設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 49寸和55寸的選擇

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

終於部Sony KDL-42W670A用左六年打柴,可以換部新機有幾個問題想請教下大家。

要先決定電視大小,家中梳化和電視距離1.8米。跟據網上資料,選擇大小主要有兩個條件:視野角度(Field of view)和角分辨度(Angular resolution)。
前者網上建議一般使用30度或看電影40度。後者指人眼每度可看見都pixel數量,4K比1080要更接近才看到4K的細節位。下表為參考數值:

Screen SizeRecommended Mixed Usage Distance
(30°)
Recommended Cinema Distance
(40°)
40"        5.5' (1.66 m)        4' (1.22 m)
45"6.1' (1.86 m)4.5' (1.37 m)
50"6.8' (2.06 m)5' (1.53 m)
55"7.5' (2.28 m)5.5' (1.68 m)
60"8.2' (2.48 m)6' (1.83 m)

Screen SizeOptimal Distance
(1080p)
Optimal Distance
(4k)
40"        5.1' (1.56 m)        2.3' (0.71 m)        
45"5.7' (1.74 m)2.6' (0.8 m)
50"6.3' (1.93 m)2.9' (0.89 m)
55"7' (2.14 m)3.2' (0.98 m)
60"7.6' (2.32 m)3.8' (1.16 m)

我睇電視和打PS4多,較小睇戲,所以想要視角30度至3X度左右。1.8米距離,42寸視角低過30度和60寸視角40度都唔考虑。
係49寸和55寸之間,偏向想揀55寸,因為49寸1.8距離感受唔到4K威力(雖然我唔太睇4K片)。但係以上都係靠估。

問題一:想請教大家實際使用下,49寸和55寸有差別嗎? 我的情況(1.8米距離)55寸會有明顯唔舒服的感覺嗎?

問題二:請教型號選澤。我的Budget是5k至8k。
諗過Samsung同級有OLED Q60R,雖然暗位出色,但亮度低(~200lm)和網上評價SDR比X8500更淡(可能因為亮度低),我個廳都有啲太陽光射到入來,所以Q60R唔太啱我。
49寸的心水是Sony X8500和Pansonic GX800。個人比較偏向Pan記因為5年保和價錢平800。不過都想請教下X8500有冇啲咩比GX800特別好既地方? 有冇其他好推介?

55寸的心水是Sony X8500, Pan記GX740H和GX880H(可惜GX800冇55寸)。價錢方面X8500做緊優惠和GX740H差唔多價,GX880H貴2.5k(過Budget)。唔知大家會點揀?有冇其他好推介?

問題三:壞電視上門回收會唔會值番小小錢?我部電視係開到機有正常畫面,不過唔夠一分鐘就黑屏和紅燈6連閃。

先謝過大家。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

55寸比較好
49寸同55寸分別,如x8500g,49寸冇Dolby Vision ,冇Atoms,55寸先有..
Q60R 評分低,Q70起..
請去Sogo 13樓陳列室,旁邊有AV 生活,Sony 又在旁邊大廈,慢慢睇..
要多D 選擇就要捨得比多D如OLED..

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

55吋睇一個月後,可能想換65吋,只因價格貴!

科林玩家

vincent369 發表於 2020-2-16 18:28
55寸比較好
49寸同55寸分別,如x8500g,49寸冇Dolby Vision ,冇Atoms,55寸先有..
Q60R 評分低,Q70起..

原來同系列唔同尺寸都有咁大分別...咁多$400買55寸又值。上SONY官網比對番spec,55寸仲多兩個高音提聲器
不過55寸冇左音訊輸出。我用開套老爺音響用唔番(電視出3.5mm轉RAC接AMP Lzban AV-02 接兩外置speakers Energy C50)。諗下平平地轉HT-RT3有5.1聲道玩下

Q70R有local dimming 似同X9000/GX880H同級(有錯請指正),係的話唔知Q70R/GX880H/X9000邊部好啲?

OLED上萬起跳,負擔唔到,同埋自問冇能力去睇出之間既差別

科林玩家

神武光輝 發表於 2020-2-16 18:30
55吋睇一個月後,可能想換65吋,只因價格貴!

65寸真係買唔起。55寸上65寸貴好多。49寸上55寸冇差咁遠,個人覺得上55寸抵玩啲

不過我過電視櫃最大擺得55寸,廳又細1.8米距離睇65寸會暈

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

慳住洗一兩個月上55"啦如果放得落
電視起碼用幾年,49"好快就嫌細

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WaiHoMak@G 發表於 2020-2-16 19:26
原來同系列唔同尺寸都有咁大分別...咁多$400買55寸又值。上SONY官網比對番spec,55寸仲多兩個高音提聲器{: ...

Samsung & Panasonic 支援HDR10+
Panasonic & Sony 支援Dolby Vision
X9000G 只有49寸暫時只知有Dolby Vision ,Atoms支援 未知...
陣營(HDR10 + vs Dolby Vision )要清楚...
請自己比較...如分唔到靚唔靚...其實入門49GX600H 都得而家價格網4仟,冇藍牙冇Dolby Vision 冇Atoms 有HDR10有內置YouTube 同Netflix apps, 打機input lags 約13ms(細好) (8500g ~21ms) 而且睇波唔窒...

科林玩家

多毛肥 發表於 2020-2-16 23:11
慳住洗一兩個月上55"啦如果放得落
電視起碼用幾年,49"好快就嫌細

55寸真係好吸引,又啱啱好放得落(x8500腳位fit枱闊度,屏闊又唔阻開門)。55寸啱價位又少啲選擇,唔駛心大心細

科林玩家

vincent369 發表於 2020-2-16 23:34
Samsung & Panasonic 支援HDR10+
Panasonic & Sony 支援Dolby Vision
X9000G 只有49寸暫時只知有Dolby Vi ...

Thanks Vincent。

有道理,Dolby Vision/100HZ如果用唔着買來都係擺...落鋪比較下最實際。可惜GX600H冇55寸。55GX740和55X8500同價,感覺8500高一級抵啲。落鋪睇埋55X7000/55X8000再諗諗先。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WaiHoMak@G 發表於 2020-2-17 08:06
Thanks Vincent。

有道理,Dolby Vision/100HZ如果用唔着買來都係擺...落鋪比較下最實際。可惜GX600H冇55 ...

提提你
X7000G 非Android
X8000G input lag 34.5s
2部機流暢度都....