設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 想揾隻合併機夾ProAc 1sc,最終揾老麥(8#樓,一闊三大聽後感)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟用緊一套300B mono channel 前後級推挽膽機嚟推呢對ProAc 1sc,呢套老爺機玩咗10年有多,音樂感非常好,聲音甜美,但係略嫌大棚嘢場面細,依家想揾隻AB Class 合拼嚟推得好ProAc 1sc,將佢潛力發輝到盡(雖然慾望無限,金錢有限)初步推文睇到有幾隻都好似幾好,例如:Diablo120,Luxman 509x,老金E480,kinki studio ex-m1等等。全部都非常好評,但係唔知夾唔夾我對喇叭,又唔知夠唔夠力,又唔知會唔會嗱得太死。我聽嘅嘢都好雜,乜鬼嘢都聽,交響,人聲,室樂,古典,流行。所以都唔知點揀,師兄們可否給我一些意見,謝謝。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Pls check PM.

高級玩家

Quad ,性價比之選
中音密度厚實,大電流設計,相信會夾 proac 特性

小弟房用 TA Ann 用舊Quad 50e 就好正

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

前後試咗六隻Mark仔585,Moon 600i v2,細菠蘿120,金仔480,老麥7200,力士文509x,先講細菠蘿駁proac書架,嗌歌,好嘈,我聽咗一陣就覺得唔鍾意,未聽前,心裡已經有少少傾向貴豐,一心諗住咁多好評,聽完一定割喉放血就抬走,但係點聽都唔鍾意浸除,現場乜鬼嘢都播,最後聽完感覺聽咩都好嘈,我都唔係好接受呢個事實,最終失落地走,跟住走去聽金仔480駁sonus小座地,一開播女聲,好甜,好濕潤,好似上咗天堂,跟住繼續播男聲,結他等等,幾好,低音係有力,但係內斂有暗勁,中音動聽悅耳,但係同我之前聽Mark仔585又唔同,585有肉地啲,不過金仔都好聽,有音樂感,音場撐得好大有深度,深度多過細菠蘿,但係最後聽大棚嘢,就有少少亂亂地同少少少少腳軟,就係呢度搞到我未去到有即刻抬機走嘅衝動,跟住橫掂都係,試埋麥記7200啦,老實講,我從來冇諗過會睇麥記,因為諗住美國聲應該會粗聲,但係當一播啲歌(playlist同金仔一樣),我即刻要同麥記講對唔住,失覺晒,第一,唔粗聲,女聲冇金仔咁仙女feel,但係唔嚡,冇金仔咁濕潤,嗰吓我即刻覺得金仔份前級有料嚟,但係金仔多啲音染,跟住繼續攞老麥播,男聲,結他等等都好好,但係冇金仔咁深,咁闊,不過都非常工整,跟住去到大棚嘢,我就即時覺得佢贏金仔,件頭,件數,全部有形有相,低音亦唔係金仔咁內斂,亦唔係霸道,我覺得啱啱好,跟住再搭𨋢去試咗509x,有力,但係太清寡,好難投入,唔啱我,moon 600i v2,唔難聽,但係唔難忘,樣樣都工工整整,對得住個價,如果要排,我會咁排:
1. 老麥7200 播乜都三頻非常平均,唔慢聲,有力,有感染力,樣樣合乎水準,啱我呢啲雜食怪。最後我亦入咗呢部。
2. 金仔E480播歌仔係強項,音場,分析力,非常高水準,但偏內斂,但係一到大棚嘢就比播歌仔遜色,所以如果淨係播歌仔,室樂,基本上係不二之選。
3. Mark 仔 585,場面大,豪邁,中頻有肉,但略嫌唔夠亮麗
4. 力士文509x,大大力,冇音染,冇乜校聲,太清寡,冇乜音樂感,啱監聽,錄乜播乜
5. 月亮600i v2,以呢個價樣樣都合格,但未去到好高水平,但係唔係一試難忘或者就算依家特價都唔會有衝動即買嗰隻
6. 怪風細菠蘿120,真係唔啱我,同我當初諗嘅完全兩回事,原本已經好想買,但係真係落差太大,失望而回,有力,但係惡聲,嗌歌。
以上純粹個人聽感評價,全部都係我自己個人口味及偏好,未必啱其他師兄嘅口味,意見亦未必中肯。

