設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] YAMAHA YSP 5600 soundbar

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟是入門初哥,對很多音響術語或格式都不太明白。所以希望各位師兄指教。
由於家中有小孩及家中不便太多喇叭關係,我想買一soundbar來滿足較似家庭影院的音效。日常都是ps4遊戲,睇電視,Netflix,apple TV,android Tv等多,偶然會睇藍光碟,電視是用LG C9。
朋友推薦用YSP 5600,但我上網搵過資料5600沒有支援HDR,請問我這日常電視會有大影響嗎?亦有人話5600要加隻subwoofer比較好,其實有這需要或有師兄有推薦嗎?

5600已是幾年前的產品,或者有其他soundbar可以介紹一下嗎?

謝謝

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄,可以試一試三星嘅80或者90, 性價比比 5600好好多, 有埋低炮 同環繞聲 , 價錢仲比5600 平幾千蚊, 所有最新格式去都支持 包括 hdr 10同埋到杜比視界. 我買不到一個禮拜, 自己啲設備有啲奇怪, 摸索咗好耐, 終於測試成功, 雖然5600我冇聽過, 但係相對呢個價錢同埋效果 自己可以打八十分 ,但Q90快樂使用中

高級玩家

gouhe@G 發表於 2020-3-27 02:48
師兄,可以試一試三星嘅80或者90, 性價比比 5600好好多, 有埋低炮 同環繞聲 , 價錢仲比5600 平幾千蚊,  ...

Q90我都有啲興趣 師兄邊度入手

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fb1574532173 發表於 2020-3-27 03:00
Q90我都有啲興趣 師兄邊度入手

比較過澳版同淘仔,我選擇淘仔,美版店保水貨,送埋原裝架,人仔7xxx,集運38kg,港紙2xx左右,合計港幣未到8500,有問題最少求助都近D😆

專業玩家

gouhe@G 發表於 2020-3-27 14:28
比較過澳版同淘仔,我選擇淘仔,美版店保水貨,送埋原裝架,人仔7xxx,集運38kg,港紙2xx左右,合計港幣未 ...

請問有淘仔link嗎?

高級玩家

gouhe@G 發表於 2020-3-27 14:28
比較過澳版同淘仔,我選擇淘仔,美版店保水貨,送埋原裝架,人仔7xxx,集運38kg,港紙2xx左右,合計港幣未 ...

同求呀 我搵到最平都係82XX RMB

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

價錢有D敏感,連結請私下PM我😁

黃金玩家

師兄 ,小弟都用緊5600 ,之前是玩擴音機的 但唔太識玩或者玩唔掂 轉玩呢條soundbar了 。首先,玩soundbar 唔駛飛好多線分俾前後喇叭📣 確實簡單咗唔少 其次 我是用光纖線player 去soundbar, 試過聽cd 揀兩聲道mode 出來效果都幾有驚喜👍🏼wo , 但說實話 呢條bar真係要買隻好d既十仔托返住低頻,如果唔係聽歌睇戲就好單薄,小弟好好彩 在此網二手執到平野十仔 而家成日睇戲睇演唱會,不過咁 我個player 係兩個hdmi out 所以就不構成soundbar上電視出畫面變差問題。 (小弟而家得返條soundbar 仲有兩聲道喇叭一對,始終聽CD都係用返左右喇叭📣聽感好d)

黃金玩家

ManHoWong@FB 發表於 2020-3-29 00:46
師兄 ,小弟都用緊5600 ,之前是玩擴音機的 但唔太識玩或者玩唔掂 轉玩呢條soundbar了 。首先,玩soundbar  ...

講多少少🤏,如果你揀5600而唔用sub仔的話 就真係唔好買呢款,過來人心聲。但又咁講 話明Soundbar 你只能要求佢聲音質素或支援既音效格式,畫面輸出係其次,好多AV amp既朋友應該都係畫面由player直上電視度。如果純粹講聲音表現方面 5600我個人都算收貨(不喜勿插)。順便俾幅相你睇吓 都好高身下ga,  度好位置先好買