設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chair1984

[請教] AV Amp點可以改善2CH聽歌

白鑽玩家

e+都無乜新人聽CD
幾仟蚊CDP亦無乜好選擇
而且AVM用analog in
事半功倍
因為要做多次ADA

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2020-1-3 16:18
e+都無乜新人聽CD
幾仟蚊CDP亦無乜好選擇
而且AVM用analog in

師兄所講的ADA,是否即是Analog/Digital/Analog 咁解?
但據我自己的理解,如果已經解碼後用Analog直接輸入AV AMP 用pure direct 播,應該是純粹放大,冇需要又再Digital 然後又Analog。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Deleted

白鑽玩家

Davidfwh 發表於 2020-1-3 17:54
師兄所講的ADA,是否即是Analog/Digital/Analog 咁解?
但據我自己的理解,如果已經解碼後用Analog直接輸入 ...

好簡單你問下個vol掣就知

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2020-1-3 21:49
好簡單你問下個vol掣就知

師兄,唔太明白個Vol掣可以告訴我什麼,但說明書是咁寫:
When analog signals or DSD 2 ch signals are being input into pure direct mode, which passes signals directly to the amplifier without passing through the DSP (Digital Signal Processor).

白鑽玩家

Davidfwh 發表於 2020-1-3 22:07
When analog signals or DSD 2 ch signals are bei ...

個vol掣都唔係analog
無DSP唔等於無ADA

白鑽玩家

MDLP 發表於 2020-1-3 22:12
個vol掣都唔係analog
無DSP唔等於無ADA

無經DSP唔等於無經DAC

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Davidfwh 發表於 2020-1-3 22:07
When analog signals or DSD 2 ch signals are bei ...

Delete

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟都是由AV 轉到半影音分家,都經歷過樓主這階段,大概都跟各師兄所講首先搞電源。第一個濾波排蘇都是 MS Power,換電源線,換fuse,再把數碼同amp 分開兩組排蘇,AV Amp 同subwoofer 一組,其他UDP、電視D 數碼嘢又一組。後來加咗部國產胆機聽2 CH 又換條好D RCA 線。我有位放兩對喇叭,AV 用書架,2 CH 用座地。我都是用LX-500 播CD,遲D可能加個好D 的解碼和胆前級。
影音是玩樂,慢慢玩從中找到樂趣。

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
chm + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
frankpoon + 20 + 20 絕對認同
Davidfwh + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實呢個 topic 係咪搬過 2ch 版好 d... 果邊有 d 靜...

我玩左 AVR 一年多, 平時又會聽下歌, 呢一年多我都係玩下呢樣換下果樣... 最近都明白是但換一樣野, 例如你話 LX500 唔 OK, 可能換左做 PD70AE... 如果你唔攪其他野... 可能你真係唔會覺得靚聲左.... 成個系統係每一樣野, 由電到 source, 前後級, 線材... 全部都會有影響...
你每換一樣野, 都可能有少少提升, 咁你攪下呢樣果樣... 有一日會突然間覺得點解套野 d 野突然好聽左咁多... 起碼呢個係我自己既體驗...
而我最近就真係感受到電呢一部份影響係好大! 所以拖板同電源線一定要換... LX500 播 CD 我覺得聲再唔靚都唔會叫難聽... 你加野之前真係攪下 D 電同線材先... 再唔 OK 先升級...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Davidfwh + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物