設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 請教投影機選擇

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟將會搬屋,爭取到一間房玩影音,想請教各師兄,推介投影機及幕,由於房間只有7尺(2.1m)X11.5尺(3m),所以只可睇大約80寸幕,據知電幕兩邊突出成5,6寸,所以打算用固定幕,用盡闊度,但投影機就無頭緒,而且唔熟,
1. 是否Laser已成主流?
2. 牆與牆得11尺半是否無咩選擇?

3. 各師兄有無咩型號嘅機同幕可以介紹下?

預算大約2.5萬至3萬已盡

麻煩各師兄

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
5張叔 + 10 + 10 恭喜Ching!
hkfnman + 10 + 10 恭喜Ching!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

有影音房何不同梗幕而要貴啲嘅電幕?
三萬零要新光源
可獎睇下Optoma 嘅 laser 或 BenQ嘅LED機
燈膽Sony VW285
如果加到Budget JVC NX5一定無買錯

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

借位-問
點解無支援HDR+或杜比的機

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2019-12-23 07:02
有影音房何不同梗幕而要貴啲嘅電幕?
三萬零要新光源
可獎睇下Optoma 嘅 laser 或 BenQ嘅LED機

如果扣埋投影機嘅距離,以上牌子10尺寸左右投到80寸嗎?唔係好明白投影機個投影比例,睇spec應該留意邊度?又有1.3倍,1.6倍,又有個數字1:幾?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

commail 發表於 2019-12-23 08:38
借位-問
點解無支援HDR+或杜比的機

license 錢問題
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

gordon98 發表於 2019-12-23 14:13
如果扣埋投影機嘅距離,以上牌子10尺寸左右投到80寸嗎?唔係好明白投影機個投影比例,睇spec應該留意邊度 ...

一般睇throw ratio係咁
假設Throw Ratio係1.3 - 1.6 : 1
而鏡頭到幕嘅係10呎
咁就係

最大
10呎*12 / 1.3 = 92" (幕嘅闊度) = 106"幕
最細
10呎*12/1.6= = 75" (幕嘅闊度) = 86"幕

或咁睇
106"幕 (92"闊)
最短距離
92'*1.3 = 119" (大約十呎)
最長距離
92*1.6 = 147" (大約十二呎)

最好用官方嘅網頁量度,或用以下呢個:-

https://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
gordon98 + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

is it good ? epson tw8400 !

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我換機既目標就唔洗咁貴,呢部應該夠玩了,打算明年換

1萬

白鑽玩家

5張叔 發表於 2019-12-24 09:02
我換機既目標就唔洗咁貴,呢部應該夠玩了,打算明年換

5張叔兄

UHD52已出

https://www.optoma.com/us/product/uhd52alv/

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
5張叔 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2019-12-24 09:36
5張叔兄

UHD52已出

唔該師兄先,等我做下功課先