設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[投影機/幕] 令你的HDR10投影機享受由Dolby Vision帶來的Dynamic HDR優勢?[新.....

銀級玩家

chhanthony 發表於 2020-3-22 17:13
所有機經vertex2入都無signal?

Yes, 已經問左佢地換過部

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Hi 各位師兄,麻煩可唔可以幫我睇下set得啱唔啱?我係用LX500//Integral2//JVC N7 projector, thanks! 我唔係用automix ,因為發覺個TX0係會變左做HDR而非DV。偏紅現像亦都唔識處理,麻煩晒!
Screenshot_20200322-224823_4K Integral2.jpg
Screenshot_20200322-224955_4K Integral2.jpg

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

thx_wong 發表於 2020-3-22 23:21
Hi 各位師兄,麻煩可唔可以幫我睇下set得啱唔啱?我係用LX500//Integral2//JVC N7 projector, thanks! 我唔 ...

主要睇in TX0係咪LLDV同時投影有無進入HDR mode,
而Video TX0係出LLDV定HDR10呢個係唔重要。

Check下部LX500係唔係出緊DolbyVision,而NX7又係唔係出緊HDR mode就可

編紅問題參考睇#93

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

想問下各位是否每個用Low Latency Dolby Vision都會出現偏紅問題?
最後有無解決到?
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-3-24 09:49
想問下各位是否每個用Low Latency Dolby Vision都會出現偏紅問題?
最後有無解決到? ...

我最近反覆试過多次用Automix 下的custom DV data block, 若color space 是 dci-p3 會有少许偏红, 改用bt2020 颜色正常, 但好輕微地淡ㄧ点。

至於dv block 下 max luminance 的设定, 以我的组合(oppo 203 -> 8500-> v2 -> ls10500 proj) 播4k dv 片時, 把1000nits 提升至1500 至2000 nits 有較好的陽光感又不影响灰階。

但播ㄧ般的4k hdr 片時, 個人觉得把oppo 的 hdr设定為bt2020 sdr mode 4 200nits 表现較為理想, 把hdr 轉為dv 出時反而會偏暗!

另外, V2 的upscale 功能表现不俗, 值得ㄧ试!

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

從 Avsforum 抄了Mark 的EDID , 我用 Custom EDID, 沒有偏紅。 照 Anthony 指點, 不用調教 HDR 和 DV 那兩頁。只是 Lip Sync 有點問題, 最後在 820 減了30ms, 好似ok 了。 在此再次多謝 Anthony 很耐心地逐一回覆我的問題 🙏🏻

評分

查看全部評分

BenQ W5700 I LG 65 C1 I HDfury Vertex 2 I Marantz AV10 I Krell S1500 I Emotiva XPA5/2 I Oppo 203 I Eversolo A6 ME l Wilson audio SabrinaX l MK S150 750 V12+ I JBL Control X I KEF Q50A

1萬

白鑽玩家

diyman 發表於 2020-3-24 13:46
我最近反覆试過多次用Automix 下的custom DV data block, 若color space 是 dci-p3 會有少许偏红, 改用bt ...

謝謝diyman的分享

請問改用BT2020後的色彩會淡一點,是否比HDR10出來淡一點?

如果用上Custom EDID時DV page是不會take effect
而當播放LLDV時custom HDR內的Metadata是不會有反應的
如果在播放HDR10時修改Metadata可以試下"use Custom HDR for TX0 and TX1 when input is HDR10 [ignore RX HDR]

我自己喺DV page輸入自己度出嚟嘅座標後,又唔係全部偏紅,
但喺某一個低光度嘅紅色會有少少偏去嫣紅,有啲唔自然,

光度方面試過300 500 800 1000,暫時500 mid tone會夠光啲,睇大部份嘅片都無乜問題,
但The Meg同Pacific Rim  Uprising 就會過光唔太自然,要開LG嘅Dynamic Tone Mapping就自然返。
以Anna嚟計,睇到HDR10同Dolby Vision喺同一個投影機度播,
HDR10會平一啲,光啲,而Dolby Vision就會Dynamic啲,而唔知係唔係某啲tone嘅光低咗,所以睇落去啲色深咗。

部機真係幾多嘢玩下,最緊要算穩定!
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

ac388 發表於 2020-3-24 14:48
從 Avsforum 抄了Mark 的EDID , 我用 Custom EDID, 沒有偏紅。 照 Anthony 指點, 不用調教 HDR 和 DV 那兩 ...

客氣,最緊要玩得到!
你有無對比HDR10同Dolby Vision嘅分別?
用咗Custom EDID就無得喺DV page度set嘢
對我嚟講有啲兩難...哈哈!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2020-3-24 14:54
謝謝diyman的分享

請問改用BT2020後的色彩會淡一點,是否比HDR10出來淡一點?

Anthony 兄,
多谢回覆及指教!
色彩輕微較淡是相对於dci-p3 的设定而言, 比起用hdr10 也是如此, 但用LLDV 時, 層次及立體感比hdr 時较好!

也曾试勾選 " ... Ignore RX HDR" 的選項, 畫面较光但gamma 好像不对, 不知何故!

個人觉得不同4k 片源效果也可能會不同, 须作微调, 但V2 的確是功能多, 可玩性高!

評分

查看全部評分