設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手想砌5.1.2

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟新入坑,心思思想砌套5.1.2, 客聽10x10呎
平時睇Netflix多, 打PS4, 同聽歌 大約 6:3:1
而家唔知點砌好
Amp 我諗會買Marantz8012

Plan A 係Klipsch組合
Front: RP8060fa
Centre:  RP504C
Sub: SPL120
Rear: 未諗,可能klipsch 可能 JBL control x

我砌完組合又可能會聽多d 歌,但聽講Klipsch 聽歌好一般…所以又有Plan B

Plan B 係 KEF Q950+Q50a,中置Q650C, sub仔應該SVS sb2000 或者都係 klipsch spl120

其實我想知…Klipsch 同KEF Q系 比聽歌會唔會差好遠?
KEF 打機睇戲又會唔會唔係太爽…?
定係呢套咁砌會唔好,可以再好d?
新手比較煩,唔好見怪

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +10 熱話 +10 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 10 + 10 主題具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

Klipsch 性價比高,非常易推,就算配合入門amp都有唔錯效果,好適合初入門或預算不多嘅師兄,不過聽歌就真係唔掂,冇音樂感!師兄預買8012,所以我唔建議師兄買klipsch!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ching聽歌只有10%冇所謂啦。部8012更高檔應卓卓有余。

銀級玩家

如果唔係特別偏好戲院聲同klipsch啲聲
我覺得kef會襟聽啲幼細啲順滑啲

我都係用緊Q950同Q650C
聽歌唔洗開sub不在話下

我廳大過你
subwoofer我用MK X12
但我打機唔洗開sub都已經夠低音
開埋sub真係屋都震
基本上隻sub真係得睇戲先開

我覺得Q950比較中性,咩都適合同順耳

銀級玩家

Billyfish 發表於 2020-3-10 12:04
如果唔係特別偏好戲院聲同klipsch啲聲
我覺得kef會襟聽啲幼細啲順滑啲

我自己打機最多,聽歌第二,睇戲第三
打機就咩類型都玩
對Q950冇咩大投訴

咁當然同貴價啲嘅喇叭有距離

鑽石玩家

留意下近期新款Mission, 聲底唔錯, 睇戲聽歌都幾適合!!
價錢又抵玩, 外型都幾靚仔!!

星級玩家

matt88p 發表於 2020-3-10 13:33
留意下近期新款Mission, 聲底唔錯, 睇戲聽歌都幾適合!!
價錢又抵玩, 外型都幾靚仔!!  ...

Ching 請問邊度有得試聽?

鑽石玩家

Sefudlon 發表於 2020-3-10 14:30
Ching 請問邊度有得試聽?

旺角德發地庫!

銀級玩家

傑士聲底唔啱我,每次換喇叭最後都無買。所以自己親身試最實際。

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

聽多d 歌 咁你要聽清楚, 個人聽過KEF > klipsch , 音樂耐聽D