設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 01001000

[高清播放器] 入門Media player選擇

鉑金玩家

allen89 發表於 2019-12-21 16:04
香港是行普通法地方,不會假設有罪,我自己從不備份,如轉4K,bluray一樣有放碟到二手店。香港一樣有一班 ...

咁都係因為見師兄你都假設左樓主朋友 有備份後再送隻碟俾樓主姐
送丫,那朋友就要檢查下自己佢有冇留低咗"那幾張碟"的備份,要刪掉了。因已經非持有者。

教人備份同果個人本身一定有備份係2回事, 人地樓主朋友好意贈慶, 就被人當有意侵犯版權的話, 實在太無辜了
再者, 師兄你提及到
持人者賣出實碟後,已經非私人備份,  版權是電影公司發售使用觀賞權,非復制權, 是以私人名義備份後又賣出"實碟"的人犯法

相信除非賣家自首, 否則又點證實到賣家備份完再賣出呢個犯法行為?

評分

參與人數 1金錢 +2 收起 理由
allen89 + 2 盜版支持者

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

點解咁執著呢? 除非你係行家。 吃飽飯冇嘢做呀。

評分

參與人數 4威望 +32 金錢 +30 收起 理由
mtvbb + 10 + 10 絕對認同
allen89 + 2 尊重知識版權及電影行業仍人基本素質,拒絕.
binge + 10 + 10
sevenyeung + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

唉,講返樓主既問題啦!

Shield TV pro基本上以Gamer (PC games), streamer為主打,睇本地內容係bonus,兼你都鐘意搞呢搞佬,兼唔怕煩先好試。如果你只是想好快就有享受,咁你個两部會好好多。兼built in features和介面都多。

講到performance, Shield TV Pro個Spec都強d, CPU (Nvidia Tegra X1 256 cores vs Mali 720 GPU), 3GB ram(vs 2GB),  Android 9.0 (vs 5.1)。所以Shield會順暢好多,畫質都會好d。

不過,两部機都只有一個HDMI, 如果部receiver唔支援4k, 或HDR or DV, 要係部TV行eARC落返黎,就會損失佐Uncompressed HD audio..

咁講,如果初玩media player, 揾部平平地又易玩嘅試試,真係上癮的話,再諗。

星級玩家

,可能我講唔清楚,第一所有碟係全新嘅,第二佢冇轉讓任何備份俾我,第三佢係連一個CD ROM俾我。

鑽石玩家

三星玩樂勲章

为嗌而嗌,有乜意思,本身玩file已經係有問題,仲講到攞正牌,心照啦,为左慳$,玩都唔好咁揚

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 20 + 20 一針見血

查看全部評分

鉑金玩家

咁玩CD / SACD轉FLAC / DSD / MP3的人快D自首了除非買生產商出的數碼檔

大部份DAP / NAS用家都出事

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

推薦樓主ZIDOO Z9S

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上面版友咁好火氣,又無罪假定,但又叫人心知肚明宜家持有隻碟,想整softcopy又係罪

Anyway,平平地買部zidoo z9s啦,簡單方便,不過好似食唔到DV。

星級玩家

咁多人又要正聲畫又要吾比錢,計續上網下載盜版囉,人人都咁做,今日吾只一間得利影視執笠,一路落去連美版,英版、乜版發行商都收皮,跟住連pioneer 同pansonic,同其他,再吾出碟機,大家以後都冇得追求靚聲靚畫

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
AskaLung@FB + 10 + 10 超級認同

查看全部評分

鑽石玩家

我自己就點都會支持下正版咁, 始終人哋投資咗咁多錢, 咁辛苦拍套戲, 買隻碟都係一份尊重!! 亦都間鐘叫做對自己套機好啲!!
不過我又覺得人人有自己諗法, 唔使咁執著嘅!!