設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: anakinowen7

[PS4/PS5] Ps4 pro出4k hdr問題

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

anakinowen7 發表於 2020-1-7 17:16
Ys,跟住由main出返去俾projector

師兄即是用projector 打機?有冇check過在未入Game之前(在介面狀況的時候)是否4K/HDR輸出?或者直接由TV輸出映像(不用Projector)有冇同樣問題?

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Davidfwh 發表於 2020-1-7 17:26
師兄即是用projector 打機?有冇check過在未入Game之前(在介面狀況的時候)是否4K/HDR輸出?或者直接由T ...

Ps4選項介面出到4k,但係試唔到hdr因為本身無,到入game就調轉,有hdr10,但就變1980x1080。
岩岩再試經埋ps4 vr先入amp,到入game時就維持4k但無hdr( 上網check過一經vr就出唔到hdr)所以正常。
莫非真係要2選1咁搞笑😩

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

anakinowen7 發表於 2020-1-7 18:13
Ps4選項介面出到4k,但係試唔到hdr因為本身無,到入game就調轉,有hdr10,但就變1980x1080。
岩岩再試經埋 ...

如果你套VR是初版,因為是行HDMI 1.4, 所以出不倒HDR 。
你只要不再經VR便可出4K/HDR。
樓主說在介面睇唔到HDR因為本身無,這點有些不明白,因為如果你本身TV/Projector唔supports HDR display, 那根本無法在PS4 轉HDR輸出。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Davidfwh 發表於 2020-1-7 18:50
如果你套VR是初版,因為是行HDMI 1.4, 所以出不倒HDR 。
你只要不再經VR便可出4K/HDR。
樓主說在介面睇唔 ...

Sorry我講到1999,我意思係ps4一開機揀game果啲畫面本身係無hdr,所以係果啲介面ge時候出4K係無問題。
但係當我入game就會顯示隻game有hdr,之後projector就會自己跳去hdr10/但係就跌左落2k。
但係當我去返ps4設定強制熄左hdr,入game出4k又無嘈問題。
所以就係要2揀1,十分奇怪😭

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

anakinowen7 發表於 2020-1-7 21:37
Sorry我講到1999,我意思係ps4一開機揀game果啲畫面本身係無hdr,所以係果啲介面ge時候出4K係無問題。
但 ...

你在projector經696是可以完全設定HDR/Resolution為自動如圖?對嗎?咁是否所有Games 都出現同一情況或只有某一兩隻Games有以上情況,如果是後者就可能是個別Game問題,與PS4無關🧐

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

啱啱開咗隻Bio2 Remake比樓主你睇, HDR/4K正常是可以同時輸出。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Davidfwh 發表於 2020-1-7 22:45
啱啱開咗隻Bio2 Remake比樓主你睇, HDR/4K正常是可以同時輸出。

四幅相,頭2張就係一開機時候ge
尾兩張就係入左red dead2自己跳
暫時試左依隻同fifa20都係咁情況😭

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我的色彩輸出在4K解像度之下也是RGB和你YUV輸出不一樣喎🧐那你也嘗試改做RGB輸出看看如何。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我之前部P4 Pro經AVAMP時,都有出到4K出唔到HDR問題,試過直駁電視無問題後,我就決意換過晒兩條HDMI線,之後就全部無問題了

其實我部UHD BDP都試過,影音分家時,一開Deep Color就無聲,最後又係換線

結論以前買落千幾蚊條自稱4K HDMI 2.0 無問題的線,雖然靚聲靚畫面,但一樣係會有問題

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

阿定 發表於 2020-1-9 09:30
我之前部P4 Pro經AVAMP時,都有出到4K出唔到HDR問題,試過直駁電視無問題後,我就決意換過晒兩條HDMI線, ...

咁奇怪?我買線玩PS4果陣都仲未話有HDR,但當update後可輸出HDR時,也沒踫過有任何問題。(再加上師兄條線仲要千幾蚊咁貴,睇嚟有啲線廠是騙人🤔)照咁睇好大可能是樓主條HDMI cable出事,因為佢行4K時,顏色格色set自動時不是行RGB。但強行轉行RGB HDR 時,便會跌落1080p。