設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Westone um pro 30 增加低音方法 換線 or 耳膠? 有師兄可指教一下嗎?

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
少弟 入手Um pro 30  後發覺低音 對比朋友 香港星宿牌子同是 三動鐵的低音弱 ,請問有師兄指點一下如何令 um pro 30 的低音 增強一點嗎?

禁止發言

簽名被屏蔽

進階玩家

eph200 發表於 2020-3-5 00:36
動鐵基本係唔駛煲機,  即係咁樣就係咁樣,   想要bass 係要動圈, 仲要有大空間係後面俾佢震膜去震,
就好似  ...

我知動圈會低頻會較多,但 同是三動鐵耳機 um pro30 比星宿牌三動鐵 來講 低頻 較弱,有方法另pro 30 低頻感覺增多一點嗎

星級玩家

Hyde 發表於 2020-3-5 13:30
我知動圈會低頻會較多,但 同是三動鐵耳機 um pro30 比星宿牌三動鐵 來講 低頻 較弱,有方法另pro 30 低 ...

um pro30 本身低音下潛唔夠好正常,試搵下多股純銅線,我有fd用緊 但唔記得咩名,如有興趣可pm我,我問下個fd先

進階玩家

cenz 發表於 2020-3-7 00:23
um pro30 本身低音下潛唔夠好正常,試搵下多股純銅線,我有fd用緊 但唔記得咩名,如有興趣可pm我,我問下 ...

如果 入手 fender nine 1 一圈一鐵會唔會較好?
我如果低音的感覺像iPhone 跟機耳筒的感覺已ok
因為動鐵 低音點都唔會夠動圈好 ,現在pro30 對比iPhone 耳筒的低音時 可以話係差好遠,對比下pro 30 好像完全沒低音一樣⋯

星級玩家

Hyde 發表於 2020-3-7 01:54
如果 入手 fender nine 1 一圈一鐵會唔會較好?
我如果低音的感覺像iPhone 跟機耳筒的感覺已ok
因為動鐵  ...

nine 1 低音會勁左好多,但中高音會大幅喪失,可以先幫pro 30換下不同耳膠/comply聽下,如用開中碼膠,試下大碼,低音會明顯D

進階玩家

cenz 發表於 2020-3-7 20:40
nine 1 低音會勁左好多,但中高音會大幅喪失,可以先幫pro 30換下不同耳膠/comply聽下,如用開中碼膠,試 ...

多謝師兄指教 我耳洞細 用westone 最細個隻耳膠
但好似都係唔夠隔音 唔知係咪都係仲唔夠細舊膠
10.5 mm我聽人講 final e type 10mm 會低音強返 都細粒少少
所以想試試師兄 這樣覺得如何?

進階玩家

Hyde 發表於 2020-3-7 22:31
多謝師兄指教 我細洞細 用westone 最細個隻耳膠
但好似都係唔夠隔音 唔知係咪都係仲唔夠細舊膠
10.5 mm ...

其實 一圈兩鐵應該係最好 ,圈有好低音 一鐵中音 一鐵高音
但聽說有fender fender 如果兩鐵 or 三鐵 手機 or 唔係高級player 是會推不到的 ,聲音會一舊

星級玩家

Hyde 發表於 2020-3-7 23:42
其實 一圈兩鐵應該係最好 ,圈有好低音 一鐵中音 一鐵高音
但聽說有fender fender 如果兩鐵 or 三鐵 手 ...

Fender 都是遇強越強,用大力amp/dap會有改善,但不代表就可以完全取代Westone/其他耳機,因為"性格唔同"

所以不一定要"圈鐵"就會解決問題,最後要睇廠點樣設計分音、吸震同單元尺寸,再加上每間廠都有自己調音,種種變數已經比"圈鐵"單一因素大得多,我最近都聽過一款3鐵耳機,佢個低音已經好過 TEN2(又快又深) 而中高我覺得比 Ten3 好(又detail又順),所以真係無絕對.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Hyde + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

cenz 發表於 2020-3-8 23:43
Fender 都是遇強越強,用大力amp/dap會有改善,但不代表就可以完全取代Westone/其他耳機,因為"性格唔同" ...

師兄可介紹係邊隻 三鐵耳機咁好低潛度?
我剛在YouTube 聽無損檔發覺westone pro 30 原來都好好聽
雖然低頻不多 我用iPhone 跟機動圈 耳筒做了比較
聽   夢醒時分  用 pro 30聽 好好聽