設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂

搜索
查看: 2498|回復: 13

[頭戴式] 可能係我2019最後一箱 - Massdrop x Sennheiser HD 6XX

10萬

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

本身服役中既headphone有shure srh-840、ultrasone dj1pro、AKG K701,所以睇咗兩三年massdrop既HD6XX都無出手,仲要越賣越貴。咁啱今年做咗少少特價及送多對earpad,而自己只得一對K701係open-back,咁就俾個藉口自己買多對入門級嚟比拼下。

呢個箱應該好多師兄都開過,兩年保養,包裝簡約得嚟又不失禮。此headphone出了幾年,相信好多師兄可能玩完又trade走埋添。
IMG_6781.jpg IMG_6783.jpg

HD6XX拿上手比想像中輕好多,原裝可換綫3.5mm插頭,跟6.35mm轉換頭,市場中應該可以揾到各類型的balance cable。

質感無shure 840及AKG K701咁好,可能因為佢無用真皮或仿皮去裝飾,感覺都好膠下。

跟機送多對earpad,物料可自選,先到先得,比平時叫做著數少少咁啦,我就選咗對sheepskin。

聲音方面就唔响度詳細評論,都係一貫開放式耳機咁開揚,低頻量唔太多,可能未煲起。
自己都有用開sennheiser IEM,同IE80比,個低頻就當然差好遠,不過兩種唔同玩法,不能直接比較。

其實仲有幾箱嘢訂咗未嚟,或者嚟咗未開箱,所以HD6XX可能就係我2019最後一箱,响呢度預祝大家新年快樂,2020既箱長開長有

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 + 100

查看全部評分

5萬

263萬

總版管

76-FC 藍寶石勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

MASSDROP我都係會員, 成日都引到人死死下的!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

10萬

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2019-12-27 16:56
MASSDROP我都係會員, 成日都引到人死死下的!!!!

多謝小瑟評分,massdrop我都follow咗幾年,到依家改埋名做Drop,其間買過好多唔同類型既嘢,有平有貴,有中伏亦都喜出望外,依家好多人(包括本人)消費模式都轉哂,online to offline to online,即係網上留意到某產品,跟住去實體店試玩試用,再返上網格價,有平又送貨既就網購,又或者响實體店既Facebook留貨及購買。

2萬

星級玩家

我有k701 改平衡, 湯你 當年倉底 999,

都有gup 開 massdrop k7xx .  見到 eu 果水賣 us 150,  永遠開新a/c new user 減 20蚊us,   變成 130us,  即係 999hk + 廿蚊唔駛 有 k702  massdrop red 版, 邊度揾。  

睇下 5蚊雞 改唔改到 5pin xlr out 平衡頭。
由於佢用 頭樑兩條鐵線做傳導 由左過右, 所以唔太需要 兩邊都駁 無咁阻住
我只孤單一個快樂 望向天邊多遼闊 我放任自負 懶理會某君不喜歡
如果有人從未聽過無源前級, 我只會覺得連中燒境界都未去到  至少都要聽番一年半載先算

10萬

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

eph200 發表於 2019-12-27 18:41
我有k701 改平衡, 湯你 當年倉底 999,

都有gup 開 massdrop k7xx .  見到 eu 果水賣 us 150,  永遠開新a/ ...

K702 Amazon UK blackfriday 做緊8x英磅,依家好似做緊9x英磅,有師兄有興趣可睇下,我因為已有k701,所以未必會再買AKG open-back,除非701壞咗。

2萬

星級玩家

airforce 發表於 2019-12-27 20:22
K702 Amazon UK blackfriday 做緊8x英磅,依家好似做緊9x英磅,有師兄有興趣可睇下,我因為已有k701,所 ...

宜家先知 英磅 1:10.20  

不過 massdrop 版不嬲都特別D 掛..  仲有EU 版又賣完lu.. 但都仲未發貨..睇黎有排等...

再睇多野 audiophile 就真係無乜再好買lu..
我只孤單一個快樂 望向天邊多遼闊 我放任自負 懶理會某君不喜歡
如果有人從未聽過無源前級, 我只會覺得連中燒境界都未去到  至少都要聽番一年半載先算

5萬

263萬

總版管

76-FC 藍寶石勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

airforce 發表於 2019-12-27 18:29
多謝小瑟評分,massdrop我都follow咗幾年,到依家改埋名做Drop,其間買過好多唔同類型既嘢,有平有貴,有 ...

我就唔多係佢度買野既, 不過佢D錶有時都好吸引, 同埋好多耳機野都可以尋下寶, 最正就係你呢D CROSSOVER既PRODUCT.....感覺好唔同!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

星級玩家

massdrop 版 DT990  600ohm black 版,
都係改左少少, 唔會同街上既款色撞款..

jvc 會有 HA-FDX1 massdrop 特別版..  至頂癮係, 出完呢水可能就無得再賣..

15萬

鉑金玩家

弓起師兄買到心頭好,我都係喺黑五左右入咗隻Massdrop x Noble K10, USD 550, 勁抵,不過仲煲緊,😅

10萬

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2019-12-27 21:23
我就唔多係佢度買野既, 不過佢D錶有時都好吸引, 同埋好多耳機野都可以尋下寶, 最正就係你呢D CROSSOVER既 ...

我都試過買過隻幾貴既錶,當時都心大心細驚驚地,最終嚟到喜出望外,非常啱心水