設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 影音小編輯

[試玩計劃] B&W PX7 / PX5 / PI4 / PI3 試玩平台: 任試計劃 (第七季) 

高級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

申請試玩PI4

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +120 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 120 + 100 師兄請留意PM的有關安排 ^^

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

應該係我第一個試隻PX5,都已經試咗大約兩星期,係時候分享下評測同感受。
本身PX5支援aptX HD已經吸引到我去試,而且比我嘅體驗都交足功課!
聲音表現方面,喺低頻同中高頻都好好,比到一個舒服嘅感覺,又唔會太過多厚,而且音場都闊同開陽。但超高頻方面就會少少「拆聲」,平時聽開男女高音可能唔係太啱。

連接穩定度同降操效果方面,小弟不斷帶住隻PX5行街食飯,其中一日就特登出九龍灣試吓藍牙連接效果。由東涌一路搭巴士到九龍灣站,冇斷線情況出現,然後喺九龍灣德福,分別用SP1000m(aptX HD)同iPhone 6s plus(AAC)駁PX5 ,由一期行去二期,其實一路經過好多電器鋪,竟然冇斷過線!真係好有驚喜。
降操效果亦做得好好,完全聽唔到大部分人聲同地鐵聲,其實一開機已經感覺到ANC嘅利害,通透模式都做得好好!

成個評測唯一要挑剔嘅係佢係貼耳式同比較夾嘅關係,未必咁適合長期戴住。。。(因為真係會痛😥)希望有機會試埋PX7同大家做個比較!🥺

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝Post76安排我試玩B&W PX7這款高級藍芽耳筒。之前其實曾在另一活動試過這耳筒幾分鐘,不過走馬看花地試不到什麼。今次終於可以有多點時間去感受它的威力。

首先當然是試藍芽效果。我用的Player是Sony ZX507。第一次可以用APTX-HD聽歌,十分興奮!和我本身用的真無線耳機Jabra 65T相比,無論中高音的分析力和透徹度都高太多呢。就算用iphone聽,雖然只有AAC,不過還是很有分別的,聲音明顯圓潤。亦因有隔聲關係,聲音清楚而舒服。不過低音不是很強的那一種調聲。另外,在看youtube和煲劇時,未試過聲畫不同步,十分開心。

在行街聽時,未試過藍芽中斷。至於防噪ANC的效果方面,用low或auto都很足夠,一般身邊的人聲都可隔去,不過音量大點的例如商場廣播還是聽得到的。如果用high的話,我覺得防噪不是提高很多,但耳會感到有點壓迫感。而且在寧靜的環境開high反而會聽到背景有嗚嗚聲,所以我提議用auto就足夠了。

除了試用藍芽外,我亦有試用有線來聽歌。雖然用藍芽APTX-HD是十分滿意的,不過用有線實在再靚聲很多!而且因爲家中剛巧有一條AQ Cinnamon 3.5mm-3.5mm,用後對比跟機線再進一步,聲音既甜美又有力。所以在家時都一定會用這組合聽歌的。用這耳機的網友都可以考慮一下換線。另外始終耳筒是有點大食的,不加耳擴的話我的小型player要推到很盡才夠聲。

這個耳筒是有實體按鈕的,個人來說十分喜歡,可以容易地微調音量十分方便。電量方面,大概多到你無需擔心的吧。唯一令我猶豫是以香港夏天的天氣,戴大耳牛行街實在有點熱,還是在冬天才出街用好了。

再一次多謝Post76給我這機會玩到這高質的玩具!

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100 超正, 一定要加分

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

仲有隻PX7返左編輯部, 仲有冇人想試????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

我想試 PX7
thanks 小瑟

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +120 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 120 + 100 師兄請留意PM的有關安排 ^^

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於試埋隻PX7,喺連接穩定度方面大致上同PX5一樣,真係冇乜斷線嘅情況發生。
至於降噪方面,因為係罩耳式設計,所以隔音同降噪都比PX5更加好。
喺舒適度方面,罩耳式嘅設計可以完全罩住耳仔,唔會好似PX5咁夾住耳仔而產生痛楚。
聲音表現方面,高頻同中頻嘅表現都比PX5覺好少少,音場亦較為闊。真係有啲似805D3嘅感覺,密度高之餘亦都飽滿。
總括嚟講,如果想輕巧便攜,耳仔細嘅人可以選擇PX5,如果想隔音同降燥效果更加好,或者音場闊嘅玩家可以選擇PX7。

最後多謝Post76借出嘅耳機試玩。🙇🏻‍♂️

評分

影音小編輯 + 100 + 100 + 100 多謝師兄嘅試聽報告~! ^^

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

terry1407 發表於 2020-7-27 23:04
我想試 PX7  
thanks 小瑟

冇問題, 即時安排一隻, 我搵樓主pm你丫~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

舉手想試 PI4 or PI3,
麻煩76 Admin同事

評分

查看全部評分

星級玩家

感謝post76讓本人有機會一試PX5。

先說說外型,兩邊單臂支撐,且為碳纖扭紋,既罕見又優雅,金屬外殼結實有份量,佩戴上卻未有沉重之感。

剛開盒充好電立即一試,本身器材只有LG G6+,安裝好app後連接,程序相當簡易,且圖文並茂,相信老中青皆容易上手。

配對成功即發現原來先前曾配對的裝置名稱亦會一一列明,從而推斷此耳機已被煲上若干時數

以Joox聆聽了以下曲目:
合唱女聲-絕(HQ)丶叮噹-我是一隻小小鳥(HiFi)丶平井堅-輕閉雙眼(HQ)

全以Auto ANC模式,間中對比高丶低及關閉,家住9樓對正電車路,開窗聽丶家有兩小孩吵吵鬧鬧嬉戲等一般雜音也可隔除,不會完全死寂,但已足夠舒適地欣賞歌曲,軟熟on-ear耳墊亦記一功。

基本上聽男丶女聲也很均衡,樂器感覺在人聲後方,舖排上頗舒適。

奇怪的是佩戴感應器在我脫下耳機時竟會跳下首歌而非暫停,再戴上又再跳,奇哉怪哉。App內只能調整感應靈敏度或開關感應……

附圖:3歲丶8歲丶以至本人大頭皆適合,尚未需要伸展至最長。

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 -100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 -100 + 100 多謝師兄嘅試聽分享~! ^^

查看全部評分

星級玩家

thank for sharing