設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Final B1 + 原裝C106 4.4 平衡,用ZX507 推

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問有冇c hing 玩緊呢個組合? 係咪上咗4.4 balanced cable, 對B1 就冇咁難推? 請問音量 level 要較到幾多先夠聲?

因出面唔知邊度有得咁樣試, thanks.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我冇同你相同既耳機同player,
我有E5000同zx300,
我自己初初用3.5頭既時候就覺得個清晰度同分離度都比較差
之後我自己改頭用4.4,真心覺得差好遠,
無論係推力、清晰度同分離度都有提升
而我亦問過朋友借m9/ie800同wm1a黎試
發現兩隻耳機同樣係3.5同4.4又係差好遠
所以我覺得sony應該比較著重4.4既聲音輸出品質
3.5就應該係應急用比較多
所以都建議你改4.4頭比較好~
同埋zx507個輸出力係
3.5out:50+50mw(16ohms)
4.4out:200+200mw(16ohms)
我用e5000就3.5開90,4.4開75-80
我覺得sony player係聲壓上就唔係大得好有距離
主要係3.5同4.4既輸出質素分別係幾明顯的
或者是sony想以4.4壟斷市場的計劃吧😂

黃金玩家

kim930706 發表於 2020-2-26 02:16
我冇同你相同既耳機同player,
我有E5000同zx300,
我自己初初用3.5頭既時候就覺得個清晰度同分離度都比較差

多謝 c hing 提示,冇錯ZX300/ZX507 重點喺個4.4mm 平衡輸出,我從ZX300至ZX507一直都係用4.4聽歌,冇理個3.5mm。

以你E5000搭ZX300 4.4 平衡既經驗,我諗我可以入手了。

黃金玩家

今日入手B1 同 C106 4.4mm 線, 果然推力比3.5 爭好遠, 傳說中難推既B1, 在ZX507 4.4 平衡下一D都唔難推, 一般歌曲我開到level 46 已有足夠音壓(3.5 下一般要開到60或以上level)

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Lomen 發表於 2020-3-23 22:48
今日入手B1 同 C106 4.4mm 線, 果然推力比3.5 爭好遠, 傳說中難推既B1, 在ZX507 4.4 平衡下一D都唔難推, 一 ...

好奇一問,B1原線已經係C106, 為何不改頭而買多條 4.4? 另請問B1現時是否減到$3980?

黃金玩家

ip_csl 發表於 2020-3-23 23:00
好奇一問,B1原線已經係C106, 為何不改頭而買多條 4.4? 另請問B1現時是否減到$3980? ...

我好鍾意原裝final 嗰條4.4, 有原裝final 4.4頭。個人喜好。

今日在旺角某 head-fi 店入手, $3880

鉑金玩家

Lomen 發表於 2020-3-24 00:22
我好鍾意原裝final 嗰條4.4, 有原裝final 4.4頭。個人喜好。

今日在旺角某 head-fi 店入手, $3880 ...

昨天去試Final B1, 人声好毒,三頻分離好,偏暖声舒服,同价位,3900不易找对手。如要大动態,Fender or Camfire Audio 但要貴机先赢 B1.

黃金玩家

antman 發表於 2020-4-5 21:27
昨天去試Final B1, 人声好毒,三頻分離好,偏暖声舒服,同价位,3900不易找对手。如要大动態,Fender or  ...

c hing, 而家我對B1 煲到大約 140 hours, 音質極細膩, 只係一圈一鐵既架構,音質可挑戰高階4單圈鐵耳機!

高,中,低三頻函接順滑。初時金屬式高音已不存在,煲後高音位已轉變為極具空氣感及纖細,低音量收咗唔少,但下潛極深極實。人聲亦都開始有毒性。整體音場大,一圈一鐵計分析力超班,同埋佢最耍家既就係個音場既包圍感,好強!

咁真係正如Final 官網所述,B1 要煲到大約150 - 200個鐘先進入狀態。以圈鐵耳機嚟講煲到開聲既過程唔算太耐,但我相信煲佢去到600個鐘會更好。

鉑金玩家

Lomen 發表於 2020-4-7 00:27
c hing, 而家我對B1 煲到大約 140 hours, 音質極細膩, 只係一圈一鐵既架構,音質可挑戰高階4單圈鐵耳機! ...

謝 Ching 喜悦的分享,我想你講哂 B1 的優点及聽感,😀。  現在市道不好,好多耳机回到合理水平。各位 Headfi 友可用此机會買部心儀及好聽的耳机回家欣賞。少出亍共抗疫情。

黃金玩家

antman 發表於 2020-4-7 01:04
謝 Ching 喜悦的分享,我想你講哂 B1 的優点及聽感,😀。  現在市道不好,好多耳机回到合理水平。各位 He ...

right!