設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ryan123

[重低音] 十仔開箱 Procella P15A

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

matt88p 發表於 2020-2-8 09:37
係呀真係唔知點解好多人都係樓上投訴

唔知道有冇專家可以解釋下呢一個現象呢

鉑金玩家

AskaLung@FB 發表於 2020-2-8 22:24

唔敢話自己係專家 ... 不過照常理推測,你樓上個單位嘅地下會震,甚至連放喺地下嘅嘢都會震到出声(當然住喺上面嘅人會感覺到震),咁樣佢受擾嘅程度就可能高過住喺你樓下嗰個(佢個天花震可能冇咁覺)... 小弟愚見。

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ryan123 + 10 + 10
AskaLung@FB + 10 + 10
支持正版 + 10 + 10
matt88p + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

AskaLung@FB 發表於 2020-2-8 22:24

低頻打出的能量,可以有聚焦、角度調整,主要係靠十仔擺位同埋phase制來調準,大多數人因為沒有調好,所以有人被樓上投訴,有d係樓下。
所謂被樓上投訴嘅玩家,通常低頻能量的方向會係向了上方,大多情況會感覺(吹頭髮),什至大音壓下打頭打到耳鳴……而被樓下投訴的通常大多情況會感覺低频(掃褲腳),這都是低頻能量向了下方位置的原因!

P.S 唔敢話自己係專家 ……

評分

參與人數 8威望 +120 金錢 +120 收起 理由
小寶老豆 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
carreyjim + 10 + 10 用家心得極具參考價值
kan + 10 + 10 報告非常詳盡
ryan123 + 10 + 10 正到爆
mksoundhk + 10 + 10 絕對認同
AskaLung@FB + 10 + 10 原來係咁
vicken + 10 + 10 Q-姐终於上水啦……
李老闆@76 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

從兩個層面睇

首先
好多時都未必係sub仔發出嘅sound energy做成
而係由sub仔震動嘅kinetic energy
做成
這些貴價而size
又可以做到好compact
買得貴如火數又大
通常都係用大能量
去加大振幅增加音壓
就算宣稱有1000W輸出
打個五折可能得500w
加埋又係密籠聲箱
去到振膜發出聲
可能得百零二佰W
其餘都已經化為動能及熱能
所以點解呢啲sub仔放喺地下度
會自己走位走得咁犀利
呢啲動能相當部份
會經大廈結構會向外傳走

第二
到底動能經地面或牆邊傳走
又會傳到去邊度?
聽過有啲做建築工程朋友講
可能驚地板及牆嘅鋼筋傳出去
不過到去邊就好難估計
唔知大家有試過
畀樓下投訴半夜拉櫈?
我自己亦試過有個咁嘅經驗
老媽子洗完張凳墊(裏面有塊木托)
掛咗出去窗口外面
半夜返風嗰塊坐墊
畀風吹到係咁撞埋外牆
但係喺另外一邊廳食飯
就聽到樓上喺度揼嘢
喺度揼揼咗成晚
原本想同大廈管理處投訴
後來入房諗住收返張墊入屋先瞓覺
打開個窗就見到張坐墊
畀風吹到係咁撞埋埲牆度
由於外牆係風力牆夠厚
反而喺房內閂埋窗唔覺有乜嘢聲
打開個窗先至聽到
原來所謂揼嘢聲係呢度嚟

亦有朋友試過用兩隻平價威力登
比對上兩層投訴個窗口係咁震
但係又聽唔到有聲
亦都唔知有人爆緊戲
後來係管理員逐層搵先至知道

當然亦有啲發燒友
真係一味夠大聲得勢不饒人
穿牆破壁跑出走廊上埋走火梯
獨樂樂不如眾樂樂大有人在

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
matt88p + 20 + 20 報告非常詳盡
AskaLung@FB + 10 + 10 超正一定要加分

查看全部評分

禁止發言

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2020-2-10 14:14
低頻打出的能量,可以有聚焦、角度調整,主要係靠十仔擺位同埋phase制來調準,大多數人因為沒有調好,所 ...

其實我樓上家人有養隻狗我夜晚係可以好清楚聽到隻狗有一個地方行去另一個地方

白鑽玩家

qq1122yq 發表於 2020-2-10 14:14
低頻打出的能量,可以有聚焦、角度調整,主要係靠十仔擺位同埋phase制來調準,大多數人因為沒有調好,所 ...

咁有冇方法可以令低頻能量向下方位置呢?

鑽石玩家

齙牙珍

李老闆@76 發表於 2020-2-10 18:15
好耐無見真高手呀!
池中無魚.........😭
Q姐永遠都是身體力行上門助人 ...

李兄見笑啦,個個上得嚟都係燒友,每人都有玩機心得,我都係知嗰句講嗰句啫!

鑽石玩家

齙牙珍

AskaLung@FB 發表於 2020-2-10 18:42
其實我樓上家人有養隻狗我夜晚係可以好清楚聽到隻狗有一個地方行去另一個地方 ...

你形容嘅大多數係環境很靜,有物件接觸、移動所發出的中或中高頻,並不是超低頻……

鑽石玩家

齙牙珍

AskaLung@FB 發表於 2020-2-10 18:44
咁有冇方法可以令低頻能量向下方位置呢?

簡單d講,可以用十仔(單元)擺位方向,加上phase制調準,一般可解決以上問題。曾試過幾次同樣個案,最後大爆特爆都冇再比之前投訴嘰人投訴

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ryan123 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
AskaLung@FB + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分