設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: MICROSTARS

[討論] 有感而發

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

雖然我是儲碟狂,但唔出4K,現在攪到好多想睇的電影都買唔落手。例如舊年"胡塗夾子",今年"從前有個荷里活",嚟緊"第一滴血"等,今年真係買小好多碟。希望發碟商幫忙,你可以印小啲,待看看市場反應再作日後步處及會否加印。

禁止發言

禁止發言

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我印象雜誌報道,HD、2K & 4K 代理版權費不同價格,上得呢個討論區,起碼都2K至收貨,但我身邊真係仲有一半人買碟仲係DVD⋯⋯當然,另一半係盗版online/DL,我鄙視呢啲一路叫人守法,一路偷嘢嘅無賴。

我本身儲好多DVD/Blu-ray,但久而久之封麈發霉,我已經少咗買實體碟喇,4K碟更未買過,因為覺得好貴!不過,我反而有係iTunes買/租4K電影!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

上得76相信每位師兄對於影音都有不同既要求,雖然自己期待既電影暫時不會有 4K uhd 港版,但我都會繼續支持實體碟,喜愛的都會回到從前賣回 bluray 來看的 ( 當然如有出中字4K就更好啦 )

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

vincent369 發表於 2020-1-16 20:28
節哀順便啦!你睇下Giec 4K 加強版條link幾多回覆,但有師兄話(發另一文)部機讀唔到正版4K碟..?!又Netflix ...

杰 X 兩個測試版我都係讀唔到正版4K碟, file就非常暢順, 可惜我買嚟讀正版4K碟夾中英文字幕

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

eric_on 發表於 2020-1-17 10:19
雖然我是儲碟狂,但唔出4K,現在攪到好多想睇的電影都買唔落手。例如舊年"胡塗夾子",今年"從前有個荷里活" ...

師兄,可以試下Panasonic 4K 碟機,剩2D/K 畫汁都有提升...
以前用CA751/UD7007...但要UB700/820/900/9000先得...呢樣自己可以動手改善...

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

8K 係串流世界, 實體碟被淘汰係遲早事..........

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vincent369 發表於 2020-1-17 21:05
師兄,可以試下Panasonic 4K 碟機,剩2D/K 畫汁都有提升...
以前用CA751/UD7007...但要UB700/820/900/900 ...

我用緊lx500都會將BD倍線出4K畫面,另外nefilx 4k畫面都都好正。但自己覺得音效比畫面重要,無4k畫面不是最重要,唔該比個Atmos或DTS X我。

黃金玩家

如果向香港公映過,就有香港字幕,何解所謂港版光碟多數無香港字幕而只得兩岸版本字幕?
又係版權問題?外國一樣有版權問題,何解香港寧舍麻煩?
買正版人小,點解少人買正版呢?
一來貪平,真嘅。
二就係正版太貴!
因為大片就大家入戲院睇過,你買正版果陣已經過氣,吸引唔到家人朋友,買正版只變成收藏家昻貴玩意。
三,肯花錢買得起正版,但香港字幕呢?無!連燒録作個人收藏都算犯法!版權就係恁串!
大佬,好萊烏、弗吉尼亞真係好難頂
買新碟之後,set好7.1.4叫朋友家人一齊睇戲,大家話:車...入戲院睇過啦!
想備份作個人收藏,收藏備份係犯法、連燒録軟件都係犯法!
死未?