設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] cary audio dms-500

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
  各位師兄請問問cary audio dms-500   而家買會唔會太遲....我見做緊特價20k有找...

本來想買dac 聽,file  但又想試聽tidal~    原來想買ud505 或nt 505

小弟新手上路cary audio dms-500  係冇usb輸入比電腦出歌~但我問店員話 可以經網路解碼?

我唔係好明~ 所以上請教大家? 如果我用電腦播file 可以經咩線路做解碼呢? 而及 黎部機插usb hdd 可以用個apps揀歌?

鑽石玩家

而家諗緊 cary audio dms-500  定AURALiC Altair G1  

因為我都係用電腦聽歌多~ 聽file同 spotify       又想聽下TIDAL mqa

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

都出左5年,要清晒d貨做特價是最好方法.

ud-505,nt505都有朋友用緊亦加埋10m clock兩件共21k左右也是不錯選擇有興趣去showroom聽下.

看看圖
https://www.review33.com/news/news.php?news_id=20151207202755

鑽石玩家

20120820 發表於 2020-2-22 20:08
都出左5年,要清晒d貨做特價是最好方法.

ud-505,nt505都有朋友用緊亦加埋10m clock兩件共21k左右也是不錯選 ...

我都知道出左 4 5年咁耐.......  所以仲考慮緊買新出auralic altair g1 定係再諗諗...

我先講講我聽歌習慣  我都係房間  開電腦聽歌多   暫時多數聽 SPOTIFY 比較多    有時候會聽FILE  因為自己FILE 歌庫唔多~ 100首左右~

所以二邊聽~  始終聽完SPOTIFY   再聽FILE 感覺差太多  目標都係聽SPOTIFY  覺得好聽再買FILE聽

早幾日JOIN左 TIDAL  用軟解聽 都唔錯喎音質~     我想串流 FILE輪流聽

開頭想買DAC  但淨DAC播歌一定要係電腦面前揀歌..有時訓係張床聽唔咁方便... SPOTIFY 就可以用手機揀 但音質差D  

如果我想係張床到 聽FILE   聽TIDAL 揀歌   唔係咪一定要串流DAC?

我想一機過 串流DAC        20K左右係咪暫時最好得  auralic altair g1 ?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

一斤花生@G 發表於 2020-2-23 00:23
我都知道出左 4 5年咁耐.......  所以仲考慮緊買新出auralic altair g1 定係再諗諗...

我先講講我聽歌 ...

明白,咁auralic altair g1合適d.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Dms500 跌到 兩萬? 當年睇要成幾萬銀喎! 不過音色就...... 要試 啱唔啱聽先 ,而最後我都係揀咗505加鐘......

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

推薦ALTAIR G1

白鑽玩家

之前朋友想買新機咁岩部200ts做兩萬,他去試完再試其它最後揀左505+clock.

鑽石玩家

charliey 發表於 2020-2-24 10:45
Dms500 跌到 兩萬? 當年睇要成幾萬銀喎! 不過音色就...... 要試 啱唔啱聽先 ,而最後我都係揀咗505加鐘.. ...

係阿....燈伯到買18k有找..... 我睇番剛出新機標價40k.......我估實價都要37k左右

我仲諗緊買串流dac 定 淨係dac好....因為我方向都係聽tidal 覺得好聽就買file.......

我買串流係方便可以用apps揀歌...我 大部分時間都係電腦面前聽歌

係有時訓係床到 唔想旭  去電腦揀歌聽囉.....

鑽石玩家

20120820 發表於 2020-2-24 19:48
之前朋友想買新機咁岩部200ts做兩萬,他去試完再試其它最後揀左505+clock.

發覺dac 真係有新買新~ 更新得幾快......

我仲諗緊買chord qutest 定g1好.....因為串流部分  我都係貪佢 可以用apps揀歌控制.......

我比較傾向 聽file   tidal始終唔係咁長遠覺得~