設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] 請教新手想入部CD機

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟一路都係玩耳機
最近想玩下家用
屋企收埋都有幾十隻CD
不過以前多數用電腦播或者轉成file聽
最近又買左新CD想玩下CD機

用緊既設備如下:
TEAC UD505 (貪佢可以用埋earphone amp)
Blue aura v40 + ps40 (一套)

想請教各位師兄以下幾個問題
1. 我上網見有d cd機寫明純轉盤 意思係要再駁解碼/amp用?
2. 本身有ud505的話 cd機應該點揀?
3. 如果兩者比較 邊個出黎既效果會好d?: (a) ud505+teac鐘 (用返cas聽cd/播file) 定係 (b) cd機+ud505

筆直約7k-10k
主聽人聲 (流行+jazz) (男聲40% 女聲60%)

唔太熟家用野 希望大家多多包涵

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我會傾向加鐘
你等其他ching再俾意見

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

10k 左右cd player 未必好過ud505 ...

我用緊nt505 加鐘, 表現同我部cd player 不相伯仲, 我部cd player係 金仔DP510 ...
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

鉑金玩家

charliey 發表於 2020-2-26 19:29
10k 左右cd player 未必好過ud505 ...

我用緊nt505 加鐘, 表現同我部cd player 不相伯仲, 我部cd player ...

謝謝師兄

即係師兄認為我加鐘玩返CAS會好過CD PLAYER播碟?

另外請問師兄知唔知加鐘對earphone 既output有無加成?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kc090908 發表於 2020-2-26 19:32
謝謝師兄

即係師兄認為我加鐘玩返CAS會好過CD PLAYER播碟?

個鐘好似係 應用 於唔同嘅input而吾係output, 不過你最好睇睇ud505 manual...

我個cd player 係二手嘅, 不過都算係金仔一代好機, 表現 正常會 好過 1或2萬嘅cd player... 所以nt505 加鐘 可以追和佢, 應該都會好過 一至二萬嘅cd player, 咁講緊當然係播lossless 甚至dsd files啦!

1萬

白鑽玩家

老而不

少少睇法
如果你找的音樂沒有file 版只有CD版, 那麼一台好一點的CDP 是好事 . 我不聽file, 手上是用 Luxman DN150 .
Teac  的這個系列是有趣味性, 只是始終和不同性格的傳統Hifi 牌子有出入.

有些CD機只是CDT (轉盤), 只會轉, 讀碟, 用數碼輸出去外置DAC, 有些還要加 clock
傳統上是hi-end 的玩法. 小巧的有Pro-ject的 CD Box RS 2 是 CDT例子, 要用 Pre Box RS2 Digital 之類的DAC 解碼.
不過時代已轉成用DAC 播file,  CDT還有沒有必要是一個疑問.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

charliey 發表於 2020-2-26 19:45
個鐘好似係 應用 於唔同嘅input而吾係output, 不過你最好睇睇ud505 manual...

我個cd player 係二手嘅 ...

明白 謝謝師兄分享

鉑金玩家

kl122002 發表於 2020-2-26 20:08
少少睇法
如果你找的音樂沒有file 版只有CD版, 那麼一台好一點的CDP 是好事 . 我不聽file, 手上是用 Luxman ...

基本上小弟買既CD都會用software轉左flac/wav
由於小弟過往都無玩過CDP
所以唔知轉出黎既FILE同直接CDP有無好大分別
而多數用UD505 都係CAS駁
相信底燥等等既問題都習慣左 (無比較無傷害)
所以先考慮會唔會搵部CDP 直駁DAC會更佳

所以如果小弟想搵CDP 師兄建唔建議我再駁UD505解碼
定係搵一部有解碼功能既CDP會更好?

anyway thanks 師兄分享

1萬

白鑽玩家

老而不

kc090908 發表於 2020-2-27 01:04
基本上小弟買既CD都會用software轉左flac/wav
由於小弟過往都無玩過CDP
所以唔知轉出黎既FILE同直接CDP有 ...

一台 CDP 本身是已內置了DAC, 所以不必再用光纖, 同軸, 或其他線類外置DAC.
當然廠方也知有些用家想用其他的外置DAC, 所以CDP本物也有些留了光纖, 同軸, 或其他線類接頭到其他外置DAC.
而現在的一些廠方, 如Luxman,  是可以把CDP 當成另一台DAC 用 , 也就是說, 由 file 輸入CDP 內的DAC再換成音訊號輸出到amp 放大.

對於我輩在黑膠和CDP年代成長的人而言,  
是對當代不理解CDP 的構造的疑問覺有點點意外
看來有時間要另開post 講下....
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2020-2-27 07:31
一台 CDP 本身是已內置了DAC, 所以不必再用光纖, 同軸, 或其他線類外置DAC.
當然廠方也知有些用家想用其 ...

全部都係學問
新手表示只略懂一點
不過都感謝師兄既分享
長知識了

暫時咁睇 可能玩返CAS加鐘先
CD機可能下一步再諗諗