設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kenneth3903

[CAS音響] CD 係咪始終好聲過file?

銀級玩家

LoMichael@G 發表於 2020-1-16 18:34
唔知點解WAV 係好聲過FLAC

"....they might sound different on some systems when FLAC is decompressed on-the-fly during playback (changes in jitter and noise signature when the CPU is working a bit harder)....."

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

但WAV又冇metadate入相,又易出亂碼,所以多數用FLAC uncompressed

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

報告一下情況,玩左兩日試左用XLD rip碟,rip 左AIFF 和WAV. 發現用XLD rip 出來真係比iTunes 好,感覺
細緻左,聽多左野,背景靜左d. 同時又試將歌放入HDD 和我現有的NAS 作比較,發覺用HDD 入Mac 比我先前用NAS 入Mac 更好。背景靜左,無咁燥底。
之後又再試 rip WAV 檔,同一首歌相同rip 方法,save在相同HDD 內,發現WAV 真係比AIFF 好少少。大致上有9成相似,只係感覺空間感再闊d,另外有某d位更detail 例如口水聲明顯左。
所以在我的器材上應該用XLD rip WAV 檔及用HDD >Mac > Onix DAC> Amp 係最好聲。
下一步就係最痛苦的從新用XLD rip 果差不多2百隻碟😣。另外一個大問題係WAV 入唔到iTunes Library. 如果要用iTunes Library 則要用AIFF. 有冇師兄有用WAV 入iTunes 的經驗?
再下下一步就係升級DAC 了。  

銀級玩家

kenneth3903 發表於 2020-1-19 10:55
報告一下情況,玩左兩日試左用XLD rip碟,rip 左AIFF 和WAV. 發現用XLD rip 出來真係比iTunes 好,感覺
細 ...

WAV album 入到iTunes, 只係出唔到 cover image,抄cover.jpg 入folder 都無。

下一步,應該要併棄iTunes 播歌。

我係Amarra 4 用家,如果純播16/44.1 WAV 呢隻軟件聲音評價唔錯,但軟件食水深,升級價搵笨,又曾經唔肯升級用家用唔到舊軟件要迫升級情況。佢現在鼓勵人升deluxe. 聲音加了味精,聲音悅耳了但未必是DAC的真正聲音。

另一隻VOX 舊免付費版,無添加無爛聲,可完全給機會部DAC 發揮。我部JVC K2 只能用這軟件發揮。試試。

未發揮部DAC 就換機,哂料啲喎,我部JVC su ax7 用了年半才誤打誤撞發現佢真正聲音。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kenneth3903 + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

MICMIC_2ND 發表於 2020-1-19 11:34
WAV album 入到iTunes, 只係出唔到 cover image,抄cover.jpg 入folder 都無。

下一步,應該要併棄iTune ...

謝謝你的意見。想請教用Amarra 4 和VOX 是否可以管理WAV? 我覺得iTunes的管理方法好好用好方便,但WAV 在iTunes 最多只能放封面,但歌手名,類型等全部無資料,另外我試過一次過搵我HDD 內的WAV 佢唔識分Album, 搞到d歌亂曬龍。另外因為我本身用Iphone 在外出聽歌,所以iTunes 的歌同步又幾方便。所以我好想有方法管理WAV 檔,好似iTunes 管理AIFF 一樣。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

用Roon啦,用過包你返唔到轉頭,功能強大,管理清晰。

評分

查看全部評分

銀級玩家

kenneth3903 發表於 2020-1-20 07:54
謝謝你的意見。想請教用Amarra 4 和VOX 是否可以管理WAV? 我覺得iTunes的管理方法好好用好方便,但WAV  ...

iTunes 要逐個加WAV folder. 會新增一個不知名專輯,只要copy and paste 一次專輯名和歌手名,就會自動套在所有檔案上。我500GB Harddisk,加入時會duplicate 所有歌到 music folder 內。但無法顯示cover.

Amarra 4 CD管理都唔好有乜期望,VOX 要逐個playlist 加

評分

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

MTX 發表於 2020-1-20 23:47
用Roon啦,用過包你返唔到轉頭,功能強大,管理清晰。

未玩過Roon 不過見價錢唔平哦😅

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

MICMIC_2ND 發表於 2020-1-21 07:28
iTunes 要逐個加WAV folder. 會新增一個不知名專輯,只要copy and paste 一次專輯名和歌手名,就會自動套 ...

謝謝。即係都要全手動。等我試搞一兩隻碟試試先。不過如果用左WAV 檔,知唔知能不能過落iPhone?

銀級玩家

kenneth3903 發表於 2020-1-22 08:13
謝謝。即係都要全手動。等我試搞一兩隻碟試試先。不過如果用左WAV 檔,知唔知能不能過落iPhone?  ...

WAV 加入iTunes 後,就可以如常過落iPhone。