設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

請教x8500前置喇叭想駁後級設定(已解決)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我部x8500,玩緊5.1.2,啱啱我入咗部2ch合併,依家想用部2ch av bypass 做前置喇叭後級,其他喇叭繼續用8500嚟推,請問除咗將x8500 front speakers pre out 駁去2ch合併嘅 av bypass 嘅RCA in 外,有冇特別嘢要駁,例如trigger out?另外我喺setup 版面應該點set呢?因為一揀pre amp,就要全部喇叭變pre amp出,揀custom又冇得淨係揀前置係後級出聲,其他喇叭係8500出聲,請教教我好嗎?謝謝

讚助版主

Hi jan_ng2001 ,

如果您只想將 AVC-X8500H 前置聲道的輸出到外加放大器,
則只需將 Amp Assign 的正常設置分配為 9.1ch + ZONE2 / 3 已經可以,
AVC-X8500H Pre-Amp Mode 是斷開所有內部功率放大器 , 並使它轉變成為純正的前置放大器。

Denon1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

DenonI 發表於 2020-3-25 21:23
Hi jan_ng2001 ,

如果您只想將 AVC-X8500H 前置聲道的輸出到外加放大器,

等我試吓先,萬分感激

鉑金玩家

我都有同一問題, 不過我係X4500 , 玩緊5.2.4, 但入去Amp Assign, 無9.1ch + ZONE 2/3 選擇, 可以怎樣做呢

讚助版主

bcougarb 發表於 2020-9-12 18:54
我都有同一問題, 不過我係X4500 , 玩緊5.2.4, 但入去Amp Assign, 無9.1ch + ZONE 2/3 選擇, 可以怎樣做呢{: ...

Hi bcougarb ,

由於 AVR-X4500H 與 AVC-X8500H 的功能上有差異,
其實你在 Amp Assign 選 9.1 而 Front Pre-out 接後級便可以了。

Denon1

鉑金玩家

DenonI 發表於 2020-9-13 10:11
Hi bcougarb ,

由於 AVR-X4500H 與 AVC-X8500H 的功能上有差異,

等我返去試吓先,多謝指導。。

鉑金玩家

我都有一個問題,但我是用6500, 玩緊7.1.4, Front Height + Top Middle. 有一部5 channel後級,全加到地面5隻喇叭,請問amp assign是選那個及怎樣接駁?

讚助版主

alo8 發表於 2022-8-18 12:35
我都有一個問題,但我是用6500, 玩緊7.1.4, Front Height + Top Middle. 有一部5 channel後級,全加到地面5 ...

Hi alo8 ,

在 Amp Assign 上請選 13.1 ch , 另外喇叭佈局依舊選 7.1.4 ( FH + TM ),你會發覺有 Pre-out 選項,選 Front pre-out。將 X6700H 的 pre-out ( FR, FL , C , SR , SL )用 RCA 線接到 5ch 后級,對應的喇叭線也接上後級,然後在 Speaker -> Manual set up-> Level 試一遍喇叭是否全部對應有聲,再做一次 Audyssey set up 。完工。

Denon1