設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音配件] 小配件大用處的ifi USB isilencer, 簡單易用小補品

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

市道唔好,疫情影響着各行各業,冇人可置身事外。這個時候,最好就梗係有便便地嘅補品,所花無幾但可令系統整體進步。

今次介紹係ifi 的USB isilencer, 用法簡單,過機USB線可以用,外置USB硬碟亦可用,唔好問我其運作原理。

今次實驗是以兩個isilencer串聯至USB硬碟, 再插入SONY UBP-X700, X700以其價位當然有其不足的地方, 就是因為有不足才有機會俾我們多D照顧/摩改, 所以一買回來已經換上線性電源. 當時已經有明顯進步.

直至到今次, 加上isilencer後, 畫面是更加開揚的, 當然它的畫質是自然為主, 不能夠同銳利的機型作比較. 而感受最明顯是睇GOT時, 其黑暗場景時的開揚, 畫面遠處的仔細, 增加了能見度而仍然保持畫面的層次. 所以我不自覺地專注留意了畫面遠處的場景, 睇多好多野. 呢一點係以前比較少, 或甚至無留意的.

而最印象深刻還是音效, 加咗isilencer後, 對白厚潤之餘多咗D空間感, 增加咗包圍感, 就是多咗D睇戲氣氛. 之前D聲音係相對尖硬.

反復睇咗幾集GOT, 經常聽到"Winter is coming!" 真係聽到心都寒埋, 我反而想問"When the winter will gone?", 大家同心抗疫共勉之.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
SundayDrivers + 10 + 10 正到爆
leojai + 10 + 10 正到爆
Sywleung + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

師兄,以你觀察,畫面同聲音你覺得使用前後提升了多少?
請賜教

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

下面兩幅圖是甚麼戲的?

鑽石玩家

leojai 發表於 2020-3-23 10:19
下面兩幅圖是甚麼戲的?

The man with the iron heart
(HHhH) 呢套戲有兩個名,如鍾意Rosamund Pike,不行錯過

The glass castle

鑽石玩家

leojai 發表於 2020-3-23 10:19
下面兩幅圖是甚麼戲的?

The man with the iron heart
(HHhH) 呢套戲有兩個名,如鍾意Rosamund Pike,不能錯過

The glass castle

鑽石玩家

Sywleung 發表於 2020-3-23 10:13
師兄,以你觀察,畫面同聲音你覺得使用前後提升了多少?
請賜教

如果一定要用數據表達,在我的系統畫質+25%,音效+30%.

鑽石玩家

有X700的師兄唔知找唔找到亮處,拖住硬碟即是play file喇, 見到字幕嗎?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

frankpoon 發表於 2020-3-23 14:01
有X700的師兄唔知找唔找到亮處,拖住硬碟即是play file喇, 見到字幕嗎? ...

X700 可外掛字幕
播碟可否外掛?

鑽石玩家

Sywleung 發表於 2020-3-23 15:25
X700 可外掛字幕
播碟可否外掛?

字幕兼容性唔差呢! 大概有7至8成戲出到字幕。
碟未試過。

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2020-3-23 15:30
GOT最尾一季真係⋯⋯太失望了😭

臨尾香