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
vm8833 + 10 + 10 恭喜Ching!
sunny6628 + 10 + 10 識聽歌的人一定唔會要貴風
chopinlau + 20 + 20 報告非常詳盡
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jan_ng2001 發表於 2020-3-23 02:05
前後試咗六隻Mark仔585,Moon 600i v2,細菠蘿120,金仔480,老麥7200,力士文509x,先講細菠蘿駁proac書架 ...

謝謝師兄分享

我都係金仔用家, 你的意見 我某程度很同意( 我自己曾經用過貴豐120 麥記及金仔)

麥記本身 有輸出牛, 加上足火200w, 在力度上 畀金仔好力我同意。 金仔480我冇聽過 但係我曾經聽過470, 他所標榜 有180w, 但我唔覺他有呢個 瓦數, 我覺得佢 大約有150w到。 所以我覺得兩個 機種 ,力感上金仔會 輸少少。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hehatau 發表於 2020-3-22 15:54
Pls check PM.

唔好意思,因為有一大輪嘢要搞,啱啱先set好個passthru玩AV bypass,跟住嚟緊要搞埋對Foundation腳,仲有部Lumin T2返緊貨,所以未有認真坐定定聽,我諗要遲多幾日先出到詳細報告,但係初步聽,背景好黑好靜,分析度俾我以前部300b膽機優勝,件頭數到,有立體感,比以前更有深度同立體感,有力量得嚟亦唔會勒死啲聲尾,無over damp。聲音特性初步聽係夾到ProAC 1sc,三頻平均,冇乜特別邊樣會標聲。其他再煲多幾日,settle好晒啲嘢,再俾報告。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jan_ng2001 發表於 2020-3-27 04:57
唔好意思,因為有一大輪嘢要搞,啱啱先set好個passthru玩AV bypass,跟住嚟緊要搞埋對Foundation腳,仲有 ...

唔該哂師兄,真羨慕仲有咁多玩具陸續有來,你的意見好具參考價值。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於揾到老麥MA7200嚟夾對ProAc 1SC,由於老麥有得玩AV bypass ,所以就換走對座地,睇戲嘅時候直接用天龍8500 passthru去老麥7200推對ProAc 1SC做前置,聽2ch就直接用老麥7200嚟推ProAc 1SC聽歌,為咗ProAc 1SC有最佳表現,所以入咗對Foundation Designer II 腳等佢腳踏實地,跟住再入埋部Lumin T2,可以玩埋file,串流同Tidal MQA,跟住再入手
訊號線Gotham 11301 XLR同電源線Gotham 85015俾Lumin T2,跟住再入條AQ forest USB 3.0俾Lumin T2駁
Hard Disk播file

煲咗幾日,覺得人聲較前,有肉有感情有口水有尾音,低頻無高中頻咁出,高音唔標聲,分析力分離度夠,成個人企正喺前面唱歌,後面有樂器彈奏,有深度,有少少高低,背景好靜,無乜毛燥,就算tidal未去到MQA都收到貨,高低伸延一定好過我之前部300B膽機。暫時得咁多先,因為腳又未坐定,機又未夠熱身,線又未煲夠,全部嘢都未到100%工作狀態,嚟緊仲有兩條Sanwa CAT7線會到,所以遲啲再有報告要出,到時再分享吧!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
tctc6688 + 10 + 10 詳細報告,得益良多,謝謝
Hehatau + 10 + 10 超正, 一定要加分!
ivan8313 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jan_ng2001 發表於 2020-4-3 00:39
終於揾到老麥MA7200嚟夾對ProAc 1SC,由於老麥有得玩AV bypass ,所以就換走對座地,睇戲嘅時候直接用天龍8 ...

買條靚小小既lan線係必需的

鑽石玩家

三星玩樂勲章

我一樣要食樹皮,嚟緊一闊三大,考慮老麥5300定金仔380