, 我又信你?

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 14:23
全部media playre都係咁用,唔得就係Zappiti問題!可以當垃圾了🤭我用過Ziddo Z10同Egteat A5.現用A11同M ...

Egreat, Zidoo, Dune我都用過, 掛字幕完全無問題, M9702無Movie wall所以無興趣, 但以上俾子我都識外掛字幕, 係Zappiti新近推出機款"我唔識"

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2020-4-11 16:34
唔係叫你信我、只不過乜機都係咁掛,
你用過咁多牌子都識掛,咁相信唔係你問題啦,而且你都問過zappiti官 ...

呢個法國牌子, 我遇到字幕問題後, 不斷上網搵料, 發覺佢介紹得好隱晦, 只不斷介紹內裡用料同海報牆, 完全無提過我遇到嘅問題, 就算有其他網主同Youtube介紹都係輕輕帶過, 無講實點做到, 講講下仲講咗用網頁版本掛到, 所以我先懷疑佢跟本仲未得, 畢竟真金白銀買入, 之前用咗有十年以上嘅不同大陸品牌都無呢個問題, 點會諗到今時今日仲咁流? 我都好希望呢個係我嘅問題........

鑽石玩家

我諗大家都攪錯一樣野,字幕檔跟Zappiti係兩樣唔同嘅野,完全無關係,如果BDISO 或 BDMV要播外掛字幕,就M3而言,首先要M3 upgrade 到某個 firmware 先 support,好了,如果 firmware support,BDISO 的話將字幕檔改同 ISO 同一名 (extension 當然唔同),如 BDMV 將字幕檔改做 index 名 (例 index.srt or index.ass)  放在 BDMV folder 內,最後播片時唔可以用 BD menu play,要以 playlist 揀返主 track 去 play就得。

鑽石玩家

但講左咁耐已經有5個以上回覆都係離左題,究竟 movie wall 可唔可以全用英文介面?而攞返黎影片資料都係英文?其實應該好多人用呢隻機嫁?!