設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 想用大約5K買DAP..求介紹

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小分初接觸DAP,主要用黎做source,
想用到MOOV 果D APP黎聽歌, 各位師兄有咩機性格比高!

希望各位幫到忙,非常感謝!🙏

黑鑽玩家

simply go to mk and try them out. opinion is so person and creative, sometimes misleading.
too many commercial here as well.

good luck

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

以前我都好想 DAP 去播 streaming, 但現在不想了,多少DAP 去行 apps 真是好多問題,就沒有 cellar (如 3g,4g) 已經是好唔實用了

其實你睇吓下面 post,就知 moov 對 DAP 用的 apps 就剛出過問題。比著是電話那面 apps 出事,moov 一定比人插到更快修理好。

所以我想,另一個比較合理方法其實是電話行 moov, 用方便 轉 stream 比 DAP, 比如無綫的有藍芽,AirPlay, 甚至有要求就用 USB 綫,用 DAP 當 DAC 行。咁方案先比較實際。那就是要找可以用藍芽/AIRPLAY 接收音樂的 DAP/DAC 了。樓主要睇清楚是接收,DAP 多是發送藍芽比耳機,接收的比較少。

高級玩家

5000樓下選擇真係唔多,M11可能係最抵玩了

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kitcody1990 發表於 2020-3-26 03:19
5000樓下選擇真係唔多,M11可能係最抵玩了

如果 M11 PRO 同 R6 PRO 邊隻比較好

黑鑽玩家

suggest you go to try when the wuhan corona virus is off, bring along your micro sd card, and your earphone.
listening is believing.

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果對國磚無抗拒,就 ibasso DX160、Fiio M11、海貝R6pro,這幾部機性價比都高,在這$3000-5000個價位來講,都有唔錯的評價。
如果日韓機,這個價位就唔太建議AK的,
個人覺得這個價位的AK機,
樣無、力無、貴氣無、ak味無,所以唔太建議。
大法機,就nw-zx507 個價比較接近,可以行多幾間問下,有機會平一些。我新年後疫症剛開始那時,街上差唔多無人咁,上去旺角間大法專門店,當時店員話zx507現金比八折,現在有無就唔知道了。
另外如果想入手一些好少少的機,其實都可以考慮二手,因為有好多師兄入手玩左一陣,就話升級放機。
我見Fiio M11 pro 有唔少師兄放,由於部機都唔係出左好耐,通常都仲有保養,好多都有95%新或以上,但就平成千幾蚊,仲要還有保養。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

raymondyung 發表於 2020-3-26 11:33
如果 M11 PRO 同 R6 PRO 邊隻比較好

網上有很多評測的,可以去爬下文先,當然亦要親身去聽下。
兩部機係用唔同的解碼芯片,網上有些文章分析得詳盡的。