設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Kobe88

[請教] 牆蘇 選擇

鉑金玩家

antman 發表於 2020-4-17 23:29
Wall socket is very important for 2 channels, assume also applies for all AV system.

Change Wall so ...

Clean electric is the most important part of all system.  You would not believe paying 1000 to get huge improvement right away

鉑金玩家

antman 發表於 2020-4-17 23:29
Wall socket is very important for 2 channels, assume also applies for all AV system.

Change Wall so ...

By the way, US type socket is better than UK type socket coz no fuse inside to infer the electric.

鉑金玩家

antman 發表於 2020-4-17 23:30
Clean electric is the most important part of all system.  You would not believe paying 1000 to get ...

“Clean electric is the most important part of all system” - 絕對同意。所以我用電源處理器去俾 clean power 俾我所有嘅 AV equipment (包括投影機)。下圖是我經牆蘇入屋嘅波型:

如果唔經電源處理器去處理,單靠牆蘇和電源線,就算幾靚都好,你估可以幫到聲畫幾多?

以下是我經電源處理器去處理過嘅波型:

Sine Wave.jpg

我想講嘅係:要認清問題根源,如果唔係花了錢(喺靚牆蘇)都得唔倒想要嘅效果。

Zappiti Pro 4K HDR Media Player
Pioneer UDP-LX500
Pioneer SC-LX901
JVC DLA-N5
JL Audio E110
PS Audio Power Plant P10

黃金玩家

dominickwok 發表於 2020-4-18 11:28
“Clean electric is the most important part of all system” - 絕對同意。所以我用電源處理器去俾 cle ...

多謝師兄詳細分析!

最後買咗 SINE SW-1X UK for 投影機
再用 MS 78K 冷凍電源線
超級滿意!豐富顏色及層次感!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小小Pat 發表於 2020-4-7 18:01
之前你咪問過囉,重複又重複, 如果真係換個牆蘇都咁易搞得掂,咁其他賣配件嘅重有得做?!
https://post76 ...

同意

呢個世界好多人好天真,如果吾係點會有咁多買配件嘅舖頭

機器就係原材料,所有線材配件之類其實只係調味料,唔鍾意雞味,冇可能換咗條線變咗牛扒

鉑金玩家

dominickwok 發表於 2020-4-18 11:28
“Clean electric is the most important part of all system” - 絕對同意。所以我用電源處理器去俾 cle ...

yes, Ching, 电是必做的。牆插先,最平最先。有budget  再拖扳,多D budget 一定电處。

鉑金玩家

Kobe88 發表於 2020-4-18 12:12
多謝師兄詳細分析!

最後買咗 SINE SW-1X UK for 投影機

弓起 Ching.  少少錢,大改善。最緊要玩得開心

鉑金玩家

antman 發表於 2020-4-19 08:45
弓起 Ching.  少少錢,大改善。最緊要玩得開心

Ching, 声音改善可能比畫質改善更大。

鉑金玩家

yuppi 發表於 2020-4-18 17:14
同意

呢個世界好多人好天真,如果吾係點會有咁多買配件嘅舖頭

Ching,請問是否用跟机电源線去接駁器材?如果是,可試问朋友借或2手買条几百元的大廠电源線試試。應馬上看到及聽到改善。不應比套靚机埋沒谮能。
纯分享,我5年前都不信。之後所有  AV,  HIFI mew gears 必先處理电,电線等。不用太贵,看budget

黃金玩家

antman 發表於 2020-4-19 09:01
Ching,請問是否用跟机电源線去接駁器材?如果是,可試问朋友借或2手買条几百元的大廠电源線試試。應馬上 ...

Ching
電源線改用朋友送自己DIY的美式頭
部AMP及影碟機有晒力!