設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 老麥 Ma 6700 加 Proac D40R

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今天有幸在音響店遇上 老麥 MA6700 和 Proac D40R。

雖然沒有時間一試,但心裡已經對他們『恨之入骨』了。

現請教各師兄/姐:

1) 買二手音響設備風險高嗎?

2) 試機時,有那裡需要特別注意?

3) 如果保養期已過,會對日後的問題產生何等威脅?

4) 以上這對組合,在聽人聲{主要女聲}方面有何評價?

5) 看了一些對 D40R的評價,主要集中在聆聽環境一點上,本人家中聆聽面積約為 5M x 6M,這個空間足夠讓她發揮本事嗎?

6) 最後,這對組合中,我是比較喜歡 D40R的,如果配上『老麥』有任何差池的話,又應該以那個品牌和那個形號去配合?{金仔 E480???}

謝謝大家!

鑽石玩家

1- 如果係行貨, 賣家有單證明, 風險唔高, 如果冇單, 好可能係3手貨或水貨, 咁就要小心.

2- 擴音機在播歌時, 就郁吓啲制, 順唔順, 有冇雜聲出現,  後便啲插制有冇氧化. 喇叭就睇吓喇叭膠邊有冇裂痕, 後邊啲插制有冇氧化, 開聲時用耳貼近喇叭(適量音壓), 聽吓有冇唔尋常嘅雜聲.

3.  威脅只係嚟至你要自己攞錢出嚟維修.

4.  一般, 唔算最好, 因為呢對喇叭冇行中音單元, 通常出人聲較好嘅喇叭, 都有個中音單元, 例如ATC SCM 40.

5.  足夠.

6.  我係用開金仔, 當然推薦你用E-480
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

黃金玩家

banjo 發表於 2020-3-13 19:26
1- 如果係行貨, 賣家有單證明, 風險唔高, 如果冇單, 好可能係3手貨或水貨, 咁就要小心.

2- 擴音機在播歌時 ...

感謝師兄詳盡講解,獲益良多!

想問問擺位問題,如圖中,我意思想將器材放在現在鋼琴的位置,但礙於窗口位,牆身只有約1米多,如果將一對喇叭和擴音機等等的器材放在那麼一點點的空間,實在有點那個。

如果用盡牆身闊度,卻又被中間的窗口位攪得『不對稱』,請問大家有何高見?

星級玩家

rbaggio74 發表於 2020-3-14 07:26
感謝師兄詳盡講解,獲益良多!

想問問擺位問題,如圖中,我意思想將器材放在現在鋼琴的位置,但礙於窗口 ...

師兄喇叭應該拉出D, 唔好貼牆, 又可以唔阻彈琴, 器材買個HIFI架放角落位, 買條長少少喇叭線
BTW, 師兄屋企係香港嗎? 因見鋪地毯

黃金玩家

移走個琴,中間個窗拉埋窗簾永遠唔開,成個位用來擺音響。
但前題係你屋企人同意

黃金玩家

kinghung 發表於 2020-3-14 09:54
師兄喇叭應該拉出D, 唔好貼牆, 又可以唔阻彈琴, 器材買個HIFI架放角落位, 買條長少少喇叭線
BTW, 師兄屋 ...

即係對喇叭放琴兩邊?

這個主意唔錯!

我住在澳洲的。

謝謝你!

黃金玩家

alan_wyl 發表於 2020-3-17 14:42
移走個琴,中間個窗拉埋窗簾永遠唔開,成個位用來擺音響。
但前題係你屋企人同意 ...

同老婆傾過,如果將個琴話在角落,Amp + 喇叭放現在放琴的位置,足夠闊嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

放棄琴邊窗,計埋來放喇叭好啲!

黃金玩家

rbaggio74 發表於 2020-3-23 11:34
同老婆傾過,如果將個琴話在角落,Amp + 喇叭放現在放琴的位置,足夠闊嗎? ...

放得大窄,喇叭幾靚聲都冇用

黃金玩家

alan_wyl 發表於 2020-3-25 17:24
放得大窄,喇叭幾靚聲都冇用

請問喇叭距離應該多少?

謝謝!