設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 想搵部DAP放車裡面做source

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各師兄姐你好,

小弟用緊Iphone做source,以onkyo hf player通過相機lightning線出至車內DSP。

我的車音效setup = iPhone -> DSP -> AMP -> Speakers

由於想繼續追求再上音質提升,打算放棄Iphone作為source,並以DAP做source。

主要問題:

1)最容易方法換source,用DAP以 USB 傳送形式至 DSP,純粹 USB 出的話(同線材),其實貴價的例如 AK 與 SONY 或 HIBY 等比較是否有分別呢?
2)假如選用 AK,SR15 / SE100 / 或較新或昂貴的 SP1000M或+等,純粹 USB 出的話係咪無分別?
3)最近見到有部 AK KANN CUBE,有埋 XLR 輸出,呢個會否好過 USB 輸出呢?

老實講,我玩 DAP 年代係 IMOD 年代,所以非常outdated。但對音源及檔案格式都有要求,及未玩過新呢d AK/SONY/HiBY。但我focus個位唔係 balance/unbalance,而係USB,所以好似唔係太見到有關post。

副問題:
由於車內使用,本身用iPhone的話,方便性上有絕對優勢,因為燈位時可揀歌/play/pause直接畫面操控,離開車廂時又可直接攞走,唔怕貴重物件留在車廂當眼位置風險。有人會問純source用USB出點解唔搵個簡單存儲裝置就搞掂。問題就係playback的方便性。試過朋友的 AK connect 似乎好穩定,我想像:以iphone用AK connect控制playback,AK DAP播放,呢個情況似大家以iphone控制後面咩住個袋入面的AK DAP。咁理論上似乎可實現於汽車內(因為AK DAP都係收埋左)而且仲要搵個位長期差電。問題係如果部機熄左(完全power off),當開車時,差電位會比電,會唔會開埋部 DAP?(有d電子野係唔會開機,但會差電)

上面都係個問題,因爲如果部機熄左,差電時又唔係power on的話,咁就會要好麻煩地去收埋左DAP個位開著部機,然後再connect部電話。方便性就低左好多。不如咩都唔好搞。

第一個post就咁長,唔好意思。
如果幫到忙的話,非常感謝!🙏

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果 DAP 是打算長留在車, 那可能想清楚好了, 尤奇多拍露天的, 多少車中溫度高會損害 DAP 的電. 爆炸就不太會, 因為 DAP 多是 PLOYMER 電, 正常到80 90 度先爆....

1) YES, DAP SOURCE DIGITAL OUT 是有分別, 就是同一 IPHONE, HF PLAYER 同 MUSIC APP 也有分啦. 問題是後面出唔出到. 個人感覺以車機的能力, 不太做到.
2) 有分別, 但不一定是新的比較好, 以AK 說就的確是新好. 尤其是控制方面. CPU 快了有關吧.
3) 那 XLR 是 analog out, 不是 AES, 而且是平衡, 車機不是真平衡吧

當開車時,差電位會比電,AK 機是唔會開的, 但會入义電MODE., 另外, 車打火那一下, 义住 USB 的好易電力不穩, 損害 USB 义的東西, 像車 CAM 那有PROTECT 還可以, 其他至好不要打火時义住.

至後說, 香港路面環境越來越差, 留意路面小心駕駛啦

進階玩家

t1174 發表於 2020-2-26 13:28
如果 DAP 是打算長留在車, 那可能想清楚好了, 尤奇多拍露天的, 多少車中溫度高會損害 DAP 的電. 爆炸就不太 ...

多謝t1174師兄,基本上已經解答曬我d疑問。🙏🙏

我車裝左個after market DSP,基本上已經完全避開曬原裝車機,直接出amp->喇叭。所以先玩HI-RES files

接下來就要衡量下邊部DAP合適。

多謝師兄提醒,我99%時間都係開車前按play,開車無搞電話

高級玩家

M11吧.3千幾又唔貴

禁止發言

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

每日開車來回合共一小時,早上大多聽收音機,主要聽新聞多,回家那一程,本來都係聽收音機,但呢期既節目唔多合聽,所以又一次燃起用 DAP 聽歌既概念
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

Dsp 都要對應現在高質File