設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: HangChan@FB

[請教] 電視無dolby atmos,得soundbar有靠arc出到嗎?

星級玩家

咁我覺得又唔需要因為個電視而決定買唔買個soundbar,當電視無,買個netflex都出到Atmos 4k嘅碟機都係一個好正嘅選擇🤣

星級玩家

TomLiu 發表於 2020-5-5 17:39
咁如果電視有eARC 理論上係咪可以支援到經Hard Disk在電視內的播的4K Atmos片? Thanks ...

我好怕麻煩同有少少要求,所以幾百蚊買咗個4k碟機返嚟玩,又方便

星級玩家

faifai1975 發表於 2020-5-5 17:45
咁我覺得又唔需要因為個電視而決定買唔買個soundbar,當電視無,買個出到Atmos 4k嘅碟機都係一個好正嘅選擇 ...

Thanks Ching  因為已成功入紙可以買支Soundbar 如果又要買其他野去點著個Atmos 未必入到境XDDDD
所以想確定個Atmos用到 我先決定入Q80R 如果唔係就直接入YSP-207就算

星級玩家

TomLiu 發表於 2020-5-5 17:53
Thanks Ching  因為已成功入紙可以買支Soundbar 如果又要買其他野去點著個Atmos 未必入到境XDDDD
所以想 ...

師兄你九成都係要買Q80🤣

星級玩家

faifai1975 發表於 2020-5-5 18:02
師兄你九成都係要買Q80🤣

哈哈 Thanks Ching  
我之前打去Sony問過 佢話我部電視無Atmos 所以就算soundbar 有都出唔到, 睇黎這裡的真玩家絕對比客服來得更專業 XDDDD

星級玩家

TomLiu 發表於 2020-5-5 18:12
我之前打去Sony問過 佢話我部電視無Atmos 所以就算soundbar 有都出唔到,  ...

不過有時寫有同實際出唔出到又係另一回事,我都希希師兄電視可直出atmos

星級玩家

faifai1975 發表於 2020-5-5 18:56
不過有時寫有同實際出唔出到又係另一回事,我都希希師兄電視可直出atmos

係啊 再睇多次HT-X9000F 韌體更新 2.050 版
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/home-theater-sound-bars-home-theater-systems/ht-x9000f/downloads/00015966
係For 條sound bar 部電視同部sound bar同一個名 T_T 我部電視最後應該都係無eARC

星級玩家

TomLiu 發表於 2020-5-5 18:12
我之前打去Sony問過 佢話我部電視無Atmos 所以就算soundbar 有都出唔到,  ...

https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/home-theater-sound-bars-home-theater-systems/ht-x9000f/downloads/00015966

上面係師兄部x9000f個firmware網址,佢話可以support earc同atmos㗎,唔係我講,唔得唔好話我🤣

星級玩家

faifai1975 發表於 2020-5-5 19:00
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/support/home-theater-sound-bars-home-theater-systems/ht-x90 ...

你已好熱心幫我 點會怪你 哈哈

我講個電視model 又無講清楚 >< 我果部係KD-55X9000F

而HT-X9000F這條sound bar果名又鬼咁似>< 我真係唔明 佢話這套係兩兄弟的產品 電視又無eARC 點可以連接Atmos呢~~ 我真係想唔通

可能連個天都唔比我買Q80R XDDDDD

星級玩家

TomLiu 發表於 2020-5-5 19:10
你已好熱心幫我 點會怪你 哈哈

我講個電視model 又無講清楚 >< 我果部係KD-55X9000F

Sorry,我原來係search錯咗soundbar🙇🏻‍♂️🙏🏻🤣