設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: patrick@wong

[入耳式] Spear Labs Triton 1 嶄新聽感……超脱音箱體驗

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

ip_csl 發表於 2020-1-31 18:05
兩對耳機同店可試. 另 sp1000m gold推力欠D.

推力一直以來都是Ak的弱項。。。只是比較喜歡Ak的聲音

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Alcam224 發表於 2020-1-31 18:09
推力一直以來都是Ak的弱項。。。只是比較喜歡Ak的聲音

除了sp2000,Cube.....AK其他model推triton1並不理想

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

patrick@wong 發表於 2020-1-31 18:20
除了sp2000,Cube.....AK其他model推triton1並不理想

師兄,請問sp100ss + amp可以推得好嗎?同埋tri silver x6夾唔夾?

禁止發言

簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DonnoLo@FB 發表於 2020-2-1 11:17
師兄,請問sp100ss + amp可以推得好嗎?同埋tri silver x6夾唔夾?

Sp1000ss+amp只是變大聲壓但推力方面並沒有真正改善、tri silver x6夾triton1都是可以的可加強質感

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

eph200 發表於 2020-2-1 11:59
如果係要求 細節高,  理論上 DAP係唔應該再駁野 加AMP 放大,  甚至連 High gain 既放大線路零件 都唔應該 ...

贊成eph200師兄的觀點,DAP再駁amp會令到失真更大變咗調味道(jumper也有影響),而且市面上的portable amp 99%都只是加大電壓而已……變大聲壓只是幅度大、深度平衡細節推不出來!Cube 2.5比xlr電流更大但反而xlr無咗個層纱嘅感覺!原廠放大線路電容的確要再改進!

而且DAP越貴感覺推力越大的確變成一個心理認同感知嘅體驗居多

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

patrick@wong 發表於 2020-2-1 13:16
Sp1000ss+amp只是變大聲壓但推力方面並沒有真正改善、tri silver x6夾triton1都是可以的可加強質感 ...

因為見有師兄話SP1000+佢原裝 amp可以推好細法Z1R ,所以以為同一道理,小第其實係睇樓主之前個rai penta post所以追左條tri silver x6,順便想問樓主rai penta上Triton 1 升級感大唔大?見你地講到Triton 1 好正禁,但小第應該唔會因為Triton 1 換走sp1000,部野入左一個月都未有。。。如果+amp都唔夾Triton 1的話可能考慮z1r做下一目標算了

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DonnoLo@FB 發表於 2020-2-1 19:39
因為見有師兄話SP1000+佢原裝 amp可以推好細法Z1R ,所以以為同一道理,小第其實係睇樓主之前個rai pent ...

Triton1 跟 rai penta比提升感很明顯的但是要足夠推力才可以表現應有的控制力、幅度、深度和層次!如果用sp1000+amp推的話的確比較吃力,新版z1r的話sp1000+amp可以應付得到的

黑鑽玩家

patrick@wong 發表於 2020-2-1 22:43
Triton1 跟 rai penta比提升感很明顯的但是要足夠推力才可以表現應有的控制力、幅度、深度和層次!如果用 ...

但試聽過用 Cayin N8 推 Triton 1 唔覺得好聲

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

patrick@wong 發表於 2020-2-1 22:43
Triton1 跟 rai penta比提升感很明顯的但是要足夠推力才可以表現應有的控制力、幅度、深度和層次!如果用 ...

感謝樓主回覆,睇泥triton1 暫時都係玩唔起,禁唔知sp1000+tri silver x6+rai Penta 上z1r 升級感大唔大?or 樓主有無其他耳機推介可以用盡條tri silver同會有升級感,因為未試過靜電耳機,又想試下音場大+分析力高嘅耳